Πυρά Ευρωπαίων τραπεζιτών κατά του ψηφιακού Libra

Το νόμισμα του FB πιθανό εμπόδιο στη νομισματική πολιτική
Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019 17:31
REUTERS/DADO RUVIC

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Νέα πυρά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δέχθηκε το κρυπτονόμισμα Libra του Facebook, αυτή τη φορά διά στόματος μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της. Με χθεσινές του δηλώσεις ο Ιβ Μερς εμφανίστηκε αρνητικός αναφορικά με το υπό δημιουργία ψηφιακό νόμισμα του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας πως το εγχείρημα του Facebook μπορεί να ορθώσει εμπόδια στην ΕΚΤ, στην προσπάθειά της να χαράξει και να εφαρμόσει τη νομισματική πολιτική της. Παράλληλα προειδοποίησε την Ευρώπη να «κλείσει τα αυτιά της στις Σειρήνες των δόλιων υποσχέσεών του». 

Το Facebook πυροδότησε ένα μεγάλο κύμα προβληματισμού στα διοικητικά συμβούλια των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο νωρίτερα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, όταν και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κυκλοφορήσει το δικό του κρυπτονόμισμα με την ονομασία Libra. Η μεγάλη διαφορά με τα κρυπτονομίσματα που κυκλοφορούν τη δεδομένη στιγμή στην αγορά είναι ότι θα υποστηρίζεται από 4 επίσημα νομίσματα και θα είναι προσβάσιμο και διαθέσιμο σε δισεκατομμύρια υπάρχοντες και μελλοντικούς χρήστες του Facebook ανά τον κόσμο.

Παράκαμψη κανονισμών
Οι αξιωματούχοι τόσο των κεντρικών τραπεζών όσο και των ρυθμιστικών αρχών προβληματίζονται από το γεγονός πως για πρώτη φορά μία ιδιωτική επιχείρηση επιδιώκει να εισέλθει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, παρακάμπτοντας τους κανονισμούς και τους περιορισμούς που το διέπουν, προκαλώντας παράλληλα πλήθος προβλημάτων. «Ανάλογα με το επίπεδο αποδοχής του, αλλά και τη συμπερίληψη του ευρώ στα νομίσματα με τα αποθέματά του, το Libra θα μπορούσε να περιορίσει τον έλεγχο της ΕΚΤ στο ευρώ, να πλήξει τον μηχανισμό της εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής, να επηρεάσει τη ρευστότητα των τραπεζών της Ευρωζώνης και να υπονομεύσει τον διεθνή ρόλο του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος» τόνισε ο Μερς, σε άλλη μία εκδήλωση έντονου προβληματισμού και ανησυχίας από αξιωματούχο της ανώτατης ευρωπαϊκής τραπεζικής αρχής. 

Όπως συμβαίνει και με τα κανονικά νομίσματα, «το Libra θα έχει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, το οποίο δημιουργεί ένα εξαιρετικά ανησυχητικό πλαίσιο, καθώς δεν θα στηρίζεται από κάποια τράπεζα» συμπλήρωσε.

Μέτοχοι και δ.σ.
Παράλληλα ήταν ιδιαίτερα κατηγορηματικός, αναφέροντας ότι η πορεία και η επίδοση του κρυπτονομίσματος θα υπόκεινται σε έλεγχο από τους μετόχους και το δ.σ. του αμερικανικού μέσου κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι δεν υπολογίζονται ως πρόσωπα εμπιστοσύνης από την κοινή γνώμη.

«Είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει μέσα στο α’ εξάμηνο του 2020, από τα ίδια πρόσωπα που έπρεπε να απολογηθούν έναντι των αμερικανικών αρχών και των αντίστοιχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την απειλή για τα δημοκρατικά πολιτεύματά μας, ως απόρροια των χειρισμών που έκαναν όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του δικού τους μέσου κοινωνικής δικτύωσης» υπογράμμισε ο Μερς. 

Εποπτικές αρχές
Δεδομένων αυτών των προκλήσεων, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές χρειάζεται να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν δικαιοδοσία να παρεμβαίνουν στο οικοσύστημα του Libra, ενώ όπως τόνισε θα χρειαστεί παγκόσμια συνεργασία μεταξύ των αρχών και των κεντρικών τραπεζών για να μετριασθούν οι κίνδυνοι που θα προκύψουν. «Ελπίζω ειλικρινά ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα μπουν στον πειρασμό να εγκαταλείψουν την ασφάλεια και την υγεία των καθιερωμένων τρόπων πληρωμών, για να στραφούν προς τις σαγηνευτικές, αλλά αναξιόπιστες υποσχέσεις των Σειρήνων του Facebook» κατέληξε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα