Η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος στη συνάντηση Σταϊκούρα-ΕΒΕΑ

Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019 16:19
UPD:16:28

Η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕ Κωνσταντίνο Μίχαλο.

Στη συζήτηση διαπιστώθηκε η κοινή βούληση των δύο πλευρών για την επεξεργασία πολιτικών που αφορούν: την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και τη στήριξη της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αυτές οι κινήσεις, σε συνεννόηση με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας θα βοηθήσουν αποφασιστικά την πορεία ανάκαμψης που έχει ήδη πάρει η ελληνική οικονομία.                          

Από την πλευρά του. ο κ. Μίχαλος παρέδωσε στον κ. Σταϊκούρα υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών που αποσκοπούν στη διασφάλιση της σταθερότητας και τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης και ευημερίας.

Στο υπόμνημα περιλαμβάνονται οι θέσεις του ΕΒΕΑ στη φορολογία μεταξύ των οποίων είναι η υιοθέτηση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης για τα φυσικά πρόσωπα της τάξης του 20%-25%, η σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή έως 15% για τα νομικά πρόσωπα, η μείωση του υφιστάμενου κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 20% και σταδιακή περαιτέρω μείωσή του έως 15%, καθώς και η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ με συγκεκριμένες εξαιρέσεις εφαρμογής μειωμένου συντελεστή σε κατηγορίες αγαθών ή υπηρεσιών με άμεσο κοινωνικό αντίκτυπο, όπως η υγεία και η παιδεία.

Στο υπόμνημα τονίζεται η αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός βιώσιμου, ευνοϊκού επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος. 'Οπως τονίζεται, ζήτημα πρώτης προτεραιότητας σε αυτό το πλαίσιο, εξακολουθεί να είναι η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, η οποία περνάε κυρίως μέσα από την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

«Μετά από μια δύσκολη δεκαετία, έχουμε την ευκαιρία να πάμε και πάλι μπροστά. Έχουμε την ευκαιρία να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και – κυρίως – να διασφαλίσουμε ότι η χώρα μας δεν θα μπει ξανά σε παρόμοιες περιπέτειες στο μέλλον. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, με σχέδιο, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα» επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Με αυτή τη συνάντηση ο κ. Σταϊκούρας εγκαινίασε έναν κύκλο επαφών με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων ενόψει της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα