Χρηματιστήρια: Συντεταγμένη υποχώρηση ελέω μεταποίησης στις ΗΠΑ και Brexit

Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019 20:48
UPD:20:57
REUTERS/EDUARDO MUNOZ

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Το θετικό κλίμα του ξεκινήματος του Σεπτεμβρίου δεν συνεχίσθηκε στα χρηματιστήρια, με τα στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ που συρρικνώθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια να αναδεικνύει νέους φόβους για παγκόσμια ύφεση.

Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο ο δείκτης για τη μεταποίηση υποχώρησε στις 49,1 μονάδες, πέφτοντας για πρώτη φορά κάτω από όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.

Η δημοσιοποίηση των απογοητευτικών μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ μία ημέρα μετά τα εξίσου απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποίηση ανά τον κόσμο επέδρασε αρνητικά στη Wall Street, η οποία στην 1η συνεδρίαση του μήνα (τη Δευτέρα ήταν κλειστή εξαιτίας της αργίας για την ημέρα Εργασίας) κατέγραφε ενδοσυνεδριακά απώλειες της τάξεως του 1,20%.

Στην Ευρώπη, οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν απώλειες μετά την αναρρίχηση σε υψηλό μηνός στη συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές αναδιπλώθηκαν αρχικά από το πολιτικό χάος του Brexit και εν συνεχεία από τα στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,23%, με τους περισσότερους κλάδους στα «κόκκινα», με μόνο αυτούς της αυτοκινητοβιομηχανίας, της υγείας και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, να καταφέρνουν να απεμπλακούν από το απογοητευτικό κλίμα.

Με απώλειες έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη (0,36%), Λονδίνο (0,19%), Παρίσι (0,49%) και Μιλάνο (0,25%).

Στην Ασία για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια δεν κινήθηκαν με τον ίδιο τρόπο.

Η εξέλιξη που μονοπώλησε το ενδιαφέρον στους επενδυτές της περιοχής ήταν η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 1% μετά τη χθεσινή της συνεδρίαση.

Η απόφαση αυτή δεν έτυχε της ανάλογης υποδοχής από τους επενδυτές, με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο της χώρας να υποχωρήσει 0,09%, όπως το ίδιο έπραξαν και τα χρηματιστήρια σε Χονγκ Κονγκ (0,39%) και Σεούλ (0,18%).

Αντίθετα, με θετικό πρόσημο έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Τόκιο (0,02%) και Σανγκάη (0,21%).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα