Π. Παναγιωτόπουλος: Δεν τίθεται θέμα αύξησης του ορίου των απολύσεων

Η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης δεν υποκαθιστά τις διαπραγματεύσεις για την ΕΓΣΣΕ
Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2006 16:01

Δεν τίθεται θέμα αύξησης του ορίου των απολύσεων, ούτε η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης υποκαθιστά τις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Αυτό τόνισε ο υπουργός Απασχόλησης, Πάνος Παναγιωτόπουλος μετά την συνάντησή του με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Μάλιστα ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε το αίτημα για αύξηση του ορίου απολύσεων ως επικίνδυνο, που μπορεί να οδηγήσει σε μια ιδιόμορφη ομηρία από λίγους και κακούς επιχειρηματίες. «Τέτοια διλήμματα και τέτοιες ομηρίες εγώ δεν θα επιτρέψω», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, με υπόμνημά του προς το υπουργείο Απασχόλησης, δηλώνει ότι η λήψη μέτρων που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, πρέπει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα. Ως τέτοια μέτρα ο ΣΕΒ προτείνει την σχετικοποίηση της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέσα από την προώθηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, τον περιορισμό των αναγκαστικών τοποθετήσεων (άτομα με ειδικές ανάγκες) στις επιχειρήσεις, την μείωση των ειδικών εργοδοτικών εισφορών και κυρίως την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, με την υιοθέτηση της αντίστοιχης ευρωπαϊκής οδηγίας χωρίς περιορισμούς. Οι βιομήχανοι ζητούν ακόμα αλλαγές στη διαχείριση του ΛΑΕΚ, αναθεώρηση των βαρέων και ανθυγιεινών και αναγνώριση των κοινωνικών δαπανών των επιχειρήσεων ότι μπορούν να εκπέσουν από το φορολογητέο εισόδημα.

Με σκληρό τρόπο απάντησε, με αντίστοιχο δικό της υπόμνημα, η ΓΣΕΕ στα αιτήματα του ΣΕΒ. Η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι το περιεχόμενο των αιτημάτων των εργοδοτικών οργανώσεων «όχι μόνο δεν μας βρίσκει σύμφωνους, αλλά απολύτως εχθρικούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην εξέλιξη του όποιου διαλόγου...».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα