Ομόλογα: Ιστορικά χαμηλά για τις αποδόσεις σε Ελλάδα και Ιταλία

Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019 21:39
UPD:21:43
REUTERS/JOHN SIBLEY

Της Εφης Τριήρη

[email protected]

Την τιμητική της είχε η ευρωπεριφέρεια για μία ακόμη συνεδρίαση, με Ελλάδα και Ιταλία να κλέβουν την παράσταση, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων τους άγγιξαν νέα ιστορικά ναδίρ με σημαντική κινητήρια δύναμη τις αυξανόμενες ελπίδες ότι η Ιταλία θα έχει και πάλι κυβέρνηση, αποφεύγοντας νέα εκλογική αναμέτρηση.

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς βυθίστηκε στο 1,72%, υποχωρώντας επιπλέον 10 μονάδες βάσης από τη συνεδρίαση της Τρίτης, με το spread στις 247 μονάδες βάσης, παρότι ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν μικρός, 24 εκατ.ευρώ. Στο επταετές με λήξη το 2026 η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,46%, ενώ στους τίτλους με λήξη το 2022 και 2024, κινήθηκε στο 0,63% και 0,98% αντίστοιχα.

Σε ιστορικό χαμηλό, κάτω από το 1%, υποχώρησε και η απόδοση του 10ετούς ιταλικού, πυροδοτώντας ράλι στις τιμές και των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων του ευρώ, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλές ενεργητικό εν μέσω ανησυχιών για παγκόσμια ύφεση και ένα άτακτο Brexit. Στην Ιταλία, η προοπτική συμφωνίας ανάμεσα στον κυβερνών Κίνημα των Πέντε Αστέρων και τον αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα έδωσε στους επενδυτές το πράσινο φως να αγοράσουν ιταλικό κρατικό χρέος. Μία νέα κυβέρνηση συνασπισμού συνεπάγεται μία "πιο συγκρατημένη δημοσιονομική πολιτική" στο άμεσο μέλλον, εκτιμούν αναλυτές. Αντίστοιχα, η απόδοση του διετούς ιταλικού υποχώρησε προς στιγμή στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2018, στο -0,22%, ενώ του 50ετούς άγγιξε ιστορικό χαμηλό στο 2,266%.

Ωστόσο, η αισιοδοξία στην Ιταλία δεν κατάφερε να κάμψει τη ζήτηση για γερμανικά κρατικά ομόλογα, που εξακολούθησαν να βρίσκουν στήριγμα στις ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο και το ενδεχόμενο ενός χαοτικού Brexit. H απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχώρησε προς στιγμή στο νέο ιστορικό χαμηλό του -0,728%, ενώ του αντίστοιχου φινλανδικού στο -0,024%.

Παρόμοια εικόνα και στην αμερικανική αγορά, όπου η αντιστροφή στην καμπύλη των αποδόσεων συνεχίστηκε παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη επιδείνωση από το 2007, προάγγελος επικείμενης ύφεσης στις ΗΠΑ. Στην Ιαπωνία, οι αποδόσεις των 30ετών και 40ετών κρατικών ομολόγων άγγιξαν χαμηλό τριετίας, ενώ στη Βρετανία η απόδοση του πενταετούς βούλιαξε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2016, αφότου η Βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε το πράσινο φως στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει για ένα μήνα τη λειτουργία του κοινοβουλίου.

Από πλευράς προσφοράς, η Γερμανία άντλησε 2,336 δισ.ευρώ από έκδοση 10ετούς, ενώ η Φινλανδία γνώρισε ισχυρή ζήτηση για το νέο πενταετές της, φθάνοντας τα 14 δισ.ευρώ, με αποτέλεσμα να υπερκαλυφθεί περισσότερο από τρεις φορές, με την απόδοση στο -0,734%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα