Tραμπ: Δεν θέλω business με τη Huawei

Τι του είπε ο Τιμ Κουκ
Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2019 08:24
UPD:08:31
REUTERS/Jonathan Ernst

Την ώρα που η Wall Street Journal και το Reuters μεταδίδουν ότι το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ετοιμάζεται να παρατείνει την άδεια της Huawei για συνεργασία με αμερικανικές επιχειρήσεις για 90 ημέρες, ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίζεται ότι δεν έχει ακόμη λάβει την οριστική του απόφαση. 

Αυτή θα ληφθεί εντός της ημέρας, όπως δήλωσε χθες, Κυριακή, σε δημοσιογράφους, ξεκαθαρίζοντας πως θεωρεί τον κινεζικό κολοσσό τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. 

«Δεν θέλω κανενός είδους business με τη Huawei, γιατί συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια» τόνισε. «Θα δούμε τι θα συμβεί. Θα λάβω την απόφασή μου αύριο» πρόσθεσε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παράτασης της άδειας της κινεζικής εταιρείας. 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο οι ΗΠΑ έβαλαν την Huawei στη μαύρη λίστα, απαγορεύοντας στις αμερικανικές εταιρείες να της πωλούν τεχνολογία. Μετά τη συνάντηση των Τραμπ- Σι τον Ιούνιο και την απόφαση να αρχίσουν πάλι διαπραγματεύσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να συναλλάσσονται με την κορυφαία εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο. 

Τα επιχειρήματα του Κουκ 

Εν τω μεταξύ, αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντησή του με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, Τιμ Κουκ, ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι συζήτησαν το θέμα των δασμών. Όπως είπε ο επικεφαλής του τεχνολογικού κολοσσού παρουσίασε αρκετά πειστικά επιχειρήματα για το πλήγμα, που προκαλούν οι δασμοί στις αμερικανικές εταιρείες. 

Ο Κουκ εξήγησε στον Τραμπ ότι από τον πόλεμο αυτό οφελείται ουσιαστικά ο νοτιοκορεατικός κολοσσός Samsung, o μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Apple, αφού τα δικά της προϊόντα δεν επηρεάζονται από τους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές.

Σημειώνεται ότι οι αμερικανοί επιπρόσθετοι δασμοί σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας επιπλέον 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων καταναλωτικών ηλεκτρονικών, αναμένεται να τεθούν σε ισχύ σε δύο στάδια, την 1η Σεπτεμβρίου και τη 15η Δεκεμβρίου.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα