Περισσότερες επενδυτικές κρατήσεις σε boutique hotels

Τρεις νέες μονάδες στο κέντρο της Αθήνας - Πληθώρα σχεδίων στη Θεσσαλονίκη
Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019 14:26
UPD:14:26
EPA/Koen van Weel

Από την έντυπη έκδοση

Των Λάμπρου Καραγεώργου
και Γιώργου Χατζηλίδη

Συνεχίζεται το επενδυτικό κρεσέντο που αφορά τη δημιουργία νέων μικρών boutique ξενοδοχείων στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στη Θεσσαλονίκη.

Μόνο το 2019, πάνω από 35 ξενοδοχειακές μονάδες, με μέσο όρο 18 δωμάτια ανά μονάδα, προστέθηκαν στο ξενοδοχειακό δυναμικό της Αθήνας, σύμφωνα με σχετική έρευνα της GBR Consulting.

Το τελευταίο διάστημα προστέθηκαν τρεις ακόμη μονάδες φιλοξενίας στο κέντρο της Αθήνας. Ειδικότερα, τα τρία νέα boutique ξενοδοχεία που άνοιξαν πριν από λίγες ημέρες στο κέντρο της Αθήνας είναι το 4άστερο Fos Hotel, το 33 Solonos Suites και το τριών αστέρων Athens Starlight Hotel. Το 4άστερο Fos Hotel βρίσκεται στην οδό Λέκκα 19, πολύ κοντά στην πλατεία Συντάγματος και διαθέτει 14 δωμάτια. Το 33 Solonos Suites βρίσκεται σε ένα νεοκλασικό κτήριο του 1905, στην οδό Σόλωνος 33 στο Κολωνάκι, πολύ κοντά στην πλατεία Συντάγματος και διαθέτει 13 πολυτελείς σουίτες και το τριών αστέρων, ενώ το Athens Starlight Hotel, βρίσκεται στην οδό Αγάθωνος 9, πολύ κοντά στην οδό Αθηνάς και το Μοναστηράκι και διαθέτει οκτώ δωμάτια και σουίτες.

Επιπλέον, η GBR Consulting έχει καταγράψει περίπου 20 επιβεβαιωμένα έργα που θα προσθέσουν άλλα 2.000 δωμάτια στην αθηναϊκή αγορά τα επόμενα χρόνια, ενώ έχουν ανακοινωθεί και άλλα σχέδια.

Αγορές ακινήτων

Ανάλογη είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου παρατηρείται έκρηξη επενδύσεων για την ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς τόσο ξένοι επενδυτές, κυρίως Ισραηλινοί, όσο και Έλληνες επιχειρηματίες δείχνουν να αντιμετωπίζουν ως ευκαιρία την κατάσταση που έχει διαμορφώσει η κρίση στην αγορά ακινήτων της συμπρωτεύουσας, αλλά κυρίως τις προοπτικές τουριστικής -και όχι μόνο- ανάπτυξης της πόλης.

Άλλωστε, όπως έχει γράψει η «Ν», φθάνουν τουλάχιστον τα 30 τα ακίνητα στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και πέριξ αυτού, που έχουν περάσει το τελευταίο διάστημα στην κυριότητα Ισραηλινών επενδυτών, επί το πλείστον ισραηλινών funds, με σκοπό τη μετατροπή τους boutique hotels ή τουριστικά καταλύματα.

Μία από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που έγιναν πρόσφατα γνωστές αφορά την επένδυση ενός Ισραηλινού επιχειρηματία ο οποίος φέρεται να έχει προχωρήσει στην αγορά διατηρητέας πενταώροφης οικοδομής στην οδό Αγίου Δημητρίου, κοντά στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, την οποία θα μετατρέψει σε τουριστικό κατάλυμα. Όμιλος Ισραηλινών επιχειρηματιών φέρεται να έχει αγοράσει το ιστορικό ξενοδοχείο «Βιέννη» στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της πλατείας Βαρδαρίου, με στόχο τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο πολυτελείας - το κτήριο είχε κατασκευαστεί στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και λειτούργησε ως ξενοδοχείο πολυτελείας την εποχή του Μεσοπολέμου.

Σημαντικές επενδύσεις, όμως, πραγματοποιούνται και από Έλληνες επιχειρηματίες στον ξενοδοχειακό τομέα της πόλης. Συγκεκριμένα, επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης ενοικίασε με μακροχρόνια μίσθωση το διατηρητέο επί της Αγίου Μηνά 1, στην πλατεία Χρηματιστηρίου, το οποίο σκοπεύει να μετατρέψει σε πολυτελή χώρο φιλοξενίας. Σε boutique hotel θα μετατραπεί το πενταώροφο κτήριο που βρίσκεται στην οδό Μορκεντάου 4, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς το κτήριο μισθώθηκε από τους ιδιοκτήτες για 20 χρόνια σε εταιρεία που έχει σχέση με το αντικείμενο του τουρισμού και της φιλοξενίας. Σε boutique hotel πρόκειται να μεταμορφωθεί και το εμβληματικό Μανδαλίδειο Μέγαρο, επί της Λεωφόρου Νίκης, καθώς το ΑΠΘ, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει το κτήριο, αποφάσισε να το αξιοποιήσει μέσω διαγωνισμού για τη μακροχρόνια μίσθωση και την ανακατασκευή του. 

Μεγαλύτερη κλίμακα

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι σχεδιασμοί για μεγαλύτερης κλίμακας επενδύσεις, όπως αυτή που αφορά τη λειτουργία ξενοδοχείου πέντε αστέρων στην οδό Μοναστηρίου 24 από τον όμιλο Anatolia Hospitality. Η επένδυση, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, θα ανέλθει σε 7 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη του 2020. Το εν λόγω κτήριο έχει εμβαδόν 4.800 τ.μ. και βρίσκεται δίπλα στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και στο Μετρό.

Παράλληλα, η Ledra Hotels & Villas του ομίλου Σπανού είναι αυτή που θα αναπτύξει, βάσει σχετικής συμφωνίας 20ετούς μίσθωσης με την εταιρεία Μηχανική Περιβάλλοντος, ξενοδοχείο στα «δίδυμα κτήρια» που είχε κατασκευάσει (αλλά δεν είχε ολοκληρώσει) η Δομοτεχνική στην καρδιά της αγοράς της πόλης, στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου. Τα κτήρια απέκτησε η Μηχανική Περιβάλλοντος, κατόπιν πλειστηριασμού, έναντι τιμήματος 6,6 εκατ. ευρώ.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα