ECOFIN: Συζήτηση για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2006 10:28

ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ της ευρωπαϊκής οικονομίας υπό το βάρος των νέων πιέσεων που ασκούν οι τιμές του πετρελαίου, απασχολούν τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωζώνης, αλλά και του Ecofin, που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες.

Επίσης θα παρουσιαστούν δύο εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο στην υλοποίηση της στρατηγικής της Λισαβόνας, αλλά και για τη διαφάνεια των δημοσίων οικονομικών.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, συζητήθηκαν οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία, όπως επίσης και η δημοσιονομική κατάσταση στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, καθώς αυξάνονται οι χώρες με ελλείμματα.

Σήμερα

Στη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin, όπου την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης τα θέματα που θα εξεταστούν είναι:

- Η διατύπωση επίσημης γνώμης επί του αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Φινλανδίας και επί των αναθεωρημένων Προγραμμάτων Σύγκλισης της Τσεχίας, της Δανίας, της Σλοβακίας, της Σουηδίας και της Ουγγαρίας, με βάση σχετικές εισηγήσεις της Ε. Επιτροπής. Σημειώνεται ότι το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης θα εξεταστεί στο Ecofin του Μαρτίου.

- Η εφαρμογή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος: Σύσταση για διόρθωση του ελλείμματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

- Η Ετήσια Έκθεση Προόδου της Ε. Επιτροπής για την εφαρμογή της Στρατηγικής της Λισσαβόνας.

- Η έκθεση για την Ποιότητα των Δημοσίων Οικονομικών, στην οποία αναλύεται η σχέση μεταξύ των δημοσίων δαπανών και της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, με έμφαση σε θέματα όπως είναι η διερεύνηση του ρόλου που διαδραματίζουν οι δημοσιονομικοί θεσμοί στον καθορισμό και την υλοποίηση των δημοσίων δαπανών, η παρακολούθηση των τάσεων σχετικά με τη σύνθεση των δημόσιων δαπανών και η μέτρηση της αποδοτικότητας των δημόσιων δαπανών.

- Φορολογία: Οι ισχύοντες κανόνες επιτρέπουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για έναν περιορισμένο κατάλογο αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και προσωρινά μειωμένους συντελεστές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2005 για ορισμένες υπηρεσίες εντάσεως εργασίας (μικρές επισκευές, ανακαίνιση ιδιωτικών κατοικιών, καθαρισμός υαλοπινάκων και καθαρισμός ιδιωτικών κατοικιών, υπηρεσίες φροντίδας κατ' οίκον, κόμμωση). Στο Συμβούλιο θα συζητηθεί συμβιβαστική πρόταση της Προεδρίας για την περαιτέρω παράταση της προθεσμίας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα