Της Εφης Τριήρη
[email protected]
Μικρή διόρθωση σημείωσαν οι αποδόσεις στην ελληνική και ιταλική αγορά κρατικών ομολόγων στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Ομως, σε μηνιαία βάση, ο Αύγουστος αναδείχθηκε σε έναν από τους καλύτερους μήνες πολλών ετών για το κρατικό χρέος της Ευρωζώνης, καθώς απομακρύνθηκαν οι πολιτικές ανησυχίες στην Ιταλία και αυξάνονται οι προσδοκίες για νέα μέτρα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Η ιταλική αγορά κρατικού χρέους γνώρισε μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί 51 μονάδες βάσης τον Αύγουστο, συνεχίζοντας την αποκλιμάκωση για τρίτο διαδοχικό μήνα. Αντίστοιχα, η απόδοση του 50ετούς ιταλικού αποκλιμακώθηκε 53 μονάδες βάσης τον μήνα, στη μεγαλύτερη πτώση που καταγράφει από τότε που εκδόθηκε, στα τέλη του 2016. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, όμως, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού διόρθωσε ελαφρώς αυξανόμενη πέντε μονάδες βάσης, για να διαμορφωθεί στο 1,036%, καθώς η αγορά εξακολουθεί να τρέφει κάποιες αμφιβολίες για την επιβίωση της νέας κυβέρνησης συνασπισμού.
Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς επέστρεψε στο 1,61%, με το spread στις 236 μονάδες βάσης, σε μία μικρή διόρθωση, που ήταν αναμενόμενη από traders, δεδομένης της απότομης αποκλιμάκωσης αυτή την εβδομάδα. Καθ' όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώθηκε 50 μονάδες βάσης, σε μία θεαματική βελτίωση, που κορυφώθημε με την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για ολοκληρωτική άρση των capital controls. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 12 εκατ. ευρώ.
Στην υπόλοιπη ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού αποκλιμακώθηκε 23 μονάδες βάσης τον Αύγουστο, παρουσιάζοντας καθοδική πορεία για 10ο διαδοχικό μήνα στην πιο παρατεταμένη περίοδο αποκλιμάκωσης έως σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.
Το ασφαλές 10ετές γερμανικό κρατικό ομόλογο του «πυρήνα» «είδε» την απόδοσή του να υποχωρεί την Παρασκευή δύο μονάδες βάσης στο -0,70%, πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό του. Τον Αύγουστο κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση, από τον Ιούνιο του 2016, όταν η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε. αναστάτωσε τις αγορές.
Στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων συνέβαλαν σημαντικά οι προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέο τεράστιο πακέτο μέτρων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, σενάριο που ενισχύθηκε και από τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ο οποίος παρέμεινε τον Αύγουστο αμετάβλητος στο 1%, συνεχίζοντας να απέχει κατά πολύ από τον στόχο της ΕΚΤ.