Ως «απενεργοποίηση της ωρολογιακής βόμβας που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ» χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ.
Όπως επισημαίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, τέτοια εποχή το 2014, η ΔΕΗ είχε κεφαλαιοποίηση περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ πριν από τις ευρωεκλογές η χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης υποχώρησε στο 1/7 περίπου του ποσού αυτού. Κι αυτό, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν υιοθέτησε το σχέδιο της «μικρής» ΔΕΗ που υπήρχε πριν, κατέληξε σε μία «κουτσή» ΔΕΗ και έσερνε τη χώρα σε μια προοπτική «χωρίς ΔΕΗ».
Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν πως οι πρωτοβουλίες για τη διάσωση της ΔΕΗ έπρεπε να ληφθούν άμεσα, καθώς «το ενδεχόμενο επιδείνωσης των προειδοποιήσεων του ορκωτού ελεγκτή (Ernst & Young) για την βιωσιμότητα της εταιρείας, στην έκθεση που αναμένεται στις 24 Σεπτεμβρίου, θα οδηγούσε σε δραματικές εξελίξεις που μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη και στάση πληρωμών (για μισθούς, προμηθευτές κλπ), αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, χαρακτηρισμό των δανείων της ΔΕΗ ως μη εξυπηρετούμενων κ.ά., με προφανώς σοβαρότατες επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας».
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ήδη ο ελεγκτής ανέφερε στην έκθεση για τα αποτελέσματα του 2018 ότι υπάρχει «ουσιώδης αβεβαιότητα η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».
Το σχέδιο διάσωσης
Ως ένα «συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο», για να εξέλθει η ΔΕΗ από το οικονομικό αδιέξοδο και να σταθεί στα πόδια της, χαρακτηρίζουν από την κυβέρνηση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη διάσωση της επιχείρησης.
Το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την απόδοση στην επιχείρηση των οφειλομένων από την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας του παρελθόντος, εξόφληση οφειλών από φορείς του Δημοσίου, ασφυκτική πίεση προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές με εξώδικα και εντολές αποκοπής (30.000 εντολές αποκοπής για στρατηγικούς κακοπληρωτές το τελευταίο δίμηνο), τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επίσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα διεκδικήσει από την ΕΕ την κατάργηση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής («ΝΟΜΕ») που είχε αποτέλεσμα να υποχρεωθεί η ΔΕΗ να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της ενώ θα επιδιώξει επίσης την αύξηση του στόχου για το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στη λιανική που είχε τεθεί στο 50%.
Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πως, με αυτό τον τρόπο, στη σωτηρία της επιχείρησης καλούνται να συμβάλουν με ισορροπημένο τρόπο όλες οι πλευρές: οικιακοί καταναλωτές και επαγγελματίες μέσω της μείωσης της έκπτωσης συνέπειας, η βιομηχανία με την ρήτρα για το διοξείδιο του άνθρακα, το Δημόσιο με τη μείωση του ΦΠΑ και την καταβολή των ΥΚΩ και οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ, εναλλακτικοί προμηθευτές με την κατάργηση των ΝΟΜΕ.
Σχετικά με τις αλλαγές που προβλέπονται στα τιμολόγια της ΔΕΗ, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως «οι αυξήσεις στην κιλοβατώρα διαμορφώνονται από 16,4 έως 19,4% και αντισταθμίζονται πλήρως όπως έχει δεσμευθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ».
Αναφορικά με τη μείωση της προνομιακής έκπτωσης των εργαζομένων, των υπαλλήλων και των συνταξιούχων, το Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για «άλλη μια δύσκολη απόφαση που λαμβάνεται με στόχο τη διάσωση της ΔΕΗ. Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι της ΔΕΗ αντιλαμβάνονται καλύτερα από τον καθένα την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εταιρεία και θέλουν να συμβάλουν στην υπέρβαση της κρίσης» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
naftemporiki.gr