Του Κώστα Ιωαννίδη
Ο διεθνής τύπος σήμερα ανέφερε για την κατάσταση στην Ευρώπη: Η σοβαρότερη βρετανική πολιτική κρίση από δεκαετίες επιδεινώθηκε μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει το βρετανικό κοινοβούλιο για περισσότερο από ένα μήνα πριν από την Brexit. Η κίνηση θα περιορίσει το χρόνο που οι αντίπαλοι χρειάζονται για να ανατρέψουν μια άτακτη Brexit, αλλά επίσης αυξάνει την πιθανότητα ότι ο Johnson να αντιμετωπίσει μια ψήφο μη εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, και ενδεχομένως μια εκλογική αναμέτρηση.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
"Από οικονομικής απόψεως, η ενεργός επιδίωξη μιας μη-συμφωνίας Brexit μέσω της αναστολής του κοινοβουλίου ισοδυναμεί με την ενεργό επιδίωξη μιας ύφεσης", δήλωσε ο Seema Shah, της Global Investors στο Λονδίνο. Οι ανησυχίες για την Brexit έχουν ήδη επιπτώσεις στην Ευρώπη, με την πρόσφατη ύφεση στις εξαγωγές στη Γερμανία κυρίως λόγω των ασθενέστερων πωλήσεων στη Βρετανία και όχι του ευρύτερου εμπορικού πολέμου.
Η αγορά μας χθες επέστρεψε στην κίνηση με βάση την ιδιομορφία της ελληνικής αγοράς, με αποτέλεσμα στην πτώση που εμφάνισαν οι δείκτες στην Ευρώπη, ο ΓΔ να απαντά με άνοδο +1,4% και παράλληλα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βούλιαξε στο 1,74%. Οι αποδόσεις των ομολόγων παγκόσμια σήμερα Πέμπτη 29/8, σημειώνουν επίπεδα ρεκόρ χαμηλών, ενώ τα ασιατικά χρηματιστήρια παλεύουν για ανάκαμψη, καθώς οι ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση από την εντατικοποίηση των τριβών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και το φάντασμα της μη διαπραγμάτευσης για το Brexit έστρεψε τους επενδυτές σε ασφαλέστερα λιμάνια.
Η προτίμηση για τα ελληνικά ομόλογα που έφερε την απόδοση του 10ετούς ελληνικού κάτω από το 1,8% έχει να κάνει περισσότερο με το φαινόμενο της ύπαρξης αρνητικών αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα του ευρώ. Η Νατάσσα Στασινού σε άρθρο με τίτλο:
Πώς η Ελλάδα εξελίχθηκε από παρίας σε αγαπημένο παιδί των αγορών σημείωσε μεταξύ άλλων: «Πολύ πριν η απόδοση σπάσει προς τα κάτω το φράγμα του 2%, η JPMorgan Chase εξηγούσε πως οι ελληνικοί τίτλοι δεν θεωρούνται μεν χωρίς ρίσκο, αλλά ούτε και επιλογή υψηλού κινδύνου. Και τούτο γιατί το μεγάλο μέρος του χρέους βρίσκεται στα χέρια του λεγόμενου επίσημου τομέα».
«Οι πτώσεις στις παγκόσμιες αποδόσεις των ομολόγων αντανακλούν τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι η μακροπρόθεσμη παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται από τις εντάσεις των ΗΠΑ και της Κίνας και τις ανησυχίες για τις επακόλουθες παγκόσμιες διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού. Οι χρηματιστηριακές αγορές υποστηρίζονται βραχυπρόθεσμα από τις ελπίδες για περισσότερα κίνητρα, κυρίως από την Federal Reserve και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Δήλωσε ο Tomoo Kinoshita, της Invesco Asset Management στο Τόκιο.
Οι δύο μεγάλες κεντρικές τράπεζες αναμένεται να μειώσουν τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, ενώ πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα μπορούσε να συμμετάσχει αν η αγορά εξασθενίσει περαιτέρω.
Η διοίκηση Trump έκανε την Τετάρτη επίσημη την πρόσθετη δασμολόγηση κατά 5% στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε κινεζικές εισαγωγές και τις ημερομηνίες συλλογής των 1 Σεπτεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου.
Αυτό σημαίνει ότι από τον επόμενο μήνα θα αυξηθούν οι τιμές σε προϊόντα όπως smartwatches, ακουστικά Bluetooth, τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης και πολλά είδη υποδημάτων, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωση στις ΗΠΑ, ένα από τα λίγα εναπομείναντα φωτεινά σημεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι η Αθήνα έχει μια περίοδο που πιθανά να μπορεί να κινηθεί ανεξάρτητα, αλλά ως την ώρα που μέσα στον Σεπτέμβριο, θα μιλήσουν οι Κεντρικές Τράπεζες.
Όσο για το Brexit οι τακτικοί χρήστες της στήλης γνωρίζουν πως τη Δευτέρα με τον τρόπο μας (αναφέροντας μια εκτίμηση από υψηλού κύρους αναλυτές) είχαμε υπογραμμίσει στο σχόλιο για τις διεθνείς αγορές: «Να γιατί η Barclay’s υπογράμμιζε ότι τα όρια στην προθυμία - ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να εισάγουν ερεθίσματα στην αγορά είναι περιορισμένα, καθώς οι περισσότερες έχουν πραγματοποιήσει αυξητικές προσαρμογές. Οι κυβερνήσεις επιδιώκουν έναν κύκλο φρέσκων δημοσιονομικών κινήτρων αλλά, μόνο εάν υπάρχει μια έντονη επιβράδυνση της δραστηριότητας. Η μη-συμφωνία στο Brexit έγινε τώρα το κεντρικό σενάριό τους».
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε 6 μονάδες βάσης έναντι της απόδοσης του 2ετούς τίτλου, η μεγαλύτερη διαφορά από το 2007, εντείνοντας τους φόβους για ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να εισέλθει σύντομα σε ύφεση. Ωστόσο με κέρδη έκλεισαν οι αμερικανικές αγορές την Τετάρτη, καθώς η άνοδος του ενεργειακού τομέα αντιστάθμισε τις ανησυχίες για πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε +1% στις 26.036,10 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη +0,65% στις 2.887,94 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο +0,38% στις 7.856,88 μονάδες. Ο όγκος συναλλαγών παρέμεινε υποτονικός, ενόψει της αργίας της Δευτέρας.
Ο ενεργειακός τομέας του S&P 500 κατέγραψε άνοδο 1,7%, με τη μετοχή της Ciramex Energy να πραγματοποιεί άλμα 11%. Η μετοχή της ExxonMobil ενισχύεται 0,9%, της Chevron 1% και της ConocoPhillips 2,35%.
Ο Λευκός Οίκος αναμένεται να ανακοινώσει την Κυριακή την πρώτη φάση των επιπρόσθετων δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δις δολάρια. Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο έκλεισε με κέρδη 2,6% στα 56,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ το δολάριο ενισχύθηκε οριακά έναντι του ευρώ και του γεν. Σε ελεύθερη πτώση η στερλίνα, μετά την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει από τη βασίλισσα Ελισάβετ την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου.
ΕΥΡΩΠΗ
Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Τετάρτη. Το κλίμα επιδείνωσε η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να προχωρήσει σε αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου ως τις 14 Οκτωβρίου, με στόχο να εμποδίσει τους βουλευτές να αποτρέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Η κίνηση του Τζόνσον οδήγησε σε βουτιά 0,8% τη στερλίνα.
Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία έδειξαν ότι το ηθικό των καταναλωτών παραμένει υψηλό, παρά την ύφεση που κατέγραψε η γερμανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε -0,20% στις 372,86 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε -0,25% χαμηλότερα στις 11.701,02 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 σημείωσε πτώση -0,34% στις 5.368,80 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο +0,35% στις 7.114,71 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση από την πτώση της στερλίνας.
Στην περιφέρεια του ευρώ, ο ιταλικός FTSE MIB κινήθηκε επίπεδα στις 20.990,71 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX ενισχύθηκε +0,21% στις 8.747,10 μονάδες.
Η μετοχή της Thomas Cook βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση μετά τη συμφωνία διάσωσης από την κινεζική Fosun. Η μετοχή του ταξιδιωτικού κολοσσού έκλεισε με βουτιά 16,5%.
ΧΑ
Με μέτριους όγκους ανάκτηση της ανεξαρτησίας, μέσω… «τραπεζοκεντρικής» ανόδου
Στην τρίτη συνεδρίαση της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου, οι θεσμικοί μετά από άνοιγμα με οριακό πτωτικό χάσμα 1,01 μονάδων από το κλείσιμο της προηγούμενης (828,95), προκάλεσαν την εγγραφή του κατώτερου μέρας για το μέσο όρο στις 825,30 από 820,86 μονάδες την προηγούμενη, στις 10:48. Αμέσως μετά, ξεκίνησε μια ικανής σχετικά διάρκειας αντίδραση που δεν έφερε υπέρβαση του επιπέδου των 840 μονάδων αλλά στις 13:07 είχε οδηγηθεί ο ΓΔ στις 839,97 μονάδες από όπου βούλιαξε μετά από τρία κύματα ρευστοποιήσεων ως τις 828 μονάδες στις 15:17. Αμέσως μετά είχαμε επανάληψη της σχεδόν κατακόρυφης αναζήτησης ανώτερου μέρας που ορίστηκε τελικά στις δημοπρασίες για τον ορισμό των τιμών κλεισίματος και ήταν οι 843,42 από τις 830,82 μονάδες την Τρίτη. Άλλωστε το βασικό χαρακτηριστικό ήταν ότι το κατώτερο μέρας ήταν η σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση στήριξη του δείκτη και απείχε υπολογίσιμα από το χαμηλό της προηγούμενης συνόδου. Η ανοδική κίνηση στο τέλος στις 17:00 τον άφησε στις 843,05 μονάδες. Υπήρξε συνέχεια στη ζήτηση στις δημοπρασίες το κλείσιμο έγινε λίγο ψηλότερα αφού η ζήτηση για τις Τραπεζικές μετοχές κορυφώθηκε στις δημοπρασίες. Το κλείσιμο έγινε και μέγιστο μέρας για δεύτερη μέρα στη σειρά.
Ο ΓΔ κρατήθηκε σχεδόν σε αρνητικό πεδίο από την έναρξη ως τις 12:16 και στο διάστημα από τις 14:30 ως τις 15:56. Απόκτησε πορεία ανοδική χωρίς πισωγυρίσματα την τελευταία ώρα. Η κίνηση σε αρνητικό πεδίο τον έφερε κοντά αλλά όχι κάτω από τις 825, αλλά τότε κύματα εντολών αγοράς αναίρεσαν δυο φορές την προσπάθεια αναζήτησης για νεότερα χαμηλά. Η πορεία απομάκρυνσης τα επίπεδα (792 μονάδες) που σημειώθηκαν στις πτωτικές συνόδους του Αυγούστου στην Αθήνα συνεχίστηκε τελικά. Γιατί ο ΓΔ έκλεισε ανοδικά +1,42% (καταλήγοντας στη γειτονιά των 845 μονάδων) σε αντίθεση με τις ικανές πτωτικές μεταβολές των δεικτών στην κεφαλαιαγορά του ευρώ, που καθόρισαν οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομική δραστηριότητα.
Ήταν σχετικά παρόμοια συνεδρία από την προηγούμενη με ανεβοκατεβάσματα της ζήτησης ως το τέλος με σταθερότητα σε πολλές μετοχές του 25άρη και κύρια εκτός των δεικτοβαρών τραπεζών. Ήτοι οι ΔΕΗ +4,45%, ΜΠΕΛΑ +4,12%, ΤΕΝΕΡΓ +3,78%, ΕΛΠΕ +2,97%, και ΣΑΡ +2,11%. Οι τράπεζες ήταν στο επίκεντρο της προσφοράς και της ζήτησης διαρκώς. Κατέληξε δε ο Τραπεζικός Δείκτης στις 731,88 από 700,79 μονάδες με μεταβολή +4,44%.
Είχαμε εγγραφή του ανώτερου μέρας στις δημοπρασίες. Οι μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά υπολογίσιμα, βάσει απωλειών, ήταν οι ΟΛΠ -1,95%, ΑΡΑΙΓ -1,62%, ΛΑΜΔΑ -1,08%, ΑΔΜΗΕ -0,92%, και ΜΟΗ -0,74%. Ο δείκτης των τραπεζών ήταν μόνιμος οδηγός των αλλαγών της κίνησης των βασικών δεικτών. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου με γνώση της ανοδικής δυναμικής στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ κίνησε τον ΓΔ ανοδικά, με την εμφάνιση υπεροχής των εντολών αγοράς για τις Τράπεζες.
Περιληπτικά: Η Αθήνα δεν ακολούθησε την κίνηση των βασικών δεικτών στην ΕΕ, τελικά εμφάνισε σημαντική ως προς το αποτέλεσμα ανεξαρτησία. Οι περισσότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια του ευρώ ήταν διαρκώς με πτωτικές μεταβολές ενώ οι εντολές πώλησης εδώ εκδηλώθηκαν περιοδικά δυο φορές και δεν κράτησαν πολύ. Υπήρξαν όμως ενδοσυνεδριακά υπολογίσιμες κινήσεις απορρόφησης των πιέσεων ως το τέλος, ενώ όταν έκλεινε η Αθήνα, στην ευρωζώνη οι δείκτες ήταν σταθερά σε αρνητικό πεδίο. Τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης μετά από το κλείσιμο στο Χ.Α διεύρυναν τα κέρδη τους και επηρέασαν την ορμή στους DAX CAC FTSE100 που εμφάνιζαν εικόνα πτωτική μετά, καταλήγοντας με μεταβολές από -0,02% ως -0,7%.
Τη σύνοδο σφράγισε σχετικά χαμηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον, έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 997.220 ευρώ (για ΤΙΤC 349.220 ευρώ, και ΜΟΗ 648.000 ευρώ). Η δε εμφάνιση κερδών στα 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν μειωμένη διακύμανση της απόδοσης (10 από 13 μονάδες) αλλά με μεταβολή 9 μονάδων βάσης, η απόδοση από 1,82% κατέληξε στο 1,74%.
Το κλείσιμο του ΓΔ, ήταν 18,12 μονάδες πάνω στο ελάχιστο του. Ήταν σύνοδος με αποτέλεσμα ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 58,211 από 57,532 δις ευρώ την προηγούμενη.
Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+4,44% από -0,12%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +4,45% από -1,07%, την ΕΤΕ στο +4,40% από -0,09%, ΕΥΡΩΒ +4,71% από +0,78% και την ΠΕΙΡ στο 3,91% από +0,36%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή +1,03% από -0,33%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (17 από 14) blue chip έναντι των καθοδικών (8 από 10) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +1,42% οδηγήθηκε στις 843,42 από 831,64 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2074,03 από 2041,68 με μεταβολή +1,58%. Οι δημοπρασίες ώθησαν την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, και το κλείσιμο έγινε πολύ κοντά ή πάνω στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 65,577 από 93,690 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1 εκατ. ευρώ από 2,215 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 61,351 από 88,863 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,630 από 1,372 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 63 από 55, των καθοδικών 45 από 45 και 24 από 31 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Με αυξημένες θετικές προσδοκίες οι traders
Στην τρίτη σύνοδο της βδομάδας, οι επενδυτές ανέβασαν τον FTSE25 κύρια την τελευταία ώρα, καθώς επίσης στις δημοπρασίες, με εγγραφή του μέγιστου στις 2074,03 μονάδες. Ενώ η εμφάνιση του ελάχιστου στις 2021,57, έγινε στις 10:48. Στις 17:00 όμως μετά από πέρασμα μια φορά κάτω από τις 2031 μονάδες τον είχαν οδηγήσει στις 2071,13 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2074,03 αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,58%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 18,508 από 12,084 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Σεπτεμβρίου, υπήρξε όγκος 2039 ΣΜΕ, με ανώτερο μέρας τις 2078,00, κατώτερο τις 2022,00 και τελευταίες πράξεις στις 2075,00, από 2045,00 μον, κατώτερο τις 2034,50 και τελευταίες πράξεις στις 2078,75 μονάδες. Για τη σειρά Σεπτεμβρίου άφησαν ανοιχτά 15.127 από 15.354 ΣΜΕ και για την επόμενη σειρά 317 από 295.
Στα calls του ίδιου δείκτη λήξης Σεπτεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 26 συμβόλαια, για τιμές εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2100 μονάδες. Για την επόμενη σειρά δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Σεπτεμβρίου, ο όγκος ήταν 51 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1975 ως τις 2100 μονάδες. Για την επόμενη σειρά Οκτωβρίου διακινήθηκαν 60 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2000 και τις 2050 μονάδες.
Η αγορά κράτησε χθες την ανεξαρτησία της με μια ανοδική συνεδρίαση μια μέρα που πάλι η φυγή από το ρίσκο σφράγισε τις κινήσεις των δεικτών στην παγκόσμια αγορά μετοχών. Μόνο που στη Νέα Υόρκη ο φάρος των χρηματιστηρίων άνοιξε με απώλειες αλλά πέρασε πριν το πέρας της διαπραγμάτευσης στην Αθήνα σε θετικό πεδίο ωθώντας θετικά τη διάθεση για τοποθετήσεις σε περισσότερα από 15 στα 25 blue chip.
Μια βαθειά αλήθεια που πικραίνει τη στήλη είναι ο περιορισμός των Ελλήνων επενδυτών και της ψήφου εμπιστοσύνης που χρειάζεται η αθηναϊκή αγορά από τους άμεσα ενδιαφερόμενους για την εγχώρια οικονομία. Νομίζουμε πως είναι άτολμοι αδικαιολόγητα, γιατί όπου και να είχαν τοποθετήσει κάποια κεφάλαια είτε σε ελληνικά ομόλογα είτε σε μετοχές μέσω ETF ή με μετοχικό αμοιβαίο θα ήταν πολύ αποδοτικά με βάση τις επιδόσεις των assets παγκόσμια.
Οι αγορές ομολόγων σε όλο τον κόσμο ζωγράφιζαν μια πιο ζοφερή εικόνα για την παγκόσμια ανάπτυξη, με τις αποδόσεις των 30ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων και των 10ετών γερμανικών να οδηγούνται σε επίπεδα ρεκόρ χαμηλών 1,905% των αμερικανικών και -0,716% των γερμανικών την Τετάρτη. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας μειώθηκε χθες κάτω από το 1% για πρώτη φορά. Η βιασύνη για την αγορά ιταλικού χρέους, η οποία έχει τις υψηλότερες αποδόσεις από τις «κεντρικές» χώρες της ευρωζώνης, εν μέρει προκλήθηκε από τις αυξανόμενες ελπίδες ότι σύντομα θα διαμορφωθεί νέα κυβέρνηση στη Ρώμη και ότι θα αποφευχθούν νέες εκλογές.
Σήμερα
Οι αποδόσεις των ομολόγων παγκόσμια σημειώνουν επίπεδα ρεκόρ χαμηλών, ενώ τα χρηματιστήρια αγωνίστηκαν για ανάκαμψη σήμερα Πέμπτη 29/8, καθώς οι ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση από την εντατικοποίηση των τριβών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και το φάντασμα της μη διαπραγμάτευσης για το Brexit έστρεψε τους επενδυτές σε ασφαλέστερα λιμάνια.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε -0,38% αλλά στις 9:30 δική μας ώρα υποχωρούσε -0,31%, οι μετοχές της Σιγκαπούρης έπεσαν στα κατώτερα επίπεδα οκταμήνου, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας έχασε στο πρώτο μέρος -0,44% αλλά στις 9:30 δική μας ώρα υποχωρούσε -0,09%. Μικρές απώλειες για τον σύνθετο δείκτη στη Σαγκάη -0,059%, μεγαλύτερες για τον Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ -0,37%.
Στη Wall Street, ο S & P 500 κέρδισε 0,65% την Τετάρτη, εν μέρει λόγω των κερδών στον τομέα της ενέργειας μετά την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ, ωστόσο, έχασαν -0,4% στην Ασία.