Ανάπτυξη λιμανιών και υπηρεσιών του ΥΕΝ μέσω των ΣΔΙΤ

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2006 15:07

Ολόκληρο το πλέγμα ανάπτυξης των λιμανιών της χώρας, βελτίωσης των λιμεναρχείων και των κτιρίων ναυτικής εκπαίδευσης μέσω των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) συζητήθηκαν στο υπουργείο Οικονομίας, μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Αλογοσκούφης, υπάρχουν τεράστια περιθώρια μέσω των ΣΔΙΤ για νέες επενδύσεις στα λιμάνια και σε υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης είπε ότι τα ελληνικά λιμάνια έχουν τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για δανεισμό 3 δισ. ευρώ για έργα στα λιμάνια.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας πρόσθεσε ότι μετά τη συμφωνία που υπεγράφη στην Κίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ανοίγει ο δρόμος για συνεργασία με κινεζικές εταιρίες που θέλουν να δημιουργήσουν λιμάνι διαμετακομιστικού εμπορίου για την περιοχή της Μεσογείου, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας.

Ο κ. Κεφαλογιάννης είπε επίσης ότι, μέσω του διαμετακομιστικού εμπορίου, θα διακινούνται 1 εκατομμύριο εμπορευματοκιβωτίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Κινέζων, και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου νέο λιμάνι στην Κρήτη. Είπε επίσης ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς ιδιώτες για ένταξη στο σύστημα των ΣΔΙΤ.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε ότι αναμένει από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προτάσεις για να προχωρήσουν οι επενδύσεις στα λιμάνια.

ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα