Στα 900 εκατ. αυξήθηκαν οι ταμειακές ανάγκες της ΔΕΗ

Κατάργηση των ΝΟΜΕ έθεσε ως προτεραιότητα ο Κ. Χατζηδάκης
Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019 14:07
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη 
[email protected]

Η επιδείνωση της κατάστασης της ΔΕΗ τον τελευταίο ενάμιση μήνα αύξησε τον ποσοτικό στόχο των μέτρων που πρέπει να εφαρμοσθούν για τη διάσωση της εταιρείας, με συνέπεια να χρειαστεί να υπάρξει παρέμβαση και στην έκπτωση συνέπειας. Αυτό ανέφερε χθες ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, κατά τη συζήτηση για την κατάσταση της επιχείρησης. Σύμφωνα με τον υπουργό, από τα 750 εκατ. ευρώ που ήταν πριν από 1,5 μήνα η εκτίμηση για τις ανάγκες ταμειακής ενίσχυσης της επιχείρησης, πλέον το ποσό αυτό κινείται κοντά στα 900 εκατ. ευρώ.

Ως συνέπεια, πέρα από τα υπόλοιπα μέτρα αναπροσαρμογής της τιμολογιακής πολιτικής της επιχείρησης, στην πορεία κατέστη απαραίτητο να μειωθεί επίσης στο 5% η έκπτωση συνέπειας. «Το 5% είναι ένα μήνυμα ότι δεν ξεχνάμε τους συνεπείς πελάτες», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πάντως ότι η επίπτωση από την ελάττωση ανέρχεται για κάθε πελάτη της ΔΕΗ σε περίπου 2,5 ευρώ τον μήνα.

Στην ομιλία του, ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η ΔΕΗ να ζημιωθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατά 600 εκατομμύρια ευρώ - χρήματα που, όπως είπε, κέρδισαν οι ανταγωνιστές της, οι μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, έθεσε ως ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας την κατάργηση των δημοπρασιών, κατά τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα με την Κομισιόν, σχετικά με τις παρεμβάσεις στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. «Η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να ζημιώνεται η ΔΕΗ και να γελάνε οι ανταγωνιστές της. Δεν θα υποχωρήσω σε κανένα γραφειοκράτη των Βρυξελών στο θέμα αυτό», επισήμανε χαρακτηριστικά. Επισημαίνοντας ότι αν δεν ληφθούν μέτρα η χώρα θα βρεθεί απέναντι σε δραματικές συνέπειες, άσκησε δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για την κατάργηση πώλησης της «μικρής ΔΕΗ», στο πλαίσιο της οποίας συμφώνησε μεταξύ άλλων τη θέσπιση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Όπως σημείωσε, ο βασικός λόγος κατάρρευσης της επιχείρησης ήταν η εγκατάλειψη του σχεδίου της «μικρής ΔΕΗ», με το οποίο θα έμπαιναν στα ταμεία της επιχείρησης 1,5 - 2 δισ. ευρώ, για να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της. Πλέον, όπως επισήμανε, η λύση αυτή «έχει καεί», αφού δεν βρίσκεται αγοραστής. «Δεν υπάρχουν τρελοί που θα βάλουν τα λεφτά τους σε μια εταιρεία που χρωστάει 5 δισ. και έχει ζημιές πάνω από 900 εκατ. ευρώ», τόνισε.

Κυνήγι κακοπληρωτών

Ως προς την αναπροσαρμογή των τιμολογίων, επανέλαβε πως οι αυξήσεις δεν θα έχουν άμεση επίπτωση στους καταναλωτές, λόγω της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ και του ΦΠΑ, ενώ στόχος της ρήτρας CO2 είναι να μην απειληθεί η επιχείρηση από περαιτέρω άνοδο των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων. Μίλησε για «εντατικό κυνήγι» των κακοπληρωτών, ενώ τόνισε πως δεν θα συνεχιστεί το φαινόμενο άνθρωποι με βίλες στα νησιά να έχουν ΚΟΤ.

Παράλληλα, όπως επισήμανε, θα υπάρξει συνεννόηση με τη ΡΑΕ, ώστε να μην μπορεί ένας καταναλωτής να αλλάξει προμηθευτή, «φεσώνοντας» την εταιρεία από την οποία προμηθευόταν πριν ρεύμα. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα καταβάλει τα ΥΚΩ του 2011, τα οποία μελέτη της ΡΑΕ έχει προσδιορίσει στα 200 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, τα ΥΚΩ δεν αρκούν για να καλυφθεί η «τρύπα» στα οικονομικά της επιχείρησης. «Μας καλύπτουν μόλις το 1/5 του προβλήματος», είπε ενδεικτικά. 

Ευελιξία κινήσεων

Ο υπουργός συμπλήρωσε πως σύντομα θα έρθει νόμος που θα προσδώσει περισσότερη ευελιξία κινήσεων στη διοίκηση της εταιρείας, ώστε να μπορεί να κινηθεί στον ανταγωνισμό έναντι ευέλικτων ιδιωτικών εταιρειών του χώρου, μη δεσμευόμενη από τις διαδικασίες των δημοσίων επιχειρήσεων. Ωστόσο, οι όποιες αλλαγές, θα γίνουν υπό το πρίσμα της διατήρησης απόλυτης διαφάνειας.

Αναφερόμενος στα μέτρα εκσυγχρονισμού της επιχείρησης, επανέλαβε το σχέδιο μερικής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, που θα περιοριστεί σημαντικά το δανειακό βάρος της ΔΕΗ, καθώς και στην απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, οι οποίες λειτουργώντας κοστίζουν στη ΔΕΗ περισσότερο απ' ό,τι αν ήταν κλειστές. Στο πλαίσιο της απόσυρσης ενέταξε και το πρόγραμμα εθελούσιων εξόδων που θα υλοποιηθεί - «οι οποίες θα είναι πραγματικές και αναγκαίες», όπως υπογράμμισε.

Γ. Στάσσης: Πρώτο αντίδοτο

Από την πλευρά του, ο νέος επικεφαλής της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, επισήμανε πως η αναπροσαρμογή των τιμολογίων αποτελεί ένα πρώτο «αντίδοτο» στο πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ, και όχι απάντηση στο δομικό πρόβλημα βιωσιμότητάς της. Όπως υπογράμμισε, η απάντηση αυτή θα προέλθει από έξι διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε η εταιρεία να μπει σε τροχιά ανάπτυξης εντός της τριετίας. Παράλληλα, οι εν λόγω προεμβάσεις είναι πιθανόν να αρχίσουν να αφήνουν το «αποτύπωμά» τους και από την επόμενη χρονιά, δίνοντας τα πρώτα απτά αποτελέσματα σε επίπεδο ισολογισμού εντός της χρήσης του 2020.

Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται ο απογαλακτισμός της ΔΕΗ από τον στενό εναγκαλισμό των διαδικασιών του Δημοσίου και η λειτουργία της επιχείρησης ως πραγματικής εισηγμένης στο Χρηματιστήριο, η κατάρτιση νέου business plan μέχρι το τέλος τους έτους, καθώς και η απολιγνιτοποίηση της παραγωγής, έπειτα από διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και με γνώμονα την ανάπτυξή τους. Επίσης, είναι σημαντικό η επιχείρηση να δώσει έμφαση στον τομέα των ΑΠΕ, να εκσυγχρονίσει τον τομέα εμπορίας με νέα πολιτική και «στοχευμένα» προϊόντα, αλλά και να μετασχηματισθεί ψηφιακά. 

Παρέμβαση από ΣΥΡΙΖΑ

Στην παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκ. Φάμελλος έκανε λόγο για κινδυνολογική και καταστροφολογική παρουσία του υπουργού Ενέργειας, με στόχο να δικαιολογηθεί η επιβάρυνση των 500 εκατ. ευρώ για τους καταναλωτές. Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ είχαν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, ενώ συμπλήρωσε ότι κατά την περίοδο 2015-2018 μειώθηκαν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 12%.  

Θέμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη

«Το θέμα της ΔΕΗ ανοίγει σήμερα. Θα υπάρξουν και άλλες συζητήσεις και επεισόδια στη Βουλή και αν χρειαστεί και στη Δικαιοσύνη», επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση για τα μέτρα διάσωσης της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του ιδίου, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «στο θέμα της ΔΕΗ είστε κατηγορούμενοι και όχι κατήγοροι».

Απαντώντας στις αιτιάσεις που διατυπώθηκαν από βουλευτές της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, ο υπουργός επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ μαζί με αυτήν του ΑΔΜΗΕ τον Μάιο του 2019 εξακολουθεί να είναι μικρότερη από την κεφαλαιοποίηση της ενιαίας ΔΕΗ τοn Φεβρουάριο του 2015». Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στην ξαφνική και περίεργη, όπως είπε, εξαγορά της εταιρείας EDS, ιδιοκτησίας του αντιπροέδρου της Β. Μακεδονίας, ενώ κάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν για τη μείωση της έκπτωσης στα τιμολόγια των εργαζομένων της ΔΕΗ (εκτός από τον κ. Κ. Ζαχαριάδη που δήλωσε την αντίθεσή του). 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα