Ομόλογα: Αντιστροφή της καμπύλης σε ΗΠΑ και Βρετανία

Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2019 14:40
UPD:14:53
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Με τους επενδυτές να τρέχουν μαζικά στο καταφύγιο του κρατικού χρέους μεγάλων οικονομιών, η καμπύλη απόδοσης των ομολόγων σε ΗΠΑ και Βρετανία έχει αντιστραφεί σε ένα ηχηρό μήνυμα προειδοποίησης για ύφεση.  

Το χάσμα στην απόδοση διετών και δεκαετών κρατικών ομολόγων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού υποχώρησε υπό το μηδέν, στον απόηχο πληθώρας απογοητευτικών στοιχείων για την παγκόσμια οικονομία.

«Η αγορά ομολόγων λέει ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν μείνει πίσω» σχολιάζει ο Μαρκ Όστγουαλντ, στρατηγικός αναλυτής της ADM Investor services στο Λονδίνο. «Όλα φαίνονται μαύρα για την παγκόσμια οικονομία» συμπληρώνει. 

Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς μειώθηκε οχτώ μονάδες βάσης στο 1,62%, ενώ εκείνη του διετούς μειώθηκε μόνο τρεις μονάδες βάσης στο 1,63%. Η απόδοση του 30ετους ομολόγου είναι επίσης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Στη Βρετανία η απόδοση του δεκαετούς υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,475%, ενώ εκείνη του διετούς αυξήθηκε κατά μία στο 0,478%. Και τούτο παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε πάνω από τον επίσημο στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για 2%. 

Η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την υγεία της παγκόσμας οικονομίας.Η αμερικανική οικονομία κατέβασε αισθητά ταχύτητα το δεύτερο τρίμηνο, καθώς μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα. Η βρετανική οικονομία είδε το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται για πρώτη φορά από το 2012, καθώς έχει ενισχυθεί επικίνδυνα το σενάριο του no deal Brexit. 

Τις ανησυχίες ήρθαν σήμερα να εντείνουν τα ζοφερά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία. Το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε για δεύτερη φορά τον τελευταίο χρόνο. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα