Χρηματιστήρια: Ανησυχίες παρά την ανάκαμψη

Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019 21:57
UPD:22:01
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Της Εφης Τριήρη

[email protected]

Ανάκαμψη κατάφερε να παρουσιάσει η Wall Street μετά τις αρχικές της απώλειες, χάρη στις μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα, παρότι οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας ενισχύθηκε 1,03%, καλύπτοντας μέρος των απωλειών που είχε καταγράψει στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση από την αντιστροφή στην καμπύλη των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, που θεωρείται προάγγελος επικείμενης ύφεσης. Τα κέρδη ευνοήθηκαν και από την άνοδο 1,7% των μετοχών ενέργειας, καθώς τα τελευταία στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν μείωση των αποθεμάτων αργού, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι τιμές πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι οι επενδυτές απέσυραν 9,4 δισ.δολάρια από μετοχικά και διαπραγματεύσιμα αμοιβαία που διακρατούν αμερικανικές μετοχές στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, με αποτέλεσμα οι εκροές από τις αρχές του έτους έως σήμερα να φθάνουν τα 94,5 δισ.δολάρια, με περίπου το ένα τρίτο των απωλειών αυτών να έχουν συσσωρευθεί μέσα στον Αύγουστο. Ο δείκτης S&P 500 καταγράφει τον Αύγουστο απώλειες 3,2%. Αντίθετα, τα αμερικανικά ομολογιακά αμοιβαία γνώρισαν την τελευταία εβδομάδα εισροές 4 δισ.δολαρίων, με αποτέλεσμα από τις αρχές του έτους έως σήμερα οι επενδύσεις να φθάσουν τα 269 δισ.δολάρια.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές έκλεισαν με πτώση, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί 0,2%, καταφέροντας όμως να περιορίσει τις αρχικές του απώλειες. Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστησαν οι βρετανικές κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς ένα σκληρό Brexit θα πλήξει τη βρετανική οικονομία. Ο γερμανικός χρηματιστηριακός δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε με πτώση, όμως στη Μαδρίτη οι μετοχές κινήθηκαν σε θετικό έδαφος.

Στην Ασία, οι επενδυτές αναμένουν το Σεπτέμβριο για να πάρουν ανάσα, καθώς ο δείκτης MSCI για την περιοχή Ασίας/Ειρηνικού αναμένεται να κλείσει τον Αύγουστο με απώλειες άνω του 4%, παρουσιάζοντας την χειρότερη επίδοση για το συγκεκριμένο μήνα από το 2015, σύμφωνα με στοιχεία τουBloomberg. Παραδοσιακά πάντως, ο Αύγουστος είναι μήνας ρευστοποιήσεων για τις μετοχές της Ασίας στη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας, καταγράφοντας απώλειες 2% κατά μέσο όρο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα