Επιστροφή στο κόκκινο για Χ.Α., ευρωπαϊκές μετοχές

Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019 13:14
UPD:13:25
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ύστερα από τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις ανόδου, έφτασε η ώρα της πτώσης για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Οι επενδυτές δεν μπορούν να αγνοήσουν βεβαίως ούτε τον αυξανόμενο κίνδυνο ενός no deal Brexit ούτε τις συνεχιζόμενες εμπορικές αντιπαραθέσεις, που πληγώνουν βαθύτατα οικονομίες πολύ πέραν των κινεζικών και αμερικανικών συνόρων. Στρέφονται έτσι μαζικά στα ομόλογα και περιορίζουν την έκθεση στο ρίσκο των μετοχών. 

Στο σύνολό τους τα ταμπλό των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων δείχνουν κόκκινο, ενώ το αρνητικό κλίμα επηρεάζει σαφώς και την Αθήνα, όπου ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κοντά στις 851 μονάδες. 

Αναλυτικότερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,3%. Ανάλογη πτώση καταγράφει και ο FTSE 100 στο Λονδίνο παρά το γεγονός ότι η νέα μεγάλη πτώση της στερλίνας στηρίζει τις μετοχές των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Απώλειες 0,6% παρουσιάζει ο CAC 40 στο Παρίσι και πτώση 0,4% ο DAX στη Φραγκφούρτη.

Σύμφωνα με τη Rabobank η εικόνα αυτή αντανακλά την αυξανόμενη αβεβαιότητα γύρω από το Brexit. Οι βουλευτές καλούνται να αποφασίσουν σήμερα εάν θα σταματήσουν το no deal Βrexit, οδηγώντας όμως τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Και αυτές δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε μία συμμαχία των Τόρις με το Κόμμα του Brexit και το DUP, που πάλι δεν θα διστάσει να βγάλει τη χώρα από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.  

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γ.Δ. δέχεται εντονότερες πιέσεις. Υποχωρεί περίπου 1% στις 851,5 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να προσεγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ στις 13:10 μμ., με τις τράπεζες να λειτουργούν και πάλι ως βαρίδι. Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 3,4%, με τους επενδυτές να βρίσκονται εν αναμονή των όσων θα επισημάνουν οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων στα επτά roadshows, στα οποία θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες, την ευκαιρία να παρουσιάσουν την εικόνα τους και εκείνη της οικονομίας.  

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα