Βραζιλία: Απαιτείται επένδυση 10 δισ. δολ., καθώς αυξάνεται η ζήτηση αιθανόλης

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2006 11:05

ΠΟΣΟΝ 10 δισ. δολ. πρέπει να επενδύσει η βιομηχανία ζάχαρης της Βραζιλίας έως το 2010, καθώς η αύξηση της ζήτησης αιθανόλης, αφήνει τις αγορές ζάχαρης χωρίς ζαχαροκάλαμα και οδηγεί υψηλότερα τις τιμές της ζάχαρης σε επίπεδα, σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας της χώρας.

Η Βραζιλία, η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής ζάχαρης στον κόσμο, πρέπει να κατασκευάσει 73 νέους μύλους που μετατρέπουν τα ζαχαροκάλαμα σε αιθανόλη και να φυτέψει επιπλέον 2,5 εκατ. εκτάρια με ζαχαροκάλαμα, μια αύξηση της τάξης του 50%, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας της Βραζιλίας, Roberto Rodrigues, στην πρωτεύουσα της χώρας, την Μπραζίλια.

Η ανησυχία, ότι περισσότερες από τις εσοδείες ζαχαροκάλαμων θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή αιθανόλης και λιγότερο για την παραγωγή ζάχαρης, ώθησε τις τιμές της ακατέργαστης ζάχαρης στα υψηλότερα επίπεδα 24 ετών σήμερα στη Ν. Υόρκη. Στη Βραζιλία, η αιθανόλη είναι φθηνότερη από την βενζίνη.

«Η αιθανόλη είναι στρατηγικής σημασίας για την χώρα», είπε ο Rodrigues μιλώντας στους δημοσιογράφους, βγαίνοντας στο διάδρομο του γραφείου του, μετά τη σύσκεψη με εκπροσώπους του κλάδου της βενζίνης και της αιθανόλης. Ο ίδιος εκτιμά ότι η ζήτηση για αιθανόλη θα διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια.

Η ακατέργαστη ζάχαρη για τα συμβόλαια του Μαρτίου σημείωσε αύξηση 1,2%, φθάνοντας στα 17,35 σεντς η λίμπρα στο Νew York Board of Trade και στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος για τουλάχιστον 20 χρόνια. Νωρίτερα, οι τιμές της ζάχαρης σημείωναν άνοδο 9,3%, φθάνοντας στα 18,75 σεντς. Αυτή ενδέχεται να ήταν και η υψηλότερη τιμή από τις 2 Ιουνίου του 1981 στην οποία η ακατέργαστη ζάχαρη είχε κλείσει στα 18,85 σεντς, η λίμπρα, σύμφωνα με την μεγαλύτερη μεσιτική εταιρεία ζάχαρης στον κόσμο, C. Czarnikow Sugar Ltd.

Το σύνολο της βενζίνης στη Βραζιλία, βάσει του νόμου, είναι 25% αιθανόλη και τα περισσότερα καινούργια αυτοκίνητα που πουλήθηκαν στη χώρα μπορούν να κινούνται με μία μείξη βενζίνης και αιθανόλης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα