Από την έντυπη έκδοση
Ως θετικό πιστωτικό γεγονός χαρακτηρίζει την πλήρη άρση των capital controls από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 για τις τράπεζες η Moody’s, καθώς εκτιμά ότι ενισχύεται η εμπιστοσύνη των καταθετών, ενώ αυτό έχει και θετική επίδραση στο πιστωτικό τους προφίλ και τα έσοδά τους. Η κατάργηση των ελέγχων κεφαλαίου σημαίνει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά και οι εταιρείες δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον περιορισμούς στη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό. Αυτό πιθανότατα θα ενθαρρύνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να μεταφέρουν στην Ελλάδα τα μετρητά που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος και είναι πιθανό να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω ευκολότερης πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Η αύξηση των καταθέσεων τα τελευταία χρόνια και η πρόσβασή τους στη διατραπεζική αγορά ρέπος βοήθησε τις ελληνικές τράπεζες να μηδενίσουν τον Μάρτιο του 2019 το ανεξόφλητο υπόλοιπο της κεφαλαιακής στήριξης από τον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης (ELA), το οποίο είχε φθάσει τα 87 δισ. ευρώ ή περίπου το 22% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών τον Ιούνιο του 2015, αναφέρει ο οίκος.
Οι ιδιωτικές καταθέσεις στην Ελλάδα ήταν αυξημένες κατά περίπου 12% ή 15 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2015, «ενισχυμένες από τη σταδιακή βελτίωση του κλίματος της αγοράς, της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης.
Καθώς επανήλθε η διάθεση των διεθνών επενδυτών για την Ελλάδα, υπήρξε αποδοχή ενός ευρύτερου φάσματος ελληνικών στοιχείων ενεργητικού ως ενέχυρο για διατραπεζικές συναλλαγές ρέπος κι έτσι οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν τη χρηματοδότησή τους από τον ELA.
Η αποπληρωμή του ELA στηρίζει τα καθαρά περιθώρια επιτοκίων των τραπεζών, καθώς τόσο οι συναλλαγές ρέπος όσο και οι νέες καταθέσεις έχουν χαμηλότερο κόστος από τον ακριβότερο ELΑ.
Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, που ολοκληρώθηκε πέρυσι τον Αύγουστο, και η σταδιακή επάνοδος στην ανάπτυξη καθοδηγούν την αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 5,8% στα 137 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019 από 129 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2018».
Φιλοεπενδυτικές πολιτικές
Η Moody’s σημειώνει ότι η νέα κυβέρνηση στήριξε την προεκλογική της καμπάνια στη βάση μιας σειράς φιλικών για επιχειρήσεις οικονομικών πολιτικών, με επίκεντρο την προσέλκυση νέων επενδύσεων μέσω της βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος, τη μείωση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
Τέλος, εκτιμά ότι η κατάργηση των capital controls θα ενισχύσει τις επενδύσεις, ιδιαίτερα τις ξένες.
«Η έλλειψη επενδύσεων έως τώρα, αποτελεί μία βασική πρόκληση για τις προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», αναφέρει, προσθέτοντας: «Η άρση των capital controls θα προκαλέσει πιθανόν περισσότερες επενδύσεις στη χώρα, ιδιαίτερα από ξένους επενδυτές, οι οποίοι θα προσφέρουν επίσης περισσότερες ευκαιρίες ποιοτικού δανεισμού στις τράπεζες, βελτιώνοντας τα βασικά έσοδα και κέρδη τους. Θα χαλαρώσει, επίσης, τον τρόπο διεξαγωγής των επιχειρηματικών συναλλαγών, ιδιαίτερα για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις εισαγωγές και το εμπόριο, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα».
Ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις των ομολόγων
Σε ένα απίστευτο ράλι έχουν επιδοθεί τα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις τους να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά και τα επιτόκια δανεισμού να καταγράφουν τη μεγαλύτερη μείωση διεθνώς, με δεδομένες τις θετικές συνέπειες για το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου. Έτσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,55% με πτώση κοντά στο 9% σε σχέση με την Πέμπτη, ενώ και το spread -η διαφορά δηλαδή του ελληνικού επιτοκίου με το γερμανικό- σημειώνει νέα πτώση κοντά στις 225-230 μονάδες.
Ανάλογες επιδόσεις σημειώνουν και τα 5ετή ομόλογα, με την απόδοση να υποχωρεί κάτω από το 1%, γεγονός που η αγορά εκτιμά ότι μπορεί να οδηγήσει σε νέα έξοδο στις αγορές. Οι θεαματικές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων που γυρίζουν στην εποχή προ κρίσης, και που έχουν ξεκινήσει ήδη λίγο πριν τις ευρωεκλογές καταγράφουν την εκτίμηση των επενδυτών πως η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημαντικά σημεία βελτίωσης τα οποία θα γίνουν εμφανέστερα μετά την άρση και των capital controls. Υπολογίζεται ότι η μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας έχει πέσει από την αρχή του χρόνου έως και 60%.
Αξίζει να αναφερθούν πάντως και οι θετικές εξελίξεις σε σχέση με τα ιταλικά 10ετή ομόλογα, η απόδοση των οποίων διαμορφώνεται στο 0,956% με πτώση 7,9%, κοντά στα ιστορικά χαμηλά μετά και τον σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα, μία εξέλιξη η οποία σταθεροποιεί το πολιτικό περιβάλλον το οποίο έχει δεχθεί έντονες αναταραχές το τελευταίο διάστημα. Η αγορά ομολόγων έχει επιδείξει σχετική ηρεμία έναντι των προβλημάτων που βιώνει το Χ.Α., δείχνοντας πως οι επενδυτές οι οποίοι ποντάρουν στο ελληνικό χρέος εκτιμούν ότι οι προοπτικές για την Ελλάδα θα βελτιωθούν σημαντικά, ενώ προ των πυλών βρίσκονται και οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών.
Σε αυτό σημαντικό ρόλο θα παίξει και η πλήρης άρση των κεφαλαιακών ελέγχων στη χώρα, η οποία υπήρξε για τους οίκους αξιολόγησης ένα από τα «αγκάθια» σε ό,τι αφορά την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. H πορεία των ελληνικών ομολόγων διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για νέες εκδόσεις τίτλων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με αναλυτές. Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να επηρεάζεται θετικά από την υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου σε νέα ιστορικά χαμηλά. Η αγορά διέσπασε ανοδικά τα επίπεδα των 850 μονάδων, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 858,46 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,78%, ενώ ο δείκτης τραπεζών ενισχύθηκε κατά 4,64%. Ενισχυμένος ήταν και ο ημερήσιος τζίρος που ξεπέρασε τα 85 εκατ. ευρώ.