Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2001 10:56
UPD:19:05

Πτωτικά κινούνται κατά τα πρώτα λεπτά των συνεδριάσεων οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,77% και βρίσκεται στις 5.163,4 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 σημειώνει πτώση 0,63% και έχει διαμορφωθεί στις 4.448 μονάδες, ενώ ανάλογες απώλειες καταγράφει και ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη, ο οποίος έχει περιοριστεί στις 4.958,51 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο τραπεζικός κλάδος μετά την «κατάρρευση» της Enron. Ο αμερικανικός ενεργειακός όμιλος υπέβαλε χθες και επισήμως την αίτηση πτώχευσης σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ κατέθεσε αγωγή εναντίον της Dynegy Inc. ζητώντας 10 δισ. δολ. ως αποζημίωση για αθέτηση συμβολαίου. Ως γνωστόν, η Dynegy είχε καταθέσει πρόταση συγχώνευσης με την Enron, αξίας εννέα δισ. δολ., την οποία στη συνέχεια απέσυρε.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κατάρρευση της Enron θα κοστίσει στις βρετανικές τράπεζες πολλά δισεκατομμύρια στερλίνες http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/12/03/181758.htm . Οι μετοχές της Barclay's και της Royal Bank of Scotland υποχωρούν κατά 2,19% και 2,46% αντιστοίχως. Οι εν λόγω τράπεζες εκτιμάται ότι θα xάσουν συνολικά περί τα 900 εκατ. στερλίνες από την πτώχευση του αμερικανικού ενεργειακού ομίλου, ενώ πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Απώλειες καταγράφουν και οι μετοχές εταιρειών από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Η μετοχή της Alcatel υποχωρεί κατά 2,11%, ενώ ανάλογη πτώση σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών Vodafone, British Telecom και Siemens.

Πτωτικά κινείται και η μετοχή της SAP, της κορυφαίας εταιρείας επαγγελματικού λογισμικού στην Ευρώπη. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας προέβη στην εκτίμηση ότι οι επιxειρηματικές δραστηριότητες της SAP στις HΠA θα ανακάμψουν πιο γρήγορα απ' ό,τι αρχικώς είχε εκτιμηθεί. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι το τέταρτο τρίμηνο δεν θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για την εταιρεία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα