Πώς αξιολογεί η Ε.Ε. το Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων της Ελλάδος

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2006 18:30

Θετική είναι σε γενικές γραμμές η αξιολόγηση του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναθεωρημένη Στρατηγική της Λισαβόνας, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες μαζί με τα Εθνικά Προγράμματα Μεταρρυθμίσεων των υπολοίπων 24 χωρών μελών.

Στην αξιολόγησή της η Επιτροπή επιμένει παράλληλα στην ανάγκη να εφαρμοστούν πιστά και να υλοποιηθούν με αποφασιστικότητα οι στόχοι που έχει θέσει η χώρα μας εντός των προβλεπομένων χρονοδιαγραμμάτων.

Ειδικότερα, στα συμπεράσματα του κεφαλαίου που αναφέρεται στην Ελλάδα, η Επιτροπή σημειώνει πως «σύμφωνα με τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές που έχουν δοθεί, το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων εντοπίζει και ανταποκρίνεται στις βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, κυρίως στον τομέα των δημοσίων οικονομικών, την απασχόληση, την εκπαίδευση και τη δια βίου επιμόρφωση, όπως επίσης και σε κάποιους επιμέρους τομείς πολιτικής που αφορούν την οικονομία και το περιβάλλον».

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης είναι αποφασιστικής σημασίας για την υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων και τη διασφάλιση της σταθερής ανάπτυξης της οικονομίας. Η Επιτροπή εκτιμά ακόμη στην αξιολόγησή της ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας περιλαμβάνει τις κατάλληλες πολιτικές και τα μέτρα για την εκπλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να εξειδικευτεί περισσότερο σε ορισμένες περιπτώσεις το γενικό πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθείται.

H Επιτροπή θεωρεί επίσης ότι οι εντατικές διαβουλεύσεις, που θα πρέπει να συνεχιστούν μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, και η συμμετοχή της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής στην όλη διαδικασία, θα διευκολύνουν την εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνει το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας. Η Επιτροπή αναφέρει πάντως ότι, προκειμένου να υλοποιηθούν οι πρωτοβουλίες που δρομολογούνται από την Ελλάδα μέσα στην περίοδο 2005-2008, θα απαιτηθεί ένας υψηλός βαθμός συνεχούς αυτοδέσμευσης, καθώς, όπως επισημαίνει, σε ορισμένα από τα μέτρα θα πρέπει να διευκρινιστούν περαιτέρω οι επιμέρους στόχοι, τα χρονοδιαγράμματα και οι λεπτομέρειες που αφορούν τον προϋπολογισμό τους.

Σύμφωνα με την Επιτροπή τα ισχυρά σημεία του ελληνικού Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων είναι η μεγάλη διασύνδεση μεταξύ των προτεραιοτήτων του προγράμματος και των σημερινών και μελλοντικών κοινοτικών χρηματοδοτήσεων αλλά και η συστηματική ενσωμάτωση του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού σε όλες τις επιμέρους πολιτικές. Παράλληλα, η Επιτροπή εκτιμά ότι τα σημεία που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή για την υλοποίηση των στόχων της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης είναι:

- Η δημοσιονομική σταθεροποίηση μέσα από την προώθηση περισσότερων μέτρων μόνιμου χαρακτήρα.

- Να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα που αφορούν την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία, θα αποτελούν τμήμα μιας συνολικής στρατηγικής με τη συμμετοχή των δημοσίων και ιδιωτικών εταίρων.

- Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.

- Η ενίσχυση των μέτρων που αφορούν την αγορά εργασίας

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η Επιτροπή επισημαίνει στην αξιολόγησή της ότι από το 1999 μέχρι σήμερα οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης ήταν κατά μέσο όρο στο 4,4% και η παραγωγικότητα της εργασίας είναι πάνω από το μέσο κοινοτικό όρο. Σύμφωνα ακόμη με την Επιτροπή, το ελληνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανήλθε στο 82% του μέσου κοινοτικού το 2004.

Η Επιτροπή εκτιμά επίσης ότι ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων απασχόλησης στη χώρα μας είναι χαμηλός και ότι το ποσοστό απασχόλησης (59,4% το 2004) απέχει από τους στόχους που έχουν τεθεί στη Στρατηγική της Λισαβόνας (70% το 2010), κυρίως σε ό,τι αφορά τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους. Σημειώνεται ότι, με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας, στόχος είναι το ποσοστό απασχόλησης στη χώρα μας να φτάσει στο 62,5% το 2008. Η Επιτροπή εκφράζει ικανοποίηση για το στόχο που έχει τεθεί, να αυξηθούν τα χαμηλά ποσοστά απασχόλησης, να μειωθεί η ανεργία και να αναπτυχθεί η παιδεία και η μακροχρόνια εκπαίδευση.

Η ανεργία στην Ελλάδα (10,5%) παραμένει υψηλή, σύμφωνα με την Επιτροπή, η οποία χαιρετίζει το στόχο που έχει θέσει η χώρα μας στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων για ανεργία ύψους 8,4% το 2008. Εκφράζεται ικανοποίηση για την προγραμματισμένη αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα και την τεχνολογία από 0,58% το 2004 σε 1,5% το 2010 (3% είναι ο στόχος που θέτει η ΕΕ) και των δημοσίων επενδύσεων για την παιδεία στο 5% του ελληνικού ΑΕΠ το 2008, όπως επίσης για τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει σχετικά με βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας και την καλύτερη προσαρμογή των εργαζομένων στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Στην αξιολόγηση της Επιτροπής επισημαίνονται ακόμη οι προθέσεις των ελληνικών αρχών για τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων στον τομέα των δαπανών (μείωση 3,5% της δημόσιας κατανάλωσης σε ονομαστικούς όρους το 2006) και στον τομέα των εσόδων (καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και διεύρυνση της φορολογικής βάσης ) και τα μέτρα που λαμβάνονται για τη βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων οικονομικών. Επισημαίνεται ακόμη ότι, ενώ η δημοσιονομική σταθεροποίηση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εφαρμογή μόνιμων μέτρων, το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας περιλαμβάνει ορισμένα μέτρα μη μόνιμου χαρακτήρα, όπως είναι η πώληση των δικαιωμάτων παραχώρησης (concession right) σε αεροδρόμια, δρόμους και καζίνο.

Η Επιτροπή επισημαίνει ακόμη ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας δεν παρουσιάζει μια συνολική στρατηγική για τη μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικού συστήματος, ώστε να βελτιωθούν η επάρκεια και η βιωσιμότητά του, γεγονός που, όπως εκτιμά η Επιτροπή, δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία. Τέλος, επισημαίνεται ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας δεν περιλαμβάνει διαρθρωτικά μέτρα για την επιτάχυνση της ενσωμάτωσης των οδηγιών που αφορούν την εσωτερική αγορά στο εθνικό δίκαιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα