Χρηματιστήρια: Θετικό το ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου χωρίς τη Wall στο κάδρο

Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2019 19:55
UPD:19:55

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Με το δεξί ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο τα κυριότερα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και εν μέρει στην Ασία, σε μία συνεδρίαση που η Wall Street ήταν απούσα εξαιτίας τις εθνικής αργίας της Ημέρας της Εργασίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Παρά την νέα κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, με την εκατέρωθεν επιβολή δασμών η μία χώρα στα προϊόντα της άλλης, αλλά και τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στο συντριπτικό ποσοστό των μεγαλυτέρων οικονομιών του κόσμου, οι επενδυτές δεν πτοήθηκαν και τοποθετήθηκαν στις μετοχές.

Στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,32%, επεκτείνοντας το ανοδικό του σερί στις 3 διαδοχικές συνεδριάσεις, στην προσπάθειά του να διαγράψει τις απώλειες της τάξεως του 1,63%, με τις οποίες ολοκλήρωσε τον Αύγουστο, ο 2ος μήνας με αρνητικό πρόσημο για το 2019 ( προηγήθηκε ο Μάιος ο οποίος έκανε βουτιά 5,70%).

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο συρρικνώθηκε για 7ο διαδοχικό μήνα, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία έτρεξε με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 7 ετών.

Η μετοχή της AstraZeneca έκλεισε με άνοδο 2,94%, έχοντας σημειώσει ενδοσυνεδριακά ιστορικό υψηλό ρεκόρ, μετά τα θετικά αποτελέσματα μελέτης για καινούργιο φάρμακο, βοηθώντας παράλληλα τον κλάδο της υγείας να ενισχυθεί 0,77%.

Κέρδη κατέγραψαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη (0,12%), Λονδίνο (1,04%), Παρίσι (0,23%) και Μιλάνο (0,61%).

Στην Ασία δεν επικράτησε μία ξεκάθαρη τάση στις αγορές, με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας και τη μεταποίηση να μονοπωλεί επίσης το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Πιο συγκεκριμένα η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου τον Αύγουστο σε Ιαπωνία και Κίνα επιβραδύνθηκε, ακολουθώντας τη γενικότερη συρρίκνωση που παρατηρείται στον κλάδο ανά τον κόσμο.

Παρά τη νέα κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και τα αδύναμα στοιχεία για τη μεταποίηση, το χρηματιστήριο της Σανγκάης έκλεισε με άνοδο 1,31%, ενώ οριακά κέρδη 0,07% κατέγραψε το χρηματιστήριο της Σεούλ.

Αντίθετα απώλειες 0,41% και 0,38% σημείωσαν τα χρηματιστήρια σε Τόκιο και Χονγκ Κονγκ αντίστοιχα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα