Keppel: 27% υψηλότερα κέρδη μετά την αύξηση των παραγγελιών

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2006 12:34

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 27%, σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στον κόσμο, καθώς η αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου, ώθησε ανοδικά τη ζήτηση για υπηρεσίες σε πλατφόρμες και πετρελαιοπηγές.

Τα καθαρά κέρδη της αυξήθηκαν στα 146 εκατ. δολ. Σιγκαπούρης (90 εκατ. δολ. ΗΠΑ) από 115 εκατ. δολ. Σιγκαπούρης πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Keppel που εδρεύει στη Σιγκαπούρη. Οι πωλήσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2005, εκτινάχθηκαν στο 1,76 δισ. δολ. Σιγκαπούρης.

Πέρυσι η μέση τιμή του αργού πετρελαίου ήταν 56,70 δολ. το βαρέλι, 37% υψηλότερα από το 2004, ωθώντας τις εταιρείες παραγωγής πετρελαίου να δαπανήσουν περισσότερα για τις εγκαταστάσεις και διϋλιστήρια. Η Keppel έχει πει ότι το βιβλίο παραγγελιών της είναι γεμάτο και μπορεί να την κρατήσει απασχολημένη στις περιοχές μέχρι το 2010.

Μέχρι και χθες οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν μέσα στο έτος άνοδο 21%, με αποτέλεσμα να έχει τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη Straits Times του Χρηματιστηρίου της Σιγκαπούρης. Η κρατική εταιρεία επενδύσεων της Σιγκαπούρης, Temasek Holdings Pte, κατέχει το 32% της Keppel.

H αύξηση των κερδών θα περιοριστεί την επόμενη διετία από τα υψηλότερα επίπεδα του μέσου όρου πέντε ετών στο 205, σύμφωνα με την Keppel. Ωστόσο τα συμβόλαια που έχει κλείσει άγγιξαν πέρυσι τα 6,5 δισ. δολ. Σιγκαπούρης και οι παραγγελίες δεν έχουν τελειώσει.

Η τιμή του πετρελαίου για παράδοση σε πέντε χρόνια από σήμερα, άγγιξε επίπεδα ρεκόρ την εβδομάδα που πέρασε, καταδεικνύοντας ότι οι εταιρείες παραγωγής, όπως η Exxon Mobil Corp. και η BP Plc ενδέχεται να συνεχίσουν να αγοράζουν εξοπλισμό για να βρουν πετρελαιοπηγές και να τις αναπτύξουν. Το πετρέλαιο για παράδοση Δεκεμβρίου του 2010, έκλεισε την περασμένη εβδομάδα στα 64,45 δολ. το βαρέλι.

Οι δραστηριότητες της Keppel στα ανοιχτά των θαλασσών και τη ναυτιλία, που εκτείνονται από τις Φιλιππίνες έως το Μεξικό, απέφεραν πλέον του ημίσεως των πωλήσεων του ομίλου και περίπου το ήμισυ των καθαρών της κερδών το εννεάμηνο του 2005. Η εταιρεία έκλεισε την ίδια χρονική περίοδο παραγγελίες ύψους 6,2 δισ. δολ. Σιγκαπούρης, διπλάσιες από τις συνολικές παραγγελίες του 2004.

Αυτόν τον μήνα η Keppel έκλεισε συμβόλαιο ύψους 140 εκατ. δολ. ΗΠΑ για την κατασκευή εγκατάστασης της νορβηγικής Sinvest ASA και ένα ακόμη ύψους 338 εκατ. δολ. για εγκαταστάσεις offshore της εταιρείας των ΗΠΑ Ensco International Inc. Η Keppel συγκαταλέγεται μεταξύ των έξι ομίλων που αγωνίζονται να κλείσουν συμβόλαια για την κατασκευή τάνκερ αξίας 1,3 δισ. δολ. για την Petroleo Brasileiro SA της Βραζιλίας.

Τον Οκτώβριο η Keppel είπε ότι περιμένει να κλείσει περισσότερες δουλειές για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από τους τυφώνες «Katrina» και «Rita» στον Κόλπο του Μεξικό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα