Market Beat: Μια κρίσιμη για την τάση εβδομάδα ξεκινά με αρνητικότατο διεθνώς κλίμα

Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019 09:19
UPD:09:22
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η κατακόρυφη βουτιά των δεικτών στη Wall Street, που επηρέασε και το φινάλε στα ευρωπαϊκά την Παρασκευή, ήταν αποτέλεσμα της κλιμάκωσης των εντάσεων στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Σήμερα ήταν η σειρά των ασιατικών χρηματιστηρίων να εμφανίσουν μαζικά ρευστοποιήσεις προκαλώντας σημαντικές απώλειες στους δείκτες που υποχωρούν όλοι με εξαίρεση αυτόν της Ινδίας που κατάφερε λίγο πριν τις 8:00 δική μας ώρα να αποκτήσει οριακά κέρδη της τάξης του +0,04%.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Εξωγενείς παράγοντες λοιπόν, ψαλιδίζουν τις θετικές προσδοκίες στην αγορά της Αθήνας. Καλό και δίκαιο το +5% για τον ΓΔ σε εβδομαδιαία βάση, αλλά οι προηγούμενες τρεις πτωτικές έχουν κάνει τη ζημιά τόσο μεγάλη, ώστε κανένας δεν αναμένει να μετατραπεί ο μήνας σε ανοδικός. Αλλά οι επενδυτές που τοποθετούνται μεσοπρόθεσμα επιθυμούν να μείνει η μηνιαία απώλεια σε επίπεδα, που να τονίζεται από την πλευρά των ισχυρών θεσμικών, ότι αναγνωρίζεται η πιθανότητα για αλλαγή προς το καλύτερο μετά τις εθνικές εκλογές.

Κάθε πέρασμα του δείκτη κάτω από τις 785 μονάδες θα προκαλέσει ανάφλεξη των ανησυχιών σε επαγγελματίες που χτίσανε με σοβαρότητα θέσεις στο ΧΑ, όταν υπήρξε αναγνώριση της οικονομικής βελτίωσης από τη Moody’s τον Μάρτιο. Αναφερόμαστε σε αυτούς που άντεξαν στη δοκιμασία της πτώσης από τις 785 (κορυφή στις 23 Απριλίου) στις 717 μονάδες στις 20 Μαΐου. Οι ενεργοί επενδυτές γνωρίζουν καλά εκείνη την περίοδο και θυμίζουμε ότι και τότε, ο μέσος τζίρος ήταν στα επίπεδα του τρέχοντος.

Όταν τα tweets «καπελώνουν» τη Fed… Η Κίνα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς ύψους 5% - 10% επί αγαθών που εισάγονται από τις ΗΠΑ, με αξία στα 75 δισεκατομμύρια δολάρια, στις 1 και 15 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τις ημερομηνίες στις οποίες οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την επιβολή πρόσθετων δασμών στις κινεζικές εισαγωγές. Επιπλέον, η Κίνα δήλωσε ότι σκοπεύει να επιβάλει δασμούς 5% - 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων από τις 15 Δεκεμβρίου. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επέστρεψε με νέο γύρο επιβολής δασμών, αναγγέλλοντας πρόσθετο δασμό 5% σε στοχευμένα κινεζικά προϊόντα αξίας περίπου 550 δις δολαρίων. Οι ειδήσεις επικάλυψαν αυτό που υποτίθεται ότι ήταν το κύριο γεγονός της εβδομάδας, η ομιλία του προέδρου της Fed Jay Powell από τo Jackson Hole, του Wyoming. Ο κ. Powell επανέλαβε ότι η Fed θα λειτουργήσει κατάλληλα για τη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης. Αντίθετα παρουσιάστηκαν σε όλα τα μέσα οικονομικής ενημέρωσης, που «ταΐζουν» τους αλγορίθμους των υπολογιστών που συμμετέχουν στις συναλλαγές των αγορών, οι παρατηρήσεις του Προέδρου Τραμπ κατά την αναχώρηση για τη σύνοδο των G7.

Ποια είναι η πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα προκύπτει από πολλές και διαφορετικές θεωρήσεις. Αν ξεκινήσουμε από το εσωτερικό της χώρας, θα λέγαμε πως υπάρχει μια νέα αρκετά υποσχόμενη κυβέρνηση που θα οδηγήσει την οικονομική δραστηριότητα σε πλαίσια πιο φιλικά για την επιχειρηματικότητα. Η εικόνα της οικονομίας λοιπόν γεννά θετικές προσδοκίες. Αν ξεκινήσουμε από το κέντρο της ευρωζώνης, τα πλαίσια που θα θέσει η ελληνική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρουν. Είναι η υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης στη Γερμανία, το Brexit, οι σακατεμένες από την κρίση του 2008 τραπεζικές υπηρεσίες, το ψαλίδισμα στο φρόνημα των επιχειρηματιών από τον εμπορικό πόλεμο διαρκείας και απροσδιόριστου τέλους, που μετράνε και ορίζουν επιφύλαξη, ως προς τις επενδυτικές προσδοκίες. Η αντίθεση είναι ισχυρή και απαντά μερικώς στο ποιοι κίνησαν τις συναλλαγές τους δυο τελευταίους μήνες.

Αν δε, θεωρήσουμε τα πράγματα από την παγκόσμια σκοπιά, πιθανά θα δούμε ότι και… η Moody’s: «Τα επίμονα αγκάθια της ελληνικής οικονομίας, από τις χαμηλές επενδύσεις και τις αρνητικές δημογραφικές τάσεις έως τους κινδύνους του τραπεζικού τομέα και το υπέρογκο χρέος, δεν αφήνουν προς το παρόν περιθώρια για σημαντικές αλλαγές στο αξιόχρεο. Το πιστωτικό προφίλ της χώρας στηρίζεται από την «μέτρια» δυναμική της ανάπτυξης, τα υψηλότερα επίπεδα πλούτου σε σχέση με άλλες χώρες παρόμοιας αξιολόγησης, αλλά και την «αισθητή αβεβαιότητα» για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ανάπτυξης». Στασιμότητα στις επιδόσεις φέρνει στασιμότητα και στις προσδοκίες, με αποτέλεσμα να έχει τεράστια σημασία, η τάση που θα επικρατήσει την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος

Τα tweets δονούν τις αγορές αντί των Κεντρικών Τραπεζών

Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ βρισκόταν σε καλό δρόμο για διακοπή μιας αλυσίδας τριών πτωτικών εβδομάδων. Η προσπάθεια αυτή αποδείχτηκε μάταιη μετά την ανακοίνωση αντιποίνων από την πλευρά της Κίνας στους επιπλέον δασμούς που αποφάσισαν οι ΗΠΑ. Η αντίδραση σε αυτό περιλάμβανε τη διαταγή του Πρόεδρου Τραμπ προς τις αμερικανικές εταιρείες να αρχίσουν να βρίσκουν εναλλακτικές λύσεις έναντι της Κίνας.

Ο εντεινόμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας προκάλεσε φόβους στην αγορά ότι η παγκόσμια οικονομία θα περάσει σε ύφεση, στέλνοντας τις μετοχές των ΗΠΑ σε περιδίνηση που ζαλίζει, με το Nasdaq Composite να μειώνεται κατά -3% και τον S & P 500 να βυθίζεται κατά -2,6% με τον Dow Jones Industrial Average στο -2,4%. Να πως τελικά σε εβδομαδιαία βάση, οι δείκτες Nasdaq Composite και Russell 2000 υποχώρησαν περίπου 2%, ενώ ο S & P 500 και ο Dow Jones Industrial Average μειώθηκαν κατά -1% χονδρικά, ενώ οι Ευρωπαϊκοί τα κατάφεραν καλύτερα.

Τα tweets «καπέλωσαν» τη Fed

Η Κίνα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς ύψους 5% - 10% επί αγαθών που εισάγονται από τις ΗΠΑ, με αξία στα 75 δισεκατομμύρια δολάρια, στις 1 και 15 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τις ημερομηνίες στις οποίες οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την επιβολή πρόσθετων δασμών στις κινεζικές εισαγωγές. Επιπλέον, η Κίνα δήλωσε ότι σκοπεύει να επιβάλει δασμούς 5% - 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων από τις 15 Δεκεμβρίου.

Ο Πρόεδρος Trump υποχρέωσε στη συνέχεια τις αμερικανικές εταιρείες να βρουν εναλλακτικές λύσεις έναντι της Κίνας και δήλωσε ότι θα φροντίσει να ανταποκριθεί στις ενέργειες του Πεκίνου αργότερα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ όντως επέστρεψε με νέο γύρο επιβολής δασμών, αναγγέλλοντας πρόσθετο δασμό 5% σε στοχευμένα κινεζικά προϊόντα αξίας περίπου 550 δις δολαρίων, με κλιμάκωση της έντασης στην εξέλιξη του εμπορικού πολέμου που αφορά τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Η κίνηση του Trump, που ανακοινώθηκε στο Twitter, ήρθε λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη αντιποίνων από την Κίνα σε προϊόντα ΗΠΑ αξίας 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αντίδραση του Trump ανακοινώθηκε μετά το κλείσιμο των αγορών την Παρασκευή, αφήνοντας πιθανώς περισσότερες ζημιές για την τρέχουσα εβδομάδα.

Οι ειδήσεις επικάλυψαν αυτό που υποτίθεται ότι ήταν το κύριο γεγονός της εβδομάδας, η ομιλία του προέδρου της Fed Jay Powell από τo Jackson Hole, του Wyoming. Ο κ. Powell επανέλαβε ότι η Fed θα λειτουργήσει κατάλληλα για τη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης. Αντίθετα παρουσιάστηκαν σε όλα τα μέσα οικονομικής ενημέρωσης, που «ταΐζουν» τους αλγορίθμους των υπολογιστών που συμμετέχουν στις συναλλαγές των αγορών, οι παρατηρήσεις του Προέδρου Τραμπ κατά την αναχώρηση για τη σύνοδο των G7. «Δεν νομίζω ότι παράγει θετικό έργο από κάθε άποψη» είπε στους ρεπόρτερ ενώ νωρίτερα στο Twitter αναρωτήθηκε για το ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός (των ΗΠΑ) ο Powell ή ο ηγέτης της Κίνας Xi Jinping. Ενώ στην ερώτηση αν ήθελε να παραιτηθεί ο πρόεδρος της Fed απάντησε: «Αν θέλω να παραιτηθεί; Ας το θέσουμε διαφορετικά, αν υποβάλλει την παραίτησή του δεν θα τον σταματήσω».

Το ασταθές περιβάλλον τρομάζει

Οι επιχειρηματικές ομάδες των Η.Π.Α. αντέδρασαν έντονα στη νέα αύξηση των τιμών. Ο David French, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Λιανικού Εμπορίου (National Retail Federation) δήλωσε: «Είναι αδύνατο για τις επιχειρήσεις να σχεδιάσουν για το μέλλον σε αυτό το είδος περιβάλλοντος. Η προσέγγιση της διοίκησης (Τραμπ) σαφώς δεν λειτουργεί και η απάντηση, δεν είναι περισσότεροι φόροι για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Πού θα σταματήσει αυτό;» Οι αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ υποχώρησαν επίσης, καθώς οι επενδυτές ζήτησαν ασφαλή περιουσιακά στοιχεία και το αργό πετρέλαιο, το οποίο για πρώτη φορά αποτέλεσε στόχο των κινεζικών δασμολογήσεων, υποχώρησε έντονα.

"Δυστυχώς, οι προηγούμενες διοικήσεις επέτρεψαν στην Κίνα να προχωρήσει πολύ πάνω από το δίκαιο και ισορροπημένο εμπόριο με αποτέλεσμα έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο βάρος για τον Αμερικανό φορολογούμενο", δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter. "Ως Πρόεδρος, δεν μπορώ πλέον να επιτρέψω αυτό να συμβαίνει!" Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε αύξηση των προγραμματισμένων δασμών για τα υπόλοιπα κινεζικά αγαθά αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 15% από 10%. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αρχίσουν να επιβάλλουν τα τιμολόγια αυτά σε ορισμένα προϊόντα από την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά τα τιμολόγια για το ήμισυ περίπου των προϊόντων αυτών θα καθυστερήσουν, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Οι περισσότεροι κλάδοι του S & P 500 αντιστράφηκαν και ολοκλήρωσαν την εβδομάδα σε αρνητικό πεδίο. Τα Υλικά (-3,1%), η Ενέργεια (-2,0%) και η Υγειονομική Περίθαλψη (-2,0%) οδήγησαν την πτώση. Οι τομείς των υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+ 0,2%) και των Καταναλωτικών Ειδών (+ 0,1%) τελείωσαν υψηλότερα, με τον τελευταίο να βρίσκει υποστήριξη σε μερικά από τα αποτελέσματα των μεγάλων αλυσίδων λιανικού εμπορίου όπως το Home Depot, και τα Lowe's (Target).

Προκαταρκτικά οικονομικά στοιχεία έδειξαν ότι ο κατασκευαστικός τομέας των ΗΠΑ μειώνεται περνώντας σε έδαφος συστολής. Ο δείκτης PMI της Markit για τον Αύγουστο σημείωσε πτώση στα 49,9 από 50,4. Μια ανάγνωση μικρότερη από 50,0 δηλώνει συρρίκνωση, η οποία ήταν η πρώτη από το 2009.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Η τέταρτη εβδομάδα του Αυγούστου έφερε στο 60% των δεικτών που παρακολουθούμε απώλειες. Ο S&P 500 είχε μεταβολή -1,37%, στο 2019 αποδίδει +13,57%. Ο Dow, με πτώση -0,81%, στο 2019 κερδίζει +9,87%. Ο S&P400 με -1,96%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +10,43%. Ο δε Nasdaq, με υποχώρηση -1,83%, διαμόρφωσε κέρδη στο 2019 +16,83%, ενώ ο Russell 2000 υποχώρησε -2,27% με ετήσια μεταβολή +8,23%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε -0,31% στη βδομάδα, ενώ στο 2019 απέδωσε +5,45%. Ο DAX ενισχύθηκε +0,42%, ενώ στο 2019 κέρδισε +9,97%, ο CAC είχε μεταβολή +0,49% και στο 2019 αποδίδει +12,60%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας υποχώρησε -0,24%, στο έτος κερδίζει +1,28%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με άνοδο +0,74%, στο έτος κερδίζει +11,73%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας υποχώρησε -2,14%, με +11,13% επίδοση φέτος, ενώ ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +1,33%, υποχωρεί -4,27% φέτος. Ο χρυσός ενισχύθηκε +0,87%, στα 1536,90 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +19,95%. Με βουτιά -1,75%, έκλεισε το πετρέλαιο Crude στα 53,97 δολάρια το βαρέλι.  Στο έτος γράφει κέρδη +18,85%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,43%, στο έτος κερδίζει +3,48%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +1,10% και επίδοση στο έτος -4,54%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βούτηξε χαμηλότερα -1,74%, και αποδίδει στο έτος +1,75%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κέρδισε +1,73% και στο έτος αποδίδει +1,29%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +2,61% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο έτος +16,18%.

Τα αναμενόμενα άμεσα

Η Κίνα και η Γερμανία διευκρίνισαν τα σχέδια για την τόνωση της ανάπτυξης, αν και το σχέδιο της Γερμανίας θα εμφανιστεί μόνο αν υπάρξει μια οικονομική κρίση. Στις ΗΠΑ, η διοίκηση του Trump εξέταζε διάφορες φορολογικές ελαφρύνσεις για να βοηθήσει την οικονομία παρά τις επανειλημμένες αναφορές για το πόσο δυνατή είναι η οικονομία.

Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed, εν τω μεταξύ, παρουσίασαν τις επιφυλάξεις τους για περαιτέρω περικοπές στο επιτόκιο των τρεχούμενων κεφαλαίων. Στην αγορά κρατικών ομολόγων των Η.Π.Α., η απόδοση των 2ετών αυξήθηκε για μικρά χρονικά διαστήματα πάνω από την απόδοση 10ετών πολλές φορές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Ωστόσο, η χρηματιστηριακή αγορά δεν φάνηκε πολύ αναστατωμένη για τις σύντομες αναστροφές αυτή τη φορά.

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες υιοθέτησαν μη συμβατικές νομισματικές πολιτικές μετά τη Μεγάλη Ύφεση και τη Μεγάλη Οικονομική Κρίση. Θεωρήθηκαν προσωρινές απαντήσεις στη "Νέα Κανονικότητα". Δηλαδή στη βραδύτερη ανάπτυξη παγκόσμια με υποτονικό πληθωρισμό. Αυτές οι εξαιρετικά χαλαρές πολιτικές έχουν γίνει συμβατικές και μόνιμες. Αντί να ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη και να αυξάνουν τα ποσοστά πληθωρισμού, φουσκώνουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.

Τα ποσοστά αύξησης των περιουσιακών στοιχείων των τεσσάρων μεγάλων κεντρικών τραπεζών από τις αρχές του 2008 έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους στα τοπικά νομίσματα είναι: για τη Fed 338%, για την ΕΚΤ 234, για την BOJ (Τράπεζα Ιαπωνίας) 411% και PBOC (Κεντρική Τράπεζα Κίνας) 112%. Οι αξίες του ενεργητικού τους σε δολάρια στα τέλη Ιουλίου είναι: Fed (3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια), ΕΚΤ (5,3 τρισεκατομμύρια δολάρια), BOJ (5,2 τρισεκατομμύρια δολάρια) και PBOC (5,2 τρισεκατομμύρια δολάρια). Το άθροισμα των στοιχείων του ενεργητικού τους αυξήθηκε κατά 208%, από 6,3 τρισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του 2008 σε 19,4 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο. Τα δεδομένα πήραμε από την Yardeni Research.

Να γιατί η Barclay’s υπογράμμιζε ότι τα όρια στην προθυμία - ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να εισάγουν ερεθίσματα στην αγορά είναι περιορισμένα, καθώς οι περισσότερες έχουν πραγματοποιήσει αυξητικές προσαρμογές. Οι κυβερνήσεις επιδιώκουν έναν κύκλο φρέσκων δημοσιονομικών κινήτρων αλλά, μόνο εάν υπάρχει μια έντονη επιβράδυνση της δραστηριότητας. Η μη-συμφωνία στο Brexit έγινε τώρα το κεντρικό σενάριό τους.

ΧΑ

Πτωτικό φινάλε στη βδομάδα σημαντικού rebound

Η αγορά της Αθήνας μετά από μια σειρά τριών πτωτικών εβδομάδων, στην τέταρτη του Αυγούστου εμφάνισε rebound, που σχημάτισαν κύρια η πρώτη και η τέταρτη σύνοδος. Ενώ η τελευταία ήταν ξεκάθαρα πτωτική, αφήνοντας ως κληρονομιά σε ικανό αριθμό μετοχών του 25άρη, καθοδική ορμή για την τρέχουσα εβδομάδα. Το διεθνές σκηνικό είναι γεμάτο από πολιτικής υφής προκλήσεις. Παράλληλα, μια δέσμη μακροοικονομικών δεδομένων υπογραμμίζει την επιβράδυνση της παγκόσμια οικονομικής ανάπτυξης, ενώ πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως ο εμπορικός πόλεμος επηρέασε και την βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ.

Στην Αθήνα δεν μέτρησαν τόσο αυτά όσο το μέγεθος της πτώσης των μετοχών του Τραπεζικού κλάδου και των εταιριών που οι εγχώριοι επενδυτές θεωρούν πως θα επωφεληθούν γρηγορότερα από το πρόγραμμα της νέας διακυβέρνησης. Σε αυτές και τα σημαντικά τους κέρδη σε πέντε συνόδους στηρίχθηκε το +5,00% για τον ΓΔ όταν τα εβδομαδιαία κέρδη του 25άρη διαμορφώθηκαν στο +4,40% ενώ ο FTSEM σκαρφάλωσε κατά +6,00%. Βέβαια η άνοδος του τραπεζικού δείκτη ήταν +12,10% ακριβώς όσο η πτώση του την τρίτη βδομάδα του μήνα. Παρά ταύτα η εικόνα τους στον Αύγουστο ειδοποιεί για την εμφάνιση του πρώτου καθοδικού μήνα στο 2019. Καθώς ο ΓΔ χάνει -7,6%, ο FTSE25 υποχωρεί -8,5%, ενώ ο FTSEM -8,8% και ο Τραπεζικός έχει πτώση -16,59% σε μηνιαία βάση.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με μια απόλυτα ανοδική συνεδρίαση, με ανοδικό χάσμα 7 περίπου μονάδων στο άνοιγμα που ήταν και κατώτερο μέρας. Το κλείσιμο του ΓΔ, ήταν 31 μονάδες πάνω στο ελάχιστο του και η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατέληξε στα 57,300 από 55,295 δις ευρώ την προηγούμενη. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,984 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 1,738 εκατ. ευρώ. Ο ΓΔ με μεταβολή +4,58% οδηγήθηκε στις 828,30 από 792,06 μονάδες την προηγούμενη και ο 25άρης έκλεισε στις 2032,49 από 1948,91 με μεταβολή +4,29%. Στην επόμενη συνεδρία με υποχώρηση του τζίρου που διαμορφώθηκε στα 45,512 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 6,929 εκατ., η μεταβολή του ΓΔ ήταν οριακή καθώς οι Τράπεζες (-0,40%) επηρέασαν μεικτά. Η Αθήνα δεν ακολούθησε την κίνηση των βασικών δεικτών στην ΕΕ, με σχετική ως προς το αποτέλεσμα (μικρή άνοδος αντί της διεθνούς καθόδου) ανεξαρτησία. Ο ΓΔ με μεταβολή +0,17% οδηγήθηκε στις 829,74 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2034,70 με μεταβολή +0,11%.

Στην σύνοδο της Τετάρτης η αγορά κρατήθηκε ανοδικά από τις Τράπεζες (+3,47%) ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,789 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 1,241 εκατ. Ο ΓΔ με μεταβολή +0,36% οδηγήθηκε στις 832,72 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2043,73 με μεταβολή +0,44%.

Την Πέμπτη όμως είχαμε στο ΧΑ σημαντική ως προς το αποτέλεσμα (μεγάλη άνοδος αντί της τάσης φυγής από το ρίσκο διεθνώς) ανεξαρτησία των επενδυτικών επιλογών. Το μέγιστο μέρας στις 845,28, μονάδες εμφανίστηκε στις 17:11 και ο ΓΔ από τις 832 στις 14:44 στις 17:00 κατέληξε στις 843,49. Έκλεισε τελικά στις 845,22, με μεταβολή +1,50% και ο 25άρης έκλεισε στις 2070,62 μονάδες, με μεταβολή +1,32%. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+3,67%)  και η επιμονή της ζήτησης ως το τέλος, σε μετοχές 25άρη όπως στις ΑΔΜΗΕ +8,87%, ΔΕΗ +5,15%, και ΕΛΛΑΚΤΩΡ +4,17%. Οι μόνες μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά ήταν οι ΟΠΑΠ -0,63%, και ΣΑΡ -0,50%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,425 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 1,355 εκατ. Η μόνη πτωτική συνεδρίαση ήταν της Παρασκευής με εγγραφή του ανώτερου στο πρώτο ημίωρο που ήταν και μέγιστο εβδομάδας στις 848,4 μονάδες και καθοδική πορεία ως τις 15:35 που ορίστηκε ο πυθμένας στις 822. Θετικό ήταν πως σε λιγότερο από δυο ώρες ο ΓΔ σκαρφάλωσε πάνω από 11 μονάδες. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατέληξε στα 57,374 από 58,155 δις ευρώ την προηγούμενη που εμφάνισε τη μέγιστη τιμή της για τη βδομάδα. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,203 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,712 εκατ. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος κατέληξε στα 49,6 εκατ. ευρώ και ήταν ο χαμηλότερος των τεσσάρων εβδομάδων του Αυγούστου. Ο ΓΔ με μεταβολή -1,60% οδηγήθηκε στις 831,70 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2034,57 με μεταβολή -1,74% σε συντονισμό με την πτώση στην Ευρώπη.                         

Η εικόνα των blue chip με βάση την εβδομαδιαία τους μεταβολή είναι θετική και αρνητική αν τις δούμε σε μηνιαία. Τα 5 blue chip με διψήφια άνοδο ήταν ΠΕΙΡ +18,31% και στο μήνα (-11,61%), ΕΤΕ +16,17% και (-13,81%), ΤΕΝΕΡΓ +14,05% και (+3,03% τον Αύγουστο μοναδικό με άνοδο), ΑΔΜΗΕ +10,37% και (-5,08%), ΑΛΦΑ +10,14% και (-16,22%). Ακολουθούν 8 που κέρδισαν πάνω από την απόδοση των βασικών δεικτών ήτοι: ΔΕΗ +9,83% και (-5,67% τον Αύγουστο), ΕΥΡΩΒ +9,15% και (-20,83%), ΒΙΟ +9,09% και (-7,14%), ΛΑΜΔΑ +8,57% και (-2,98%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ +7,96% και (-0,23%), ΕΧΑΕ +6,88% και (-7,47%), ΟΛΠ +6,79% και (-4,84%), και ΦΡΛΚ +6,00% και (-7,99%).

Με μεταβολές από +2% ως +4,2% κατώτερες των δεικτών εντοπίσαμε 8, τις ΜΠΕΛΑ +4,14% και (-11,61% τον Αύγουστο), ΑΡΑΙΓ +3,90% και (-2,08%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,87% και (-3,74%), ΜΥΤΙΛ +3,58% και (-9,44%), ΜΟΗ +3,43% και (-5,80%), ΕΛΠΕ +3,38% και (-2,96%), ΣΑΡ +2,67% και (-11,19%), ΣΕΝΕΡ +2,55% και (-9,66%). Ακολουθούν 3 με μεταβολές κάτω του +1% ήτοι: ΟΤΕ +0,84% και (-3,54% τον Αύγουστο), ΟΠΑΠ +0,64% και (-7,96%), και ΕΕΕ +0,24% και (-5,30%). Το μόνο πτωτικό η TITC με -0,11% και (-3,16% τον Αύγουστο).

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Εξατμίστηκε η κυριαρχία των ευοίωνων προσδοκιών

Η εβδομάδα που πέρασε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως περίοδος ψύχραιμης αντίδρασης σε σειρά «εκπλήξεων», μέχρι την Παρασκευή. Γιατί ψύχραιμα αντιμετώπισαν οι επενδυτές ένα άλμα των δεικτών τη Δευτέρα (άνω του 4%) που το δικαιολογούσε μόνο το μέγεθος της καθόδου στον Αύγουστο, ήταν -12% για τον ΓΔ. Ψυχραιμία έδειξε η αγορά και όταν φάνηκε πως η Moody’s θα ακολουθούσε τα χνάρια της FITCH αναφορικά με την αξιολόγηση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας. Ανάλογη ήταν η συμπεριφορά τους όταν επικράτησε διεθνώς τάση φυγής από το ρίσκο με την αναστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των ομολόγων ΗΠΑ, αφού θεωρείται φαινόμενο που ειδοποιεί για επερχόμενη ύφεση. Αλλά την Παρασκευή επικράτησαν ρευστοποιήσεις παγκόσμιας κλίμακας και η Αθήνα απλά συντονίστηκε, χωρίς διάθεση για την συνηθισμένη ως τότε ανεξαρτησία.

Στην εβδομάδα μετά την εκπνοή των σειρών Αυγούστου, μειώθηκαν «παραδοσιακά» οι όγκοι των ΣΜΕ του 25άρη. Στα options του, με το δείκτη στη βδομάδα ψηλότερα +4,40%, μειώθηκε ο όγκος των puts. Τη μείωση του συνολικού όγκου, κατά -74,45% στα ΣΜΕ του, συνόδευσε οριακή αύξηση +0,35% των ανοικτών θέσεων. Τα ανοικτά ΣΜΕ της τρέχουσας σειράς παρέμειναν άνω των 15.000. Ο 25άρης σταμάτησε στις 2034,57 μονάδες. Ορίστηκε προήγηση 0,75 μονάδων του ΣΜΕ (Σεπτεμβρίου), έναντι του δείκτη.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, ανήλθαν σε 9.040 συμβόλαια, καταλήγοντας με 15.364 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς που κυριαρχεί πλέον ανήλθε στα 1638 ΣΜΕ, ενώ στα futures λήξης Οκτωβρίου διαμορφώθηκε σε 170 από 196. Οι ανοικτές θέσεις της σειράς Σεπτεμβρίου κατέληξαν σε 15.125 από 15.086 ΣΜΕ και της επόμενης σε 239.

Στα options του ίδιου δείκτη, το συνολικό ενδιαφέρον υποχώρησε -8,9%, καθώς στα  calls είχαμε μέσο όγκο 186 έναντι 196 συμβολαίων τη δεύτερη βδομάδα, αλλά στα puts υποχώρησε σε 101 από 199, οδηγώντας τη σχέση calls/puts στο 9/5. Οι όγκοι των ΣΜΕ επί τραπεζικών μετοχών, της ΔΕΗ της ΜΙΓ παρέμειναν στις πρώτες θέσεις για τις σειρές Σεπτεμβρίου.

Η αγορά της Αθήνας μετά από μια σειρά τριών πτωτικών εβδομάδων, στην τέταρτη του Αυγούστου εμφάνισε rebound, που σχημάτισαν κύρια η πρώτη και η τέταρτη σύνοδος. Ενώ η τελευταία ήταν ξεκάθαρα πτωτική, αφήνοντας ως κληρονομιά σε ικανό αριθμό μετοχών του 25άρη, καθοδική ορμή για την τρέχουσα εβδομάδα. Το διεθνές σκηνικό είναι γεμάτο από πολιτικής υφής προκλήσεις. Παράλληλα, μια δέσμη μακροοικονομικών δεδομένων υπογραμμίζει την επιβράδυνση της παγκόσμια οικονομικής ανάπτυξης, ενώ πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως ο εμπορικός πόλεμος επηρέασε και την βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ.

Στην Αθήνα δεν μέτρησαν τόσο αυτά όσο το μέγεθος της πτώσης των μετοχών του Τραπεζικού κλάδου και των εταιριών που οι εγχώριοι επενδυτές θεωρούν πως θα επωφεληθούν γρηγορότερα από το πρόγραμμα της νέας διακυβέρνησης. Σε αυτές και τα σημαντικά τους κέρδη σε πέντε συνόδους στηρίχθηκε το +5,00% για τον ΓΔ όταν τα εβδομαδιαία κέρδη του 25άρη διαμορφώθηκαν στο +4,40% ενώ ο FTSEM σκαρφάλωσε κατά +6,00%. Βέβαια η άνοδος του τραπεζικού δείκτη ήταν +12,10% ακριβώς όσο η πτώση του την τρίτη βδομάδα του μήνα. Παρά ταύτα η εικόνα τους στον Αύγουστο ειδοποιεί για την εμφάνιση του πρώτου καθοδικού μήνα στο 2019. Καθώς ο ΓΔ χάνει -7,6%, ο FTSE25 υποχωρεί -8,5%, ενώ ο FTSEM -8,8% και ο Τραπεζικός έχει πτώση -16,59% σε μηνιαία βάση.

Επιλέγοντας από τη στατιστική εικόνα των blue chip την απόσταση από το ανώτερο της εβδομάδας, μπορεί να γίνει αντιληπτό σε ποιες οι πιέσεις της τελευταίας μέρας ήταν οι εντονότερες, με βάση την απόσταση του των ΓΔ και 25άρη από το ανώτερό τους στη βδομάδα. Αυτοί κατέβησαν στο κλείσιμο της Παρασκευής -2% από το μέγιστο εβδομάδας. Στατιστικά αδύναμες είναι εκείνες με μικρή εβδομαδιαία απόδοση και μεγάλη πτώση από τα υψηλά.

Οι μετοχές με απόσταση από -3% και περισσότερο από το υψηλό εβδομάδας είναι: ΑΛΦΑ -6,52% με επίδοση εβδομάδας (+10,14%), ΔΕΗ -6,34% και στη βδομάδα +9,83%, ΜΠΕΛΑ -5,34% και στη βδομάδα +4,14%, ΣΑΡ -4,70% και στη βδομάδα +2,67%, ΕΥΡΩΒ -4,45% και στη βδομάδα +9,15%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -4,41% και στη βδομάδα +7,96%, ΛΑΜΔΑ -4,40% και στη βδομάδα +8,57%, ΜΟΗ -4,09% και στη βδομάδα +3,43%, ΟΠΑΠ -4,09% και στη βδομάδα +0,64%, ΑΔΜΗΕ -4,02% και στη βδομάδα +10,37%, ΣΕΝΕΡ -3,80% και στη βδομάδα +2,55%, ΕΤΕ -3,22% και στη βδομάδα +16,17%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -3,13% και στη βδομάδα +3,87%, και ΟΛΠ -3,08% και στη βδομάδα +6,79%.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές βυθίστηκαν σήμερα Δευτέρα 26/8, καθώς ο τελευταίο κεφάλαιο της διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ Κίνας στα πλαίσια του εμπορικού τους πολέμου κατάστρεψε την εμπιστοσύνη των θεσμικών στην παγκόσμια οικονομία και έστειλε τους επενδυτές μαζικά στα ασφαλή επενδυτικά λιμάνια των κρατικών ομολόγων και του χρυσού, ενώ παράλληλα δίνονται μάχες στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.

Οι αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2016, ενώ ο χρυσός έφτασε το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2013 καθώς η διάθεση για ανάληψη ρίσκου μειώθηκε.

Υπήρξε κάποια ανακούφιση ότι η Κίνα είχε καθορίσει το μέσο όρο του γιουάν σε σχετικά σταθερή τιμή 7,0570 ανά δολάριο παρά τις ανησυχίες περί του αντιθέτου δηαδήπως το Πεκίνο θα αφήσει το νόμισμα να γλιστρήσει για να κρατήσει τις εξαγωγές ανταγωνιστικές.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας στις 8:50 δική μας ώρα εξακολουθεί να υποχωρεί -2,09% και η αγορά μετοχών στην Αυστραλία -1,43%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας στις 8:50 δική μας ώρα εξακολουθεί να χάνει -2,31%, ενώ ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης υποχώρησε -1,13%. Τα συμβόλαια E-Mini για τον S & P 500 υποχώρησαν -0,8% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον EUROSTOXX 50 -1,1%.

Η Wall Street βούλιαξε την Παρασκευή όταν ο Πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε πρόσθετο τέλος 5% δολάρια σε στοχευμένα κινεζικά προϊόντα με αξία στα 550 δισεκατομμύρια, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση αντιποίνων από την Κίνα σε προϊόντα των ΗΠΑ αξίας 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κατά τη συνάντηση της G7 στη Γαλλία το Σαββατοκύριακο, ο Trump προκάλεσε κάποια σύγχυση υποδεικνύοντας ότι μπορεί να είχε δεύτερες σκέψεις για τα τιμολόγια.

Αλλά ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Κυριακή ότι ο Τράμπ επιθυμούσε να έχει αυξήσει τα τιμολόγια για τα κινεζικά αγαθά ακόμα υψηλότερα την περασμένη εβδομάδα, ακόμα και όταν σημείωσε ότι δεν σχεδίαζε να ακολουθήσει με απαίτηση οι αμερικανικές επιχειρήσεις να κλείσουν τις δραστηριότητές τους στην Κίνα.

Ο Trump πρόκειται τώρα να διοργανώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουήλ Μακρόν αργότερα τη Δευτέρα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα