ΠΑΣΟΚ: Υπέρ πλαφόν στα καύσιμα σε τοπικό επίπεδο για μικρό διάστημα

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2006 19:08

Ο Τομέας Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Πολιτικής Καταναλωτών του ΠΑΣΟΚ, συνεδρίασε σήμερα, με θέμα την αξιολόγηση της κατάστασης και τις επιπτώσεις των καιρικών συνθηκών στον ενεργειακό τομέα, και κατέληξε στις ακόλουθες διαπιστώσεις και προτάσεις:

1. Η έλλειψη 1.500 τεχνικών επηρεάζει σήμερα ιδιαίτερα αρνητικά τους ρυθμούς και το χρόνο αποκατάστασης των βλαβών.

Η διαδικασία προσλήψεων τους έχει τελματώσει επί 15 μήνες στο ΑΣΕΠ. Επίσης, παρατηρήθηκε πρόβλημα συντονισμού μεταξύ της ΔΕΗ και των κρατικών υπηρεσιών, κάτι που πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα.

2. Είναι τώρα αναγκαίο περισσότερο από ποτέ να δοθεί οπωσδήποτε το επίδομα θέρμανσης στους συνταξιούχους, τους χαμηλόμισθους, τους άνεργους και τους κατοίκους των ορεινών περιοχών, όπως έπραξε το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση στο πρόσφατο παρελθόν, και για το οποίο κατέθεσε πρόταση νόμου τον Οκτώβριο του 2005. Είναι απαράδεκτο το ότι η κυβέρνηση καθυστερεί ακόμη και την συζήτηση της πρότασης νόμου στην ολομέλεια της Βουλής.

3. Σε συγκεκριμένες περιοχές και περιπτώσεις που παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας και εναρμονισμένων πρακτικών, είναι σκόπιμο να αξιοποιηθεί η δυνατότητα που δίνει ο 3054/02 για την επιβολή σε τοπικό επίπεδο για συγκεκριμένο μικρό χρονικό διάστημα πλαφόν. Στις σημερινές συνθήκες πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση και εντολή ώστε η Επιτροπή Ανταγωνισμού να επιτελέσει το καθήκον της και να μην παραμένει θεατής πρακτικών αισχροκέρδειας.

4. Οι έλεγχοι που έχουν τελείως χαλαρώσει, πρέπει να ενταθούν και να επεκταθούν σε ολόκληρο το κύκλωμα (παραγωγή, εταιρείες εμπορίας χονδρικής, λιανική πώληση) και όχι να περιορίζονται μόνο σε τιμοληψίες αμφίβολης αξιοπιστίας στα πρατήρια. Είναι απαράδεκτο σε περίοδο κρίσης να έχουν ουσιαστικά αδρανοποιηθεί τα ΚΕΔΑΚ (Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων) και ο εξοπλισμός τους (~ 19VAN) να παραμένει στις αποθήκες. Επείγει η ενεργοποίηση και αξιοποίησή τους. Είναι προφανές ότι λείπει η πολιτική βούληση, αν συγκρίνουμε τους ελέγχους που διεξάγει το Υπουργείο, με τους ελέγχους που διεξάγονται από Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα