Βραζιλία: Στο 17% η αύξηση των μισθών το 2006

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2006 08:35

ΑΥΞΗΣΕΙΣ στους μισθούς τουλάχιστον κατά 17% για το 2006, δύο φορές μεγαλύτερες από την αρχική δέσμευση της κυβέρνησης της Βραζιλίας, θα κάνει ο πρόεδρος της χώρας, Luiz Inacio Lula da Silva.

Μεγαλύτερες αυξήσεις από τις αρχικές που είχε υποσχεθεί έδωσε στους εργαζομένους ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Luiz Inacio Lula da Silva.

Ο Lula αύξησε τον μηνιαίο μισθό στα 350 ρεάλ (156 δολ.), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας στο Web site του. Η συμφωνία επετεύχθη κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων με τις ενώσεις των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένης της United Workers Central, της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης της Βραζιλίας, που εκπροσωπεί 22 εκατ. εργαζομένους και θέτει τη βάση και για άλλα οφέλη από την κυβέρνηση. Η αύξηση των μισθών θα ισχύσει τον Απρίλιο, ένα μήνα νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Η ποσοστιαία αύξηση είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από τον στόχο της κυβέρνησης για τον πληθωρισμό φέτος και απειλεί να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα και να περιορίσει τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.

Οι ενώσεις των εργαζομένων πιέζουν για την αύξηση των μισθών τον Απρίλιο αντί τον Μάϊο, είπε ο γενικός γραμματέας της United Workers Central, Arturo Enrique da Silva Santos, κάνοντας δηλώσεις από το τηλέφωνο κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Μπραζίλια, μετά τις συναντήσεις με τον Lula.

«Αυτή είναι η πρώτη κυβέρνηση που κάλεσε τις εργατικές ενώσεις να συζητήσουν το θέμα της αύξησης των μισθών», είπε ο Jose Feijoo, πρόεδρος της ένωσης μεταλλωρύχων ABG του Σάο Πάολο, συμπληρώνοντας: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τον δημοκρατικό τρόπο των διαπραγματεύσεων».

Η αύξηση των μισθών στα 350 ρεάλ θα κοστίσει στην κυβέρνηση 4,6 δισ. ρεάλ, περισσότερα από τα 321 ρεάλ τον μήνα που προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός. Επίσης η κυβέρνηση θα δαπανήσει ακόμη ένα δισ. ρεάλ για να δώσει τις αυξήσεις ένα μήνα νωρίτερα.

Ο προϋπολογισμός της Βραζιλίας για το 2006 προβλέπει ανάπτυξη της οικονομίας στο 4,5%.

Οι χαμηλότεροι μισθοί στη Βραζιλία έχουν αυξηθεί κατά μέσον όρο 14,6% ετησίως από το 1995, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης του 15,4% πέρυσι, 8,3% το 2004 και 20% το 2003.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα