Από την έντυπη έκδοση
Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]
Από την αναθεώρηση των χρεώσεων του ΕΤΜΕΑΡ για το σύνολο των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας επιχειρεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δημιουργήσει «χώρο» για τη μείωση της αντίστοιχης χρέωσης στη χαμηλή τάση (νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και έτσι να αντισταθμίσει τις επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Η αναθεώρηση αυτή, η οποία αποτελεί έτσι κι αλλιώς υποχρέωση της χώρας μας με βάση το σχέδιο προσαρμογής στις «Κατευθυντήριες Γραμμές της Ε.Ε. για τους τομείς περιβάλλοντος και ενέργειας 2014 - 2020», αναμένεται να επιφέρει αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ σε ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών (όπως για παράδειγμα στους πελάτες μέσης τάσης που δεν ανήκουν στους λεγόμενους επιλέξιμους κλάδους). Επομένως, η πρόσθετη επιβάρυνση αυτών των κατηγοριών θα μπορεί να αξιοποιηθεί για να μειωθεί το ΕΤΜΕΑΡ στους πελάτες χαμηλής τάσης και, με αυτό τον τρόπο, να μην επιβαρυνθούν από τις ανατιμήσεις των τιμολογίων.
Το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) είναι η ρυθμιζόμενη χρέωση που καταβάλλουν όλοι οι καταναλωτές για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, με το σχετικό ποσό να καταλήγει γι’ αυτό τον σκοπό στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Όπως έχει δηλώσει ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, η χρέωση αυτή θα μειωθεί, ώστε, σε συνδυασμό με την ελάττωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος, να εξισορροπήσει πλήρως την αναπροσαρμογή προς τα πάνω της τιμής της κιλοβατώρας.
Δύσκολη εξίσωση
Ωστόσο, η συγκεκριμένη εξίσωση κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, αφού η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ στη χαμηλή τάση θα πρέπει παράλληλα να μην ελαττώνει σημαντικά το συγκεκριμένο έσοδο του ΕΛΑΠΕ, από τον οποίο αμείβονται οι μονάδες ανανεώσιμων πηγών. Κι αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι ο λογαριασμός εμφανίζεται λογιστικά πλεονασματικός, τυχόν σημαντικός περιορισμός των χρημάτων που εισρέουν σε αυτόν μέσω του ΕΤΜΕΑΡ, θα πλήξει την αγορά των ΑΠΕ, αυξάνοντας τις ήδη υφιστάμενες καθυστερήσεις με τις οποίες αποζημιώνονται οι παραγωγοί «πράσινης» ενέργειας.
Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος του ΥΠΕΝ είναι να αξιοποιήσει την προσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ στις Κατευθυντήριες Γραμμές της Ε.Ε., ώστε με την ανακατανομή των «βαρών» της χρέωσης για τις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών, το συνολικό έσοδο του ΕΛΑΠΕ μέσω του ΕΤΜΕΑΡ να παραμείνει στα ίδια επίπεδα με τα τρέχοντα, με μειωμένη ωστόσο την αντίστοιχη χρέωση για τη χαμηλή τάση. Καθώς με τις Κατευθυντήριες Γραμμές στόχος της Ε.Ε. είναι να ελαφρυνθούν οι μεγάλες εταιρείες που εκτίθενται στον διεθνή ανταγωνισμό (όπως βιομηχανίες με υψηλό δείκτη έντασης ενέργειας), αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις σε άλλες ομάδες μεγάλων επιχειρήσεων (που δεν ανήκουν σε αυτούς τους λεγόμενους επιλέξιμους κλάδους). Αυξήσεις που θα μπορούν να αξιοποιηθούν για να «ψαλιδισθεί» το ΕΤΜΕΑΡ στη χαμηλή τάση, χωρίς να υπάρξει σημαντική διαφοροποίηση του συνολικού ποσού που συγκεντρώνεται από το τέλος και καταλήγει στον ΕΛΑΠΕ.
Σκέψεις για τα τιμολόγια
Όσον αφορά την αναπροσαρμογή προς τα πάνω των τιμολογίων της ΔΕΗ, ακόμη δεν υπάρχει σαφής εικόνα αν το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται στην αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας, στην εφαρμογή ρήτρας ρύπων, ή σε έναν συνδυασμό και των δύο παρεμβάσεων. Ωστόσο, ένα ενδεχόμενο που επίσης εξετάζεται είναι να περιορισθεί περαιτέρω, ή και να εξαλειφθεί πλήρως η έκπτωση συνέπειας 10%. Όπως είναι γνωστό, η έκπτωση συνέπειας είχε μειωθεί από το αρχικό 15% από την απερχόμενη διοίκηση της εταιρείας. Αν τελικά προκριθεί αυτή η λύση, τότε, όπως είναι φυσικό, θα περιορισθεί το ύψος των απαιτούμενων αυξήσεων και, κατά συνέπεια, και το επίπεδο στο οποίο θα πρέπει να μειωθεί το ΕΤΜΕΑΡ.
Εμπλοκή και επίσημα στους παραπάνω σχεδιασμούς θα έχει από σήμερα ο κ. Γιώργος Στάσσης, καθώς για τις 11:00 είναι προγραμματισμένη η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, η οποία θα εγκρίνει τον διορισμό του ως νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ, η πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο) για τα νέα μέλη του Δ.Σ. της επιχείρησης είναι οι κ.κ. Τάσος Βλασσόπουλος, Στέφανος Θεοδωρίδης, Στέφανος Καρδαμάκης, Πύρρος Παπαδημητρίου και Αλέξανδρος Πατεράκης, στελέχη με πολυετή θητεία σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλες ελληνικές και ξένες εταιρείες.