Με ένα ισχυρό προφίλ ρευστότητας εμφανίστηκε η Εθνική Τράπεζα σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου. Τα κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αυξήθηκαν στα 253 εκατ. το α’ εξάμηνο 2019 σε επίπεδο Ομίλου, από 48 εκατ. το α’ εξάμηνο 2018, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας.
Τα συνολικά κέρδη που περιλαμβάνουν και τις διακοπείσες δραστηριότητες, δηλαδή και τα κέρδη από την πώληση της Πανγαία, αλλά και το κόστος της εθελουσίας, διαμορφώθηκαν σε 233 εκατ. ευρώ, έναντι 19 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2018.
«Κόκκινα» δάνεια
Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις ανήλθαν σε 204 εκατ. το α’ εξάμηνο 2019, με το κόστος πιστωτικού κινδύνου να διαμορφώνεται σε 136 μ.β., κοντά στα επίπεδα του α’ εξαμήνου 2018, οπότε το επαναλαμβανόμενο κόστος πιστωτικού κινδύνου είχε ανέλθει σε 132 μονάδες βάσης.
Από τις αρχές του χρόνου καταγράφεται μείωση των NPEs κατά 2,5 δισ. ευρώ. Η μείωση ενισχύθηκε κατά το β’ τρίμηνο 2019 (-1,4 δισ. σε τριμηνιαία βάση), αντανακλώντας κυρίως το Project Mirror (1,0 δισ.), καθώς και την οργανική μείωση NPEs ύψους 0,4 δισ. ευρώ. H υπολειπόμενη μείωση NPEs έναντι του ετήσιου στόχου ύψους 4,3 δισ. για το 2019 διαμορφώνεται σε 1,8 δισ. και θα επιτευχθεί κυρίως μέσω της πώλησης εξασφαλισμένου χαρτοφυλακίου δανείων προς μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και χαρτοφυλακίων ναυτιλιακών δανείων στην Ελλάδα, της πώλησης δανείων σε Κύπρο και Ρουμανία, καθώς και μέσω επιπλέον αναδιαρθρώσεων δανείων και ρευστοποιήσεων εξασφαλίσεων.
Στην Ελλάδα, ο δείκτης NPEs και το ποσοστό κάλυψης NPEs από σωρευμένες προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε 37% και 56%, αντίστοιχα, παρέχοντας στην ΕΤΕ την ευελιξία να προχωράει στη μείωση NPEs δίνοντας έμφαση στις πωλήσεις και τις ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων με περιορισμένο πρόσθετο κόστος πιστωτικού κινδύνου.
Η τράπεζα παρουσιάζει καταθέσεις ύψους 41,6 δισ. στην Ελλάδα το α’ εξάμηνο 2019 (+6% σε ετήσια βάση), καθώς η χώρα προχωρά προς την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, με την τράπεζα να έχει ανακτήσει το 60% περίπου των εκροών καταθέσεων της περιόδου πριν από την επιβολή των εν λόγω περιορισμών.
Οι δείκτες Κάλυψης Ρευστότητας (Liquidity Coverage Ratio - LCR) και Καθαρής Σταθερής Χρηματοδότησης (Net Stable Funding Ratio - NSFR) διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα της τάξεως του 171% και 113% αντίστοιχα, υπερβαίνοντας το ελάχιστο εποπτικό όριο.
Η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα παραμένει σε μόλις 2,25 δισ. ευρώ και αφορά αποκλειστικά στο Πρόγραμμα Στοχευμένων Συναλλαγών Μακροχρόνιας Αναχρηματοδότησης (TLTRO) της ΕΚΤ. Η χρηματοδότηση στη διατραπεζική αγορά μειώθηκε κατά 2,7 δισ. από την αρχή του έτους σε 0,9 δισ., αντανακλώντας την περαιτέρω βελτιστοποίηση του κόστους χρηματοδότησης.
Ο δείκτης CET1 διαμορφώνεται σε 16%, με το Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας να ανέρχεται σε 17% (συμπεριλαμβάνοντας την έκδοση τίτλων μειωμένης εξασφάλισης Tier II).
Η σχεδιαζόμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αναμένεται να ενισχύσει τους κεφαλαιακούς δείκτες περαιτέρω.
Τι λέει η διοίκηση
Για σημαντικά βήματα εξυγίανσης του ισολογισμού της τράπεζας μίλησε ο διευθύνων σύμβουλός της, Παύλος Μυλωνάς. «Τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου 2019 συνέχισαν τη θετική πορεία του α’ τριμήνου 2019, αντανακλώντας τις συντονισμένες προσπάθειες της τράπεζας να επιστρέψει στην κανονικότητα» τόνισε ο CEO και πρόσθεσε: «Έγιναν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού μας. Πρώτον, χάρη στη δεύτερη μεγάλη πώληση NPEs το 2019, η τράπεζα έχει ήδη επιτύχει μείωση των NPEs κατά 2,5 δισ. από την αρχή του έτους. Επιπλέον, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως οι αναδιαρθρώσεις δανείων έχουν ενισχυθεί σημαντικά, συντελώντας στην επιτάχυνση της αποκλιμάκωσης των NPEs με οργανικά μέσα. Δεύτερον, μετά την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης “Tier II” τον Ιούλιο, ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας βελτιώθηκε περαιτέρω σε 17,0%, υπερβαίνοντας τις συνολικές κεφαλαιακές μας απαιτήσεις. Το γεγονός αυτό θα διευκολύνει μια ταχύτερη από την αρχικά προγραμματισμένη μείωση των ΜΕΑ.
Με τη νέα διοικητική ομάδα να έχει ήδη επιδείξει σημαντικές επιδόσεις, το επιχειρηματικό μας σχέδιο να έχει επικροτηθεί από το επενδυτικό κοινό και το μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα να βελτιώνεται με ταχείς ρυθμούς, τίθενται οι βάσεις για την αποτελεσματική υλοποίηση των στρατηγικών μας στόχων. Η οικονομική δραστηριότητα, καθώς και η ζήτηση δανείων θα ενισχυθούν περαιτέρω από την αναμενόμενη επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων από τη νέα κυβέρνηση, συμβάλλοντας στην υλοποίηση του επιχειρηματικού μας σχεδίου».
Αισιοδοξία για ΛΕΠΕΤΕ
Στο ζήτημα του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού ΕΤΕ (ΛΕΠΕΤΕ) αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη χθεσινή τηλεδιάσκεψή της η Εθνική Τράπεζα σε ξένους οίκους και επενδυτές. Η διοίκηση της ΕΤΕ τόνισε ότι θα υπάρξουν οι δύο αποφάσεις από τα Ανώτατα Δικαστήρια τον Σεπτέμβριο και φάνηκε αισιόδοξη για το τελικό αποτέλεσμά τους.