Ομόλογα: Σε νέο ράλι το ιταλικό δεκαετές

Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019 20:05
UPD:21:27
REUTERS/VASILY FEDOSENKO

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Προβάδισμα είχε και πάλι η Ιταλία, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της να καταρρίπτει νέο ιστορικό χαμηλό, εν μέσω προσδοκιών ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα εγκρίνει τη συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το Δημοκρατικό Κόμμα. Νέο ιστορικό χαμηλό και για την απόδοση του 10ετούς γερμανικού, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας στη Βρετανία, καθώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχασε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού υποχώρησε 10 μονάδες βάσης, διαμορφούμενη στο 0,865% για πρώτη φορά στην ιστορία της. Σύμφωνα με αναλυτές, η αγορά φαίνεται να έχει προεξοφλήσει τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, παρά την επιφυλακτικότητα που επικρατεί μέχρι στιγμής. Πάντως, οι ιταλικές αποδόσεις συνεχισαν να αποκλιμακώνονται μετά από τηλεγράφημα του Reuters που θέλει τους διαμορφωτές πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να συγκλίνουν προς ένα πακέτο μέτρων στήριξης στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, που θα περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων, τη δέσμευση ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάσημα και αποζημίωση προς τις τράπεζες για τον αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων στην κερδοφορία τους. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε το spread μεταξύ 10ετούς ιταλικού και γερμανικού στις 157 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2018.

Ακόμη και το πολιτικό θρίλερ που εκτυλίσσεται στη Βρετανία και η πτώση των μετοχών, δεν κατάφεραν να κάμψουν τη ζήτηση για ιταλικά κρατικά ομόλογα, τα οποία θεωρούνται ριψοκίνδυνο ενεργητικό. Στη Βρετανία, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό του 0,34%, παρασύροντας στην κούρσα καθόδου και την απόδοση του 10ετούς γερμανικού, που κατέρριψε νέο ιστορικό ναδίρ στο -0,74%. Σε ιστορικό χαμηλό, στο -0,48%, υποχώρησε και η απόδοση του 10ετούς αυστριακού, μετά την έκδοση πενταετούς και 10ετούς κρατικού ομολόγου, ύψους 1 δισ. ευρώ, προσφέροντας ωστόσο αρνητικές αποδόσεις.

Στην ελληνική αγορά, το κλίμα παρέμεινε ήρεμο χωρίς μεταβολές, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται μόλις στα 6 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σταθερή στο 1,60% με το spread στις 236 μονάδες βάσης.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, τα νέα στοιχεία που έδειξαν συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Αύγουστο για πρώτη φορά στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, οδήγησαν την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016, στο 1,4456%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα