Περισσότερο χρόνο θα έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες της Ευρωζώνης προκειμένου να βάλουν στην άκρη κεφάλαια για να καλύψουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπό την πίεση κρατών- μελών, αλλά και την παρέμβαση του Ευρωκοινοβουλίου, αποφάσισε να χαλαρώσει το πλαίσιο σε αυτό το μέτωπο.
Οι τράπεζες θα έχουν πλέον τρία χρόνια στη διάθεσή τους προκειμένου να βάλουν στην άκρη τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη ενός κόκκινου δανείου, εννέα χρόνια, εάν υπάρχει υποθήκη ακινήτου και επτά έτη για άλλα είδη εγγυήσεων. Ουσιαστικά αποδέχεται πλήρως το χρονοδιάγραμμα, που ενέκρινε τον περασμένο Απρίλιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η απόφαση αυτή του επικεφαλής του μηχανισμού εποπτείας, Αντρέα Ενρία, δίνει τέλος σε μία διαμάχη δύο ετών ανάμεσα στη Φραγκφούρτη και τις Βρυξέλλες σε ένα ζήτημα πολλών δισ. ευρώ, που είναι εν πολλοίς «κληροδότημα» της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξέσπασε το 2008 και της κρίσης χρέους και βαθύτατης ύφεσης, που ακολούθησε.
Ωστόσο οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ διατηρούν το δικαίωμα να ορίζουν διαφορετικούς στόχους ανά τράπεζα «εάν ειδικές συνθήκες το απαιτούν».
Αξίζει να θυμίσουμε ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν μειώσει σχεδόν στο μισό το βάρος των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς τους από το 2015. Πριν από τέσσερα χρόνια ξεπερνούσε το 1 τρισ. ευρώ, ενώ στα τέλη Μαρτίου είχε περιοριστεί στα 587 δισ. ευρώ ή μόλις 3,7% του συνόλου. Η εικόνα εξακολουθεί να διαφέρει αισθητά από χώρα σε χώρα, με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει βεβαίως το οξύτερο πρόβλημα με διαφορά.
Το ποσοστό των κόκκινων δανείων στις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται στο 41,4% του συνόλου. Στην Κύπρο είναι στο 21,3%, στην Πορτογαλία στο 11,5% και στην Ιταλία στο 8,4%.
Αναλυτικά η απόφαση
Η ΕΚΤ αποφάσισε να αναθεωρήσει τις εποπτικές προσδοκίες της όσον αφορά τον σχηματισμό προβλέψεων προληπτικού χαρακτήρα για νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ), αφού έλαβε υπόψη την έκδοση νέου κανονισμού της ΕΕ.... Η αναθεώρηση είναι αποτέλεσμα της δέσμευσης της ΕΚΤ να επανεξετάσει τις εποπτικές προσδοκίες για νέα ΜΕΑ μετά την ολοκλήρωση του νέου κανονισμο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Πρώτον, το πεδίο εφαρμογής των εποπτικών προσδοκιών της ΕΚΤ για νέα ΜΕΑ θα περιορίζεται στα ΜΕΑ τα οποία προκύπτουν από δάνεια που δημιουργήθηκαν πριν από τις 26 Απριλίου 2019, τα οποία δεν υπόκεινται σε αντιμετώπιση βάσει του Πυλώνα 1. Τα ΜΕΑ που προκύπτουν από δάνεια που δημιουργήθηκαν από τις 26 Απριλίου 2019 και μετά θα υπόκεινται σε αντιμετώπιση βάσει του Πυλώνα 1, ενώ η ΕΚΤ θα εξετάζει με τη δέουσα προσοχή τους κινδύνους που προκύπτουν από αυτά.
Δεύτερον, τα σχετικά χρονοδιαγράμματα σχηματισμού προβλέψεων προληπτικού χαρακτήρα, η σταδιακή πορεία προς την πλήρη εφαρμογή και ο διαχωρισμός των εξασφαλισμένων ανοιγμάτων καθώς και η αντιμετώπιση των ΜΕΑ που είναι εγγυημένα ή ασφαλισμένα από επίσημο οργανισμό εξαγωγικών πιστώσεων έχουν ευθυγραμμιστεί με την αντιμετώπιση ΜΕΑ βάσει του Πυλώνα 1 όπως ορίζεται στον νέο κανονισμό της ΕΕ.
Όλες οι άλλες πτυχές, συμπεριλαμβανομένων ειδικών περιστάσεων, που μπορεί να καθιστούν τις προσδοκίες για τον σχηματισμό προβλέψεων προληπτικού χαρακτήρα μη ενδεδειγμένες για συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο/άνοιγμα, παραμένουν όπως περιγράφονται στο Συμπλήρωμα.
naftemporiki.gr