Nokia: Απροσδόκητη μείωση των κερδών το δ' τρίμηνο, υποχώρησαν οι μετοχές

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2006 12:53

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ μείωση των καθαρών κερδών εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, Nokia Oyj, για πρώτη φορά μέσα σε ένα έτος, καθώς οι τιμές των κινητών μειώθηκαν μετά την πώληση περισσότερων συσκευών στις αναδυόμενες αγορές, σε συνδυασμό με την αύξηση του ανταγωνισμού.

Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στο 1,07 δισ. ευρώ (1,32 δισ. δολ.) από 1,08 δισ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Ελσίνκι. Τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν 25 σεντς, από 24 σεντς, καθώς η εταιρεία αγόρασε ίδιες μετοχές. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 10,3 δισ. ευρώ από 9,46 δισ. ευρώ.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Nokia, Jorma Ollila, προσπαθεί να αυξήσει τις πωλήσεις και την κερδοφορία, πριν την αποχώρησή του την 1η Ιουνίου, με την πώληση κινητών με νέα χαρακτηριστικά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά και την προσέλκυση των συνδρομητών για τα κινητά Nokia σε μεγάλες αγορές, όπως της Ινδίας. Το μερίδιο αγοράς της εταιρείας αυξάνεται από τα χαμηλότερα επίπεδα πέντε ετών στα οποία υποχώρησε στις αρχές του 2004, όταν η κερδοφορία μειώθηκε εξ αιτίας του χαμηλότερου μέσου όρου τιμών.

Οι μετοχές της Nokia σημείωσαν απώλειες 77 σεντς, ποσοστό 5,1%, φθάνοντας στα 14,35 ευρώ η μία και διαπραγματεύθηκαν στα 14,57 ευρώ στις 12:19 μ.μ. στο Ελσίνκι. Μέσα στο προηγούμενο έτος σημείωσαν άνοδο 38%. Οι μετοχές της αμερικανικής Motorola πέρυσι κέρδισαν 45% και της Samsung της Ν. Κορέας σημείωσαν άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 46%.

Το μερίδιο αγοράς της Nokia αυξήθηκε στο 32,6% το τρίτο τρίμηνο από 31% πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Gartner Inc. Η Nokia την 1η Δεκεμβρίου είχε πει ότι περιμένει να αυξήσει και άλλο το μερίδιό της το 2006. Η Motorola, η δεύτερη σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, είχε μερίδιο αγοράς 18,8% και η Samsung Electronics Co., η τρίτη κατά σειρά, είχε 12,5%, σύμφωνα με την Gartner.

H Nokia θα διανείμει μέρισμα 37 σεντς ανά μετοχή για 2005, υψηλότερο των 33 σεντς ανά μετοχή που είχε διανείμει το 2004.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα