Χρηματιστήριο: Οι κινήσεις τακτικής, οι ξένες αγορές και η Γερμανία

Πώς ήρθε η μεγάλη χθεσινή άνοδος
Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019 08:36
Eurokinissi/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Σακκά
[email protected]

Εκρηκτική ήταν η αντίδραση του Χ.Α. κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με τον γενικό δείκτη να κινείται έντονα ανοδικά έπειτα από τρεις εβδομάδες υποχώρησης, επανερχόμενος δυναμικά πάνω από τις 800 μονάδες. Ειδικότερα ο γενικός δείκτης έκλεισε χθες στις 828,3 μονάδες με άνοδο 4,58%, και μοχλός της ανόδου ήταν ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος αποκόμισε ημερήσια κέρδη της τάξης του 8,8%, καλύπτοντας σημαντικό μέρος της πτώσης των προηγούμενων τριών εβδομάδων. 

Διατήρηση επιφυλάξεων
Πάντως, παρά το ιδιαίτερα πανηγυρικό κλίμα οι επενδυτές φαίνονται να διατηρούν επιφυλάξεις, κάτι που αποτυπώθηκε και στην αξία και τον όγκο των συναλλαγών που παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκαν στις τράπεζες. Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 62 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων οι 20 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.

Όπως υποστηρίζουν κύκλοι του Χ.Α., η ελληνική αγορά φαίνεται να «υπεραντέδρασε» θετικά στο καλό κλίμα που υπήρχε στις ξένες αγορές και το οποίο ήταν αποτέλεσμα των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, καθώς όπως ανέφερε το Βερολίνο θα μπορούσε να διαθέσει επιπλέον 50 δισ. ευρώ πρόσθετων δαπανών για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς και των δηλώσεων Ευρωπαίων τραπεζιτών οι οποίοι βλέπουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το καταθετικό επιτόκιό της τον Σεπτέμβριο, λαμβάνοντας και πρόσθετη αποφασιστική δράση με στόχο τη στήριξη της ασθενικής ανάπτυξης και του υποτονικού πληθωρισμού.

Επίσης το Χ.Α. «χρωστούσε» και μια τεχνική αντίδραση έπειτα από αρκετές μέρες πτωτικών συνεδριάσεων, η οποία για κάποιους αναλυτές αναμενόταν σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα, αλλά τελικά ήρθε με το που ο δείκτης έκλεισε δύο μέρες κάτω από τις 800 μονάδες. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι η αγορά του Χ.Α. εξακολουθεί να είναι ρηχή, «υπεραντιδρώντας» τόσο στην πτώση όσο και στην άνοδο. Ειδικά στην πτώση αυτό φάνηκε στην υπερβολική και αδικαιολόγητη υποχώρηση των τραπεζών το προηγούμενο διάστημα.

Με βάση όλα τα παραπάνω, ο τραπεζικός δείκτης κατάφερε να κινηθεί ανοδικά, περιορίζοντας τις απώλειες από την αρχή του έτους. Να σημειωθεί ότι κατά τους πρώτους 7 μήνες του 2019 ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να κερδίζει 88,4%, ενώ με βάση το χθεσινό κλείσιμο η άνοδος από την αρχή του έτους βρίσκεται στο 52,49%. Αντίστοιχα ο γενικός δείκτης κέρδιζε 46,8% και σήμερα βρίσκεται με 35,06% από την έναρξη του 2019. 

Σημαντική εκτόνωση

Σύμφωνα με τον κ. Ηλία Ζαχαράκη, διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, η αγορά έπειτα από πίεση σχεδόν 3 εβδομάδων και αφού «πλήρωσε» τεχνικά τη ζώνη της τελευταίας ανόδου, έδωσε τεχνικά σημαντική εκτόνωση ακολουθώντας και την αντίδραση των ξένων αγορών.

«Να θυμίσουμε ότι τα κέρδη του τελευταίου διαστήματος ήταν της τάξεως του 20%, με έναν τραπεζικό δείκτη να έχει σε πολλές περιπτώσεις διπλασιάσει και με έναν γενικό δείκτη να ανεβαίνει 7 συναπτούς μήνες. Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε τους λόγους που μία αγορά πέφτει ή ανεβαίνει μιας και αρκεί μόνο να έχουμε μία συγκεκριμένη στρατηγική για το πώς κινούμαστε. Για ακόμα μία φορά είδαμε την αγορά να πουλιέται στην είδηση (αποτέλεσμα εκλογών), αφού πρώτα είχε προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό το γεγονός» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαράκης.

Αναφέρει ακόμη πως πιθανότατα θα δούμε ένα διάστημα με μεγάλη μεταβλητότητα, πριν δοκιμαστεί η αντοχή για το επίπεδο των 1.000 μονάδων, δημιουργώντας παρ' όλα αυτά μία σημαντική νέα βάση το επόμενο διάστημα, με τις πιθανότητες αυτό το επίπεδο να είναι μεταξύ των 775-805 μονάδων. 

«Το πιο πιθανό και για όσο συντηρούμε τις 815 μονάδες σε κλείσιμο είναι να δοκιμάσουμε κίνηση στις 855-860 μονάδες σε πρώτη φάση. Η διόρθωση σε μία αγορά είναι υγεία, μιας και δημιουργεί νέα επίπεδα ενεργοποιώντας καινούργιους αγοραστές που έχουν σκοπό να εισέλθουν στην αγορά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει αλλάξει σελίδα μετά από χρόνια και μένει πλέον να λύσει το θέμα "τράπεζες" για να κάνει τη μεγάλη διαφορά», επισημαίνει κλείνοντας ο κ. Ζαχαράκης.

Τα «φώτα» στρέφονται στη Moody's
Το βλέμμα στρέφεται πλέον στην ετυμηγορία της Moody's, η οποία την Παρασκευή πρόκειται να προχωρήσει σε έκθεση σχετικά με την Ελλάδα. Πρόκειται για προγραμματισμένη αναθεώρηση, όμως δεν θα είναι έκπληξη αν ο οίκος δεν ανακοινώσει κάτι, καθώς και στο παρελθόν το έχει πράξει.

Μην ξεχνάμε επίσης και το γεγονός ότι η Fitch δεν προχώρησε σε καμία διαφοροποίηση στην πρόσφατη αξιολόγηση της χώρας. Όμως, ακόμη είναι νωρίς για να προκαταβάλουμε τις εξελίξεις.
 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΧΑΕ



Σχολιασμένα