Ιταλία: Βυθίστηκε στο 0,8% η απόδοση του 10ετους ομολόγου

Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019 10:20
UPD:10:22
REUTERS/ANDREW KELLY

Δεν έχει τέλος το ράλι των ιταλικών ομολόγων, με τους επενδυτές να επικροτούν με ενθουσιασμό τις πολιτικές εξελίξεις, δηλαδή την απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων να ενώσουν δυνάμεις για να βάλουν φρένο στα σχέδια της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι. 

Μετά και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, με την οποία το 79,3% των μελών του Κινήματος των Πέντε Αστέρων τάχθηκαν υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με τους Δημοκρατικούς, η τιμή του ιταλικού δεκαετούς απογειώνεται και η απόδοσή του (με την οποία εκφράζεται το κόστος δανεισμού της χώρας) βυθίζεται στα νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 0,80%. 

Από τις αρχές της εβδομάδας η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου έχει μειωθεί κατά 23 μονάδες βάσης. Η απόδοση του διετούς με πτώση 8 μονάδων βάσης σήμερα υποχωρεί βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος, στο -0,35%, τα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2017. Όσο για την απόδοση του πενταετούς ομολόγου είναι μία ανάσα από το μηδέν. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα δεκαετή ομόλογα (που θερούνται οι τίτλοι αναφοράς για το κρατικό χρέος) το spread στην απόδοση ιταλικών- γερμανικών έχει περιοριστεί στις 148 μονάδες βάσης, τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Αναλυτές της Mizuho περιμένουν περαιτέρω κλείσιμο της ψαλίδας στις 130 μονάδες βάσης, παρά το γεγονός ότι τα Bunds ως ένα από τα ασφαλέστερα καταφύγια της αγοράς βλέπουν επίσης τις αποδόσεις τους να υποχωρούν συνεχώς. 

Την ίδια ώρα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς παραμένει σταθερή στο 1,61%, ενώ εκείνες των υπόλοιπων ομολόγων της Ευρωζώνης καταγράφουν ελαφρά μόνο άνοδο το πρωί της Τετάρτης. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα