Σε δημόσια διαβούλευση σχ/ν για τις ασφαλίσεις αυτοκινήτου

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2006 12:22

Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε από το υφυπουργό Ανάπτυξης, Γιάννη Παπαθανασίου, το σχέδιο νόμου που τροποποιεί το Ν. 489/76 «Υποχρεωτική ασφάλιση για την αστική ευθύνη έναντι τρίτων από ατυχήματα αυτοκινήτου».

Οι πιο σημαντικές νέες ρυθμίσεις που εισάγονται, αφορούν :

1. Σχέσεις μεταξύ των Γραφείων Διεθνούς Ασφάλισης, δηλαδή ζημιές από αυτοκίνητα με πράσινη κάρτα σε υλοποίηση της Ενοποιημένης Συμφωνίας μεταξύ των Γραφείων. Αφορά εφαρμογή σχετικής οδηγίας της Ε.Ε με την οποία ρυθμίζεται η διαδικασία αποζημιώσεων ζημιών που προέρχονται από αυτοκίνητα με πράσινη κάρτα.

2. Δίνεται η δυνατότητα του ζημιωθέντος από ατύχημα με ρυμουλκούμενο , να στραφεί κατά της ασφαλιστικής εταιρίας που έχει ασφαλίσει το ρυμουλκό ή της ασφαλιστικής που έχει ασφαλίσει το ρυμουλκούμενο όχημα , οι οποίες ευθύνονται για το σύνολο της ζημιάς κάθε μία χωριστά. Εξυπακούεται βέβαια ότι εάν πληρώσει η μία ασφαλιστική εταιρία , ο ζημιωθείς δεν μπορεί να εισπράξει και από την άλλη .

3. Καταργείται η ΥΑ Κ4-585/1978 και εισάγονται συγκεκριμένες εξαιρέσεις- από την ασφαλιστική κάλυψη, όπως για ζημίες που προκαλούνται από πρόθεση του υπαιτίου

- από οδηγό που δεν έχει την, σύμφωνα με το νόμο, άδεια οδήγησης

- από οδηγό, που βρισκόταν υπό την επίδραση τοξικών ουσιών κλπ.

- από όχημα, που χρησιμοποιείται για άλλη χρήση, εκτός από αυτή που καθορίζεται στην άδεια του.

Στόχος των εξαιρέσεων αυτών είναι να καταστεί ο οδηγός προσεκτικότερος κατά την οδήγηση και να είναι εφοδιασμένος με τα έγγραφα που απαιτούνται για την εργασία που κάνει. Και επιπλέον να ξεκαθαριστεί το τοπίο διότι υπήρξε σύγκρουση μεταξύ της ΥΑ που εκδόθηκε το 1978 και νεώτερου νόμου που έγινε το 1997 με αποτέλεσμα να υπάρχει διχογνωμία.

4. Καθιερώνεται επιβολή αποζημίωσης από τα δικαστήρια, στον υπαίτιο οδηγό, ο οποίος παραβιάζει υποχρεώσεις προς την ασφαλιστική του εταιρία, σε περίπτωση που είναι υπαίτιος για το ατύχημα ( παράδειγμα, η μη υποβολή δήλωσης ή στοιχείων που είναι απαραίτητα για διευκόλυνση της διαδικασίας ).

5. Τέλος, καθιερώνεται διαδικασία κοινοποιήσεων και δημοσιότητας για τις περιπτώσεις καταγγελίας της ασφαλιστικής σύμβασης του αυτοκινήτου, με στόχο την ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου μέσω του Κέντρου Πληροφοριών του Υπουργείου Ανάπτυξης, την προστασία του καταναλωτή και τη διαφάνεια στο χώρο των ασφαλιστικών συμβάσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν τις παρατηρήσεις τους μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2006:

· είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) μέσω της ιστοσελίδας [email protected]

· είτε με κατάθεση - αποστολή στην διεύθυνση:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Δ/ΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

10181 Αθήνα Πλ. Κάνιγγος

κ. Ντίνα Λόντου

Τηλ 210-3893550, Φαξ 210-3803756

Το σχέδιο νόμου είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα http://www.gge.gr/7/sub.asp?1367



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα