Aνάπτυξη μέσω νέων έργων για τη Σωληνουργεία Κορίνθου

Ανάληψη σύμβασης προμήθειας για υποθαλάσσιο αγωγό από την Energinet
Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019 12:12

Το εργοστάσιο της Σωληνουργεία Κορίνθου δουλεύει σχεδόν στο 100% της δυναμικότητάς του και αυτό προβλέπεται να συνεχιστεί για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης

Από την έντυπη έκδοση

Στην υλοποίηση της στρατηγικής της για διεύρυνση της παρουσίας της στη διεθνή αγορά με την ανάληψη νέων έργων προχωρά με σταθερό ρυθμό η Σωληνουργεία Κορίνθου, θυγατρική της Cenergy Holdings. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία ανέλαβε τη σύμβαση προμήθειας για έργο υποθαλάσσιου αγωγού από την Energinet, που περιλαμβάνει 114 χλμ. σωλήνων χάλυβα (SAWL) διαμέτρων 32 και 36 ιντσών με εξωτερική αντιδιαβρωτική επένδυση πολυαιθυλενίου, εσωτερική εποξειδική επένδυση, καθώς επίσης και εξωτερική επένδυση τσιμέντου με ανόδια και καμπύλες. Η σύμβαση προμήθειας που ανατέθηκε στη Σωληνουργεία Κορίνθου αφορά το υποθαλάσσιο τμήμα (Energinet LOT1) του αγωγού Baltic Pipe και περιλαμβάνει 43.000 τόνους σωλήνων χάλυβα. Το εργοστάσιο της Σωληνουργεία Κορίνθου είναι το 3ο στον κόσμο που παράγει σωλήνες χάλυβα που χρησιμοποιούνται στην αγορά των ΗΠΑ και συγκεκριμένων προδιαγραφών ποιότητας. Ήδη το εργοστάσιο της εταιρείας δουλεύει στο 100% σχεδόν της δυναμικότητάς του και αυτό προβλέπεται να συνεχιστεί για το σύνολο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης προς εκτέλεση των υπαρχόντων παραγγελιών.

Η κατασκευή και επένδυση των σωλήνων θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Σωληνουργεία Κορίνθου στην Ελλάδα. Οι παραδόσεις προγραμματίζονται να ξεκινήσουν στα τέλη του 2019 και να ολοκληρωθούν έως το 2021, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει η φάση της εγκατάστασης του υποθαλάσσιου αγωγού. Ο αγωγός Baltic Pipe είναι ένα σημαντικό ευρωπαϊκό έργο υποδομής, που στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Ο νέος αγωγός θα συνδέσει το υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου της Νορβηγίας στη Β. Θάλασσα με αυτά της Δανίας και της Πολωνίας. Η Energinet είναι ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της Δανίας. Πρόκειται για μια ανεξάρτητη δημόσια επιχείρηση που υπάγεται στο υπ. Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας της Δανίας.

Για τη Σωληνουργεία Κορίνθου το 2018 ήταν ένα θετικό έτος στον κλάδο των σωλήνων χάλυβα, ο οποίος σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων, καταγράφοντας σημαντική αύξηση 59% του κύκλου εργασιών σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παράλληλα με την εκτέλεση μεγάλων χερσαίων έργων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, εκτελέστηκαν με επιτυχία αρκετά υποθαλάσσια, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου έργου που αφορά υποθαλάσσιο αγωγό μεγάλου βάθους. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής σε 25 μεγάλα διεθνή έργα. Το 2018 ανατέθηκε στη Σωληνουργεία Κορίνθου το πρώτο υποθαλάσσιο έργο σωλήνων μεγάλου βάθους και η παραγωγή ξεκίνησε εντός του έτους. Το έργο «Karish» είναι στρατηγικής σημασίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και προϋποθέτει ταυτόχρονα ιδιαίτερα υψηλές μηχανολογικές απαιτήσεις (αγωγός σε μέγιστο βάθος 1.750 μ.), καθιστώντας το ένα έργο που ελάχιστες εταιρείες παγκοσμίως μπορούν να φέρουν εις πέρας. 

Τα έργα του 2018

Κατά τη διάρκεια του έτους η Σωληνουργεία Κορίνθου κατασκεύασε επίσης με επιτυχία σωλήνες χάλυβα για το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού Balticconnector, μήκους 77 χλμ. από τη Φινλανδία στην Εσθονία, και ενός από τους μεγαλύτερους αγωγούς στην περιοχή της Βαλτικής. Παράλληλα, κατασκεύασε και προμήθευσε σωλήνες χάλυβα για δύο μεγάλα έργα αγωγών πετρελαίου στη Βόρεια Αμερική, τα οποία εκτελεί η εταιρεία Plains All American: τον αγωγό Cactus II (750 χλμ.) και τον αγωγό από το Wink στο McCamet (127 χλμ.). Ταυτόχρονα, η Σωληνουργεία Κορίνθου κατάφερε να είναι και πάλι παρούσα στις αγορές της Βορείου Αφρικής με την πώληση σωλήνων για ένα έργο αγωγού φυσικού αερίου στην Αλγερία, αλλά και να αυξήσει το μερίδιό της στην Ευρώπη με την εκτέλεση έργων, κυρίως στην Ιταλία και την Πολωνία. Η θέση της εταιρείας στην αγορά ενισχύθηκε περαιτέρω από τις πιστοποιήσεις που έλαβε από μεγάλες εταιρείες του κλάδου της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των BP, Shell και Technip, καθώς και από την κατασκευή προϊόντων για νέες εφαρμογές, όπως οι σωλήνες HFI για εφαρμογές μεθόδου πόντισης reel-lay και οι σωλήνες LSAW για υποθαλάσσια έργα. Σε συνδυασμό με την προσθήκη της μονάδας εξωτερικής επένδυσης σκυροδέματος για αύξηση βάρους στο εργοστάσιο της Θίσβης, τα έργα αυτά, όπως τονίζεται από την πλευρά της εταιρείας, εξασφαλίζουν στη Σωληνουργεία Κορίνθου ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα υποθαλάσσια έργα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα