DaimlerChrysler: Θα έπρεπε να πουλήσει το τμήμα Smart, λέει το Κουβέϊτ

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2006 12:51

TO Κουβέϊτ, ο μεγαλύτερος μέτοχος της DaimlerChrysler AG, προτιμά την πώληση του μη ζημιογόνου τμήματος της παραγωγής των μικρών αυτοκινήτων Smart, είπε ο Bader Mohammad Al-Saad, διευθύνων σύμβουλος της Kuwait Investment Authority.

«Δεν νομίζω ότι πέτυχαν με τη μεταμόρφωση του Smart, οπότε η μόνη λύση είναι να το ξεφορτωθούν», είπε ο Al-Saad, 47 ετών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Νταβός της Ελβετίας, όπου βρίσκεται για να παρακολουθήσει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η DaimlerChrysler, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι θα μειώσει 6.000 διοικητικές θέσεις εργασίας, δαπανά 1,2 δισ. ευρώ (1,5 δισ. δολ.) για να βελτιώσει το Smart και να επιστρέψει στην κερδοφορία το 2007. Το τμήμα δεν πέτυχε ποτέ τον στόχο πώλησης 200.000 αυτοκινήτων ετησίως και κατήργησε τα σπορ αυτοκίνητα που ετοιμαζόταν να παράγει πέρυσι στις μονάδες της.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της DaimlerChrysler, Dieter Zetsche, αρνήθηκε χθες να αναφερθεί στις προσπάθειες της εταιρείας για την ανανέωση του Smart. Ο ίδιος, στις 8 Ιανουαρίου στο Ντιτρόϊτ των ΗΠΑ, είχε πει ότι η DaimlerChrysler επιθυμεί να επιστρέψει το Smart στην κερδοφορία και πως στηρίζει το τμήμα για να επιτύχει αυτόν το στόχο.

«Όλα έχουν ειπωθεί», επεσήμανε σήμερα ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Thomas Froehlich, όταν ρωτήθηκε ποια είναι η αντίδραση της εταιρείας στον μεγαλύτερο μέτοχο, το Κουβέϊτ, που επιθυμεί την πώληση του Smart.

H Kuwait Investment, που δημιουργήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας του Κουβέϊτ το 1981 κατέχει μετοχές σε εταιρείες όπως η BP Plc και η DaimlerChrysler. Το μερίδιό της στην πέμπτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, είναι αξίας περίπου 3,3 δισ. ευρώ, με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος των μετοχών της DaimlerChrysler στα 44,28 ευρώ ανά μετοχή.

Οι μετοχές της DaimlerChrysler, σημείωναν άνοδο 1,39 ευρώ, ποσοστό 3,1%, φθάνοντας στα 45,67 ευρώ η μία και βρισκόντουσαν 2,8% υψηλότερα, στα 45,50 ευρώ η μία στις 10:53 π.μ. στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης. Συνολικά φέτος, έχουν σημειώσει άνοδο 3,7%, έναντι υποχώρησης του γερμανικού δείκτη DAX, κατά 1,4%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα