Χρηματιστήρια: Αισιοδοξία στις αγορές

Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019 20:33
UPD:20:36
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Της Εφης Τριήρη

[email protected]

Σε θετικό τόνο άνοιξε την εβδομάδα η Wall Street καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για αποκλιμάκωση της εμπορικής έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Μετά τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας για τους τρεις βασικούς χρηματιστηρικούς δείκτης της Wall Street, στον απόηχο της κλιμάκωσης της εμπορικής κρίσης, οι επενδυτές ευελπιστούν ότι οι δύο πλευρές θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ευρωπαϊκές μετοχές σταθεροποιήθηκαν εστιάζοντας στη βελτίωση του κλίματος μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου στο μέτωπο του εμπορίου αλλά και στην προοπτική σχηματισμού νέας κυβέρνησης στην Ιταλία. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατάφερε να σταθεροποιηθεί μετά τις ρευστοποιήσεις της Παρασκευής, με τον όγκο ωστόσο των συναλλαγών να παραμένει υποτονικός λόγω της εθνικής αργίας στο Λονδίνο.

Αναλυτές περίμεναν ότι οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών θα ακολουθούσαν τις ασιατικές και θα παρουσίαζαν μεγάλες απώλειες. Ομως, ανέκαμψαν από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το Πεκίνο ήρθε σε επαφή με την Ουάσιγκτον και ζήτησε την επιστροφή στο τραπέζι των συζητήσεων. Τα κέρδη καθοδήγησαν οι μετοχές στον κλάδο αυτοκινήτου, που θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτες στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, καθώς στη συνεδρίαση της Παρασκευής είχαν καταγράψει απώλειες 2%, όταν το Πεκίνο ανακοίνωσε νέους δασμούς σε αμερικανικά αγαθά.

Παρ΄όλα αυτά όμως το κλίμα παραμένει ευάλωτο. Το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo ανακοίνωσε χθες ότι ο δείκτης του που παρακολουθεί το επιχειρηματικό κλίμα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2012, σε μία περαιτέρω ένδειξη των ζημιών που αναμένονται για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης από το σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο. Επίσης, ο γερμανικός κλάδος του real estateδέχθηκε πιέσεις μετά από δημοσίευμα ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου σχεδιάζει να βάλει φρένο στις αυξήσεις των ενοικίων.

Την καλύτερη επίδοση κατέγραψε η ιταλική αγορά, με το δείκτη FTSE MIB του Μιλάνου να παρουσιάζει άνοδο 1%, καθώς το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκονται πιο κοντά στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Nωρίτερα, στις αγορές της Ασίας, οι ιαπωνικές μετοχές στον κλάδο αυτοκινήτου βρέθηκαν στο κόκκινο και ο κλάδος ημιαγωγών στη Ν.Κορέα σημείωσε απότομη πτώση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα