Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Με τους επενδυτές να προσπαθούν να προστατευθούν από τα εμπορικά πυρά, τις εντάσεις και τις πολιτικές ανατροπές, εννέα χώρες βλέπουν το κόστος δανεισμού τους υπό το μηδέν. Πρόκειται για το πλέον ηχηρό σήμα ύφεσης, που στέλνει η αγορά κρατικού χρέους εδώ και χρόνια. Ωστόσο προκύπτουν δύο ερωτήματα: Δικαιολογούνται οι αρνητικές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και είμαστε πράγματι στα πρόθυρα νέας μεγάλης κρίσης;
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε σημείωμά του υπογραμμίζει ότι οι αρνητικές αποδόσεις είναι περισσότερο αποτέλεσμα των στρεβλώσεων στην αγορά, παρά απόδειξης της ισχύος του οικονομικού προφίλ μίας χώρας. Αυτή τη στιγμή η αξία των κρατικών ομολόγων αρνητικού επιτοκίου είναι κοντά στα 15 τρισ. δολάρια, καθώς εννέα χώρες εκδίδοντας 10 ετη ομόλογα πετυχαίνουν όχι απλά να δανειστούν χωρίς κόστος, αλλά να αναγκάσουν τους επενδυτές να τις πληρώσουν για να ασφαλίσουν τα χρήματά τους.
Στην περίπτωση της Γερμανίας μάλιστα οι επενδυτές πληρώνουν τη χώρα για να της προσφέρουν δάνειο που θα αποπληρωθεί έως και σε 30 έτη από τώρα. «Αν και οι χαμηλότερες αποδόσεις κρατικών ομολόγων τείνουν να συνδέονται με ισχυρότερα πιστωτικά προφίλ, πιστεύουμε ότι οι τελευταίες κινήσεις είναι εν μέρει μία συνέχεια των στρεβλώσεων, που έχει δημιουργήσει η ποσοτική χαλάρωση (QE) τα τελευταία χρόνια» αναφέρουν οι αναλυτές του Fitch και προσθέτουν ότι αναμένουν βραχυπρόθεσμη μόνο διατήρησή τους. Θυμίζουν άλλωστε πως η μέση διάρκεια των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη (στην οποία ανήκουν οι περισσότερες χώρες με αρνητικές αποδόσεις) είναι σχεδόν 7,5 έτη.
Όπως εξηγεί ο οίκος η συνεχιζόμενη αδυναμία των συνθηκών στην παγκόσμια οικονομίας, θα αναγκάσει σύντομα τις κυβερνήσεις αρκετών χωρών να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη και να αυξήσουν τις δαπάνες τους για να στηρίξουν την ανάπτυξη. Ήδη το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πληροφορίες για στροφή της Γερμανίας σε πιο επεκτακτική δημοσιονομική πολιτική- ακόμη και εάν αυτή θα έχει ως επίσημη δικαιολογία την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και όχι των επιπτώσεων του εμπορικού πολέμου.
Την ίδια ώρα η Capital Economics σε αναφορά της με τίτλο «Realitity check» αν και επισημαίνει ότι είναι από τους πλέον απαισιόδοξους για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, σημειώνει πως το ράλι στις τιμές των ομολόγων και η επακόλουθη βουτιά στις αποδόσεις τους έχει υπερβεί ακόμη και τις δικές της προσδοκίες. Έχουμε αναστροφή της καμπύλης απόδοσης και το σύνολο των γερμανικών ομολόγων διάρκειας έως 30 ετών σε αρνητικό έδαφος,.
«Σε μία πρώτη ανάγνωση, η έντονη απαισιοδοξία είναι εύκολο να δικαιολογηθεί: Η γερμανική βιομηχανία είναι σε ύφεση, οι ασιατικές εξαγωγές συρρικνώνονται και ο δείκτης ISM της μεταποιητικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ είναι κοντά σε χαμηλά τριών ετών...Και το κερασάκι στην τούρτα είναι πως τώρα αντιμετωπίζουμε αυξανόμενη πιθανότητα για ένα no deal Brexit» γράφει ο Νιλ Σίρινγκ της CE. Σπεύδει ωστόσο να προσθέσει πως: «Είναι καλό παρόλα αυτά να διατηρούμε μία προοπτική. Για κάθε αρνητικό στοιχείο (και είναι άφθονα) είναι δυνατό να βρει κανείς και ένα θετικό. Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή έπεσε τον Ιούνιο, αλλά οι βιομηχανικές παραγγελίες τον ίδιο μήνα ήταν ανθεκτικές. Οι Κινέζοι εξαγωγείς δυσκολεύονται, αλλά άλλοι δείκτες ,όπως αυτοί για τις κατασκευές, παραμένουν ισχυροί στην Κίνα, ενώ και η Ιαπωνία επέδειξε απροσδόκητα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο».
Η παγκόσμια οικονομία κατεβάζει σαφώς ταχύτητα, αλλά δεν καταρρέει, σημειώνει ο Σίρινγκ. Προειδοποιεί όμως για τρεις κινδύνους που φαίνεται να κινούν τα νήματα και στην αγορά ομολόγων.
Ο πρώτος είναι οι έμμεσες επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου να είναι πολύ μεγαλύτερες των προβλέψεων. Ο δεύτερος είναι να «σφίξουν» ξαφνικά οι χρηματιπιστωτικές συνθήκες. Ο τρίτος έχει να κάνει με μία διάχυση των αδυναμιών του μεταποιητικού τομέα σε εκείνον των υπηρεσιών, που προς το παρόν αντιστέκεται στις πιέσεις.
naftemporiki.gr