Βρετανία: Βαθιές ρωγμές στον κατασκευαστικό κλάδο ανοίγει το Brexit

Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019 13:52
UPD:13:53
REUTERS/NEIL HALL

Αντιμέτωπες με τη μεγαλύτερη πτώση νέων παραγγελιών από τα βάθη της χρηματοπιστωτικής κρίσης ήρθαν τον περασμένο μήνα οι κατασκευαστικές εταιρείες της Βρετανίας, καθώς αυξήθηκε απότομα ο κίνδυνος ενός no deal Brexit. 

Ο δείκτης PMI της IHS Markit/CIPS UK για τον κατασκευαστικό κλάδο υποχώρησε στις 45 μονάδες από 45,3 τον Ιούλιο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για ανάκαμψή του στις 45,9 μονάδες. Απέχει έτσι ακόμη περισσότερο από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την επέκταση από τη συρρίκνωση. Ο επιμέρους δείκτης των νέων παραγγελιών βυθίστηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2009. Ήταν τότε που η βρετανική οικονομία ήταν για τελευταία φορά σε ύφεση. 

Να θυμίσουμε δε ότι και ο μεταποιητικός τομέας είναι σε ύφεση. Μάλιστα τον περασμένο μήνα συρρικνώθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς εδώ και επτά χρόνια. 

Τα νέα αυτά απογοητευτικά στοιχεία έρχονται να θέσουν υπό αμφισβήτηση την δυνατότητα της βρετανικής οικονομίας για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο. Εάν έχουμε τελικά δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ, η οικονομία θα είναι και επισήμως σε ύφεση, επιβεβαιώνοντας τις δραματικές προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας για τον αντίκτυπο που έχει η αδυναμία του Λονδίνου να εγκρίνει μία συμφωνία συντεταγμένης αποχώρησης από την κοινότητα. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα