Από την έντυπη έκδοση
Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
«Θέλουμε να δρομολογήσουμε μια συνεκτική στρατηγική για τη βόρεια Ελλάδα, στην οποία η Θεσσαλονίκη θα παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο», τόνισε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της σύσκεψης που είχε με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης και ευρύτερα της βόρειας Ελλάδας στο Διοικητήριο, εν όψει της επανόδου του στην πόλη για τα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο (7-8 Σεπτεμβρίου).
Σημειώνοντας ότι έχει προσωπική άποψη για όλα τα ζητήματα που αναφέρθηκαν, ο κ. Μητσοτάκης επιφυλάχθηκε να «ανοίξει τα χαρτιά» του, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, την επόμενη εβδομάδα από το βήμα της ΔΕΘ, προαναγγέλλοντας ότι τότε θα μιλήσει «πολύ πιο συγκεκριμένα για το σχέδιό μας όχι μόνο για ολόκληρη τη χώρα, αλλά και για ειδικότερα ζητήματα που αφορούν τη Μακεδονία τη Θράκη, τη βόρεια Ελλάδα. Ξεχώρισε, ωστόσο, ένα από τα ζητήματα που του έθεσαν οι φορείς, και συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, δρ. Κυριάκος Λουφάκης, σχετικά με τη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου ThessIntec, επισημαίνοντας ότι «η προτεραιότητα η οποία δίνουμε στην καινοτομία είναι αδιαπραγμάτευτη.
H Θεσσαλονίκη πρέπει να προσθέσει στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τη διάσταση της έρευνας και της καινοτομίας» και πρόσθεσε «περισσότερα σε μια εβδομάδα», ενώ επανέλαβε αρκετές φορές ότι επιθυμεί να υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τα επιμελητήρια, με τη συνεργασία των περιφερειών και των δήμων, όχι μόνο μέσω του ΥΜΑΘ και του Γραφείου Πρωθυπουργού, αλλά και με τη γραμματεία συντονισμού του κυβερνητικού έργου «ώστε πολύ ενδιαφέρουσες και ώριμες σκέψεις να υλοποιηθούν».
Από πλευράς των φορέων, κύρια θέματα-αιτήματα που τέθηκαν ήταν όραμα, στόχευση και συγκεκριμένη πολιτική για τη βιομηχανία και γενικότερα τη μεταποίηση, μείωση φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών, δημιουργία διεθνούς ελεύθερης ζώνης εμπορίου, η δημιουργία του προαναφερόμενου διεθνούς τεχνολογικού πάρκου «Thess INTEC» και η δημιουργία φορέα («Enterprise Macedonia») για την προώθηση και προβολή των μακεδονικών προϊόντων.
Αναλυτικότερα:
ΣΒΕ
Εννέα στοχευμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας και της Περιφερειακής Βιομηχανίας κατέθεσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ). Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό έθεσε επί τάπητος τέσσερις τομείς πολιτικής: μία κατάλληλη βιομηχανική πολιτική για την περιφέρεια, ανάπτυξη των υποδομών υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, καινοτομία και εξωστρέφεια, υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων και κατέθεσε τις παρακάτω προτάσεις για την επίτευξη της περιφερειακής ανάπτυξης και σύγκλισης, καθώς επίσης και για την έμπρακτη υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας της περιφερειακής βιομηχανίας:
* Βιομηχανική πολιτική για την περιφέρεια:
Ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης για τη Θράκη και την παραμεθόρια περιοχή της Μακεδονίας και της Ηπείρου
Στρατηγικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της περιφερειακής βιομηχανίας
* Επιχειρηματικές υποδομές:
Δημιουργία «Διεθνούς Ζώνης Βιομηχανίας και Εμπορίου Θεσσαλονίκης»
Αναβάθμιση περιβαλλοντικών υποδομών και εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών σε όλες τις ΒΙΠΕ της Βορείου Ελλάδος
Νομοθετική ρύθμιση για χαρακτηρισμό των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων σε «οργανωμένους υποδοχείς»
* Καινοτομία - Εξωστρέφεια:
Διεθνές Τεχνολογικό Κέντρο «Thess INTEC»
Φορέας προώθησης και προβολής μακεδονικών προϊόντων
* Παραγωγικές επενδύσεις:
Υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων στην περιφέρεια, με τη βοήθεια ειδικών προγραμμάτων βιομηχανικής αναδιάρθρωσης.
Υποπρόγραμμα 1: Μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας,
Υποπρόγραμμα 2: Κλαδική πολιτική.
Υποπρόγραμμα 3: Οριζόντιες ενισχύσεις.
Άρση των καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου.
ΕΒΕΘ
Θέματα τοπικής οικονομίας-αναβάθμισης των υποδομών, όπως η σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο, η λειτουργία του Στρατοπέδου Γκόνου ως εμπορευματικού κέντρου, η σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Καβάλα και τους Τοξότες Ξάνθης και η κατασκευή πρόσθετης συνδετήριας οδικής αρτηρίας Εγνατίας Οδού - ΠΑΘΕ, που θα διέρχεται από την περιοχή των Γιαννιτσών έθεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Ιωάννης Μασούτης, που παρέδωσε και σχετικό υπόμνημα, με στόχο τη μετεξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε διαμετακομιστικό κέντρο και κόμβο εφοδιαστικής αλυσίδας. Παράλληλα επισήμανε τις μεγάλες καθυστερήσεις στην κατασκευή του μετρό και την κακή κατάσταση του ΟΑΣΘ, που διαθέτει ανεπαρκή λεωφορεία, τόσο σε αριθμό όσο και σε κατάσταση, σημειώνοντας πάντως ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια μικρή βελτίωση.
ΒΕΘ
Ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη επιτάχυνσης των έργων σε αεροδρόμιο και λιμάνι, από τα οποία αναμένονται σημαντικά οφέλη για την περιοχή και όχι μόνον, έκανε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, Αναστάσιος Καπνοπώλης, με υπόμνημα που κατέθεσε στον πρωθυπουργό. Επίσης πρότεινε τη δημιουργία ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, στην οποία θα έχουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν επιχειρήσεις από μία σειρά κλάδων που έχει στους κόλπους του το ΒΕΘ και ζήτησε παράλληλα εθνική πολιτική για τη μεταποίηση, σταθερό και ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον, δημιουργία ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στην οποία θα δραστηριοποιηθεί όπως τόνισε μια πλειάδα βιοτεχνικών κλάδων και σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 10%. Παράλληλα, έθεσε τις ανάγκες επιστροφής του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εντός 30 ημερών, βελτίωσης των συνθηκών ρευστότητας για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας και ζήτησε ουσιαστική αντιμετώπιση στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς επίσης και τη λήψη μέτρων, ώστε η Συμφωνία των Πρεσπών να μην εξελιχθεί σε εμπορικό και επιχειρηματικό εφιάλτη για τις μακεδονικές επιχειρήσεις.
ΕΕΘ
Απτά μέτρα μείωσης του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, μέσω της μείωσης της φορολογίας και των βαρών για τις ασφαλιστικές καλύψεις, ζήτησε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, μαζί με την εξίσου σημαντική στην ίδια κατεύθυνση καλύτερη λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών, τονίζοντας ότι η γραφειοκρατία, η διαφθορά και η πολυνομία κοστίζουν πάρα πολύ στην ιδιωτική οικονομία.
ΕΣΘ
Δραστικά μέτρα μείωσης της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων και άμεση λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων υπέρ των δανειοληπτών, με πέρασμα των χρημάτων μέσα από την πραγματική οικονομία ζήτησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης.
ΕΞΘ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος επιβεβαίωσε στον πρωθυπουργό τις προσπάθειες που γίνονται από τη νέα ηγεσία της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη για την πάταξη της εγκληματικότητας και την εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας, ωστόσο υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να υπάρξουν οριστικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Μακεδονικά προϊόντα
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος έθεσε το θέμα δημιουργίας φορέα «Enterprise Macedonia» με τη συμμετοχή των τριών μακεδονικών περιφερειών -Κεντρικής, Ανατολικής και Δυτικής- του ΣΕΒΕ, του ΣΒΕ και του ΕΒΕΘ και των υπουργείων Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και Εξωτερικών, με στόχο την ισχυροποίηση της ταυτότητας των μακεδονικών προϊόντων, ενώ επίσης πρότεινε τη δημιουργία διεθνούς ελεύθερης ζώνης εμπορίου και εξωστρέφειας στα δυτικά της πόλης, δίπλα στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, με αιχμή του δόρατος την παθητική και ενεργητική τελειοποίηση προϊόντων μόνο για εξαγωγή.
Αισιοδοξία για την οικονομία
Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στο Βερολίνο εισέπραξε μήνυμα αισιοδοξίας και το μήνυμα αυτό μετέφερε και στη χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους παραγωγικών και άλλων φορέων στη Θεσσαλονίκη, εν όψει της 84ης ΔΕΘ.
«Αποτελεί πια κοινό τόπο ότι η κυβέρνηση αυτή ξεκίνησε υλοποιώντας με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ένα συνεκτικό σχέδιο, το οποίο θέτει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε απόλυτη πρώτη προτεραιότητα. Πιστεύω ότι υπάρχει μια αναγνώριση από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας ότι κάτι έχει αλλάξει ήδη στο κλίμα της αγοράς και αυτό είναι δεδομένο ότι θα έχει και μια αντανάκλαση στην ίδια την απόδοση της οικονομίας» ανέφερε σχετικά και πρόσθεσε ότι «ο δείκτης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, τα στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν χθες, έδειξαν ακόμα μία πολύ σημαντική αύξηση τον τελευταίο μήνα, είμαστε πολύ πιο πάνω πια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και έχουμε καταφέρει και έχουμε αντιστρέψει μια τάση, όπου ο δείκτης αισιοδοξίας στην Ευρώπη πέφτει, ενώ στην Ελλάδα ανεβαίνει. Θα πρέπει να πατήσουμε πάνω σε αυτή την πραγματικότητα ώστε να κάνουμε πράξη αυτό που αποτελεί το αίτημα κάθε Έλληνα πολίτη. Να αφήσουμε οριστικά και αμετάκλητα τα χρόνια της κρίσης και να μπούμε σε έναν καινούργιο κύκλο, ενάρετο, δημιουργικό, δημιουργίας πλούτου προς όφελος όλων των πολιτών και όχι μόνο κάποιων. Η δίκαιη κατανομή του πλούτου που θα δημιουργήσουμε αποτελεί μια πολύ σημαντική πρόκληση για αυτή την κυβέρνηση. Δίνουμε έμφαση στο αποτέλεσμα και ξέρουμε πως όσο κι αν έχουμε κάνει μια καλή αρχή, η πολλή δουλειά είναι ακόμα μπροστά μας. Δεν έχω πρόθεση να αφήσω να πάει χαμένος ούτε ένας μήνας, ούτε μια εβδομάδα, ούτε μια ημέρα από τον πολύτιμο χρόνο που έχουμε για να βρούμε λύσεις στα προβλήματα των επιχειρήσεων, των Ελλήνων πολιτών».