ΣΤΗΝ απαξίωση περίπου του 25% των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, κυρίως στη Βολιβία και την Αργεντινή, θα προχωρήσει η Repsol YPF SA, η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης.
Η Repsol θα εξαλείψει 1,25 δισ. βαρέλια πετρελαίου και αερίου, μετά τον λογιστικό έλεγχο του συνόλου των αποθεμάτων της, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Η εταιρεία, που εδρεύει στη Μαδρίτη, είχε μέχρι τα τέλη του 2004, αποθέματα 4,93 δισ. βαρελιών. Η διαπραγμάτευσή των μετοχών της ανεστάλη.
Ο πρόεδρος της εταιρείας, Antonio Brufau, 57 ετών, άρχισε να ελέγχει τα αποθέματα της Repsol μετά την ανάληψη των καθηκόντων του από τον Alfonso Cortina τον Οκτώβριο τουο 2004. Η Repsol και η Royal Dutch Shell Plc, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, πιέστηκαν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους μετά την απαξίωση αποθεμάτων και την αποτυχία να βρουν πηγές για να τα αντικαταστήσουν.
Οι μετοχές της Repsol έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 0,5% και είχαν τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 13 μετοχών των εταιρειών πο απαρτίζουν τον Bloomberg Europe Energy Index, ο οποίος σημείωσε άνοδο 5,1%.
Στην ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται ότι 659 εκατ. βαρέλια διεγράφησαν στη Βολιβία, 509 εκατ. βαρέλια στην Αργεντινή και 86 εκατ. βαρέλια από τα αποθέματά της σε άλλες χώρες.
Η Repsol για τα τέσσερα τελευταία χρόνια δεν κατάφερε να αντικαταστήσει όλο το πετρέλαιο και το αέριο που άντλησε από το έδαφος. Τον Μάϊο του 2005 είπε ότι θα δαπανήσει 11,4 δισ. ευρώ (14 δισ. δολ.) προκειμένου να περιορίσει τη μείωση των αποθεμάτων.
Ο Brufau προσπαθεί να αντισταθμίσει τη χαμηλότερη παραγωγή στη Λατινική Αμερική επενδύοντας εκτός της περιφέρειας, η οποία αποτελεί περίπου τα 2/3 της συνολικής της παραγωγής. Η εταιρεία επιδιώκει να αντλεί το 90% της παραγωγής της μέχρι το 2009 από τη Λιβύη, την Αλγερία, το Τρινιντάντ, το Τομπάγκο και την Βενεζουέλα. Φέτος, βρήκε πετρέλαιο και αέριο στην Αργεντινή, τη Λιβύη και την Αλγερία.
«Στο παρελθόν υποσχεθήκαμε πράγματα που δεν κάναμε», είπε ο Brufau τον Μάϊο μιλώντας κατά τη διάρκεια της πρώτης σύσκεψης με τους επενδυτές, ως πρόεδρος. «Τώρα θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τα προβλήματα μας».