Παραμένουν οι πιέσεις στα μεγέθη της Φάγε International

Υποχώρησαν 12,4% τα έσοδα στο εξάμηνο με τις απώλειες πωλήσεων στον όγκο στο 5,2%
Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2019 10:12

Τα καθαρά κέρδη εμφανίζουν πτώση της τάξεως του 45% στο πρώτο εξάμηνο και διαμορφώνονται σε 14,2 εκατ. δολ. (12,6 εκατ. ευρώ) έναντι 26 εκατ. δολ (23,1 εκατ. ευρώ) το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018.

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected] 

Απώλειες στα βασικά μεγέθη της «μετρά» στο πρώτο εξάμηνο του τρέζοντος έτους η γαλακτοβιομηχανία Φάγε International, διατηρώντας την αρνητική πορεία της περσινής χρονιάς. 

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, που ανακοινώθηκαν χθες, στο πρώτο εξάμηνο του 2019 τα συνολικά έσοδα καταγράφουν υποχώρηση 12,4% και διαμορφώνονται στα 258,3 εκατ. δολ (230,2 εκατ. ευρώ με βάση χθεσινές ισοτιμίες) ενώ σε όρους όγκου πωλήσεων οι συνολικές απώλειες κυμαίνονται στο 5,2%. 

Όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας, η μείωση του τζίρου προκύπτει από την υποχώρηση των πωλήσεων σε ΗΠΑ κατά 14,2%, Ελλάδα κατά 18,5%, στη Βρετανία κατά 5,5%, ενώ η οριακή αύξηση κατά 0,8% που καταγράφεται στην ιταλική αγορά δεν αντισταθμίζει ουσιαστικά τις απώλειες. Η αρνητική πορεία που καταγράφουν τα έσοδα της ισχυρής γαλακτοβιομηχανίας αποδίδεται από την εταιρεία στην υποχώρηση του όγκου πωλήσεων, στη μείωση της μέσης καθαρής τιμής πώλησης κατά 4,5%, καθώς και στην επίδραση της ενδυνάμωσης του δολαρίου έναντι της βρετανικής στερλίνας και του ευρώ. 

Σε όγκο
Σε ό,τι αφορά τον όγκο, η υποχώρηση κατά 11,6% που σημειώθηκε στις ΗΠΑ και η οριακή μείωση κατά 0,9% στην Ελλάδα, αντισταθμίστηκε από την αύξηση κατά 7,6% που σημειώθηκε στη Βρετανία και κατά 9,5% στην Ιταλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις της Φάγε στην ελληνική αγορά στο πρώτο φετινό εξάμηνο αντιπροσωπεύουν το 14,7% των συνολικών πωλήσεων, έναντι 15,8% που ήταν η συμμετοχή τους στον τζίρο το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. 

Σε ό,τι αφορά τις εγχώριες επιδόσεις της Φάγε έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της IRI συνολικά η εγχώρια αγορά γαλακτοκομικών στα οργανωμένα δίκτυα πωλήσεων - ο συνολικός τζίρος της οποίας υπολογίζεται σε περίπου  3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το γιαούρτι εμφανίζει αξία πωλήσεων περί τα 245 εκατ. ευρώ- στο πρώτο εξάμηνο εμφάνισε οριακή αύξηση 0,9% σε αξία και 0,5% σε όγκο. 

Τα κέρδη
Σχετικά με την εικόνα που εμφάνισε η κερδοφορία της γαλακτοβιομηχανίας, τα μικτά κέρδη της Φάγε διαμορφώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε 103,5 εκατ. δολ (92,2 εκατ. ευρώ), μειωμένα κατά 23,3% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Η κάμψη των μικτών κερδών αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των τιμών παραγωγού γάλακτος που χρησιμοποιούνται στο εργοστάσιο στις ΗΠΑ κατά 15,4% και κατά 34,5% στις «ευρωπαϊκές» εγκαταστάσεις - όπως αναφέρεται για πρώτη φορά στην οικονομική έκθεση της εταιρείας έναντι των «ελληνικών» εγκαταστάσεων. 

Ισχυρότερη πίεση, ωστόσο, δέχθηκαν τα καθαρά κέρδη, τα οποία εμφανίζουν πτώση της τάξεως του 45% στο πρώτο εξάμηνο και διαμορφώνονται σε 14,2 εκατ. δολ (12,6 εκατ. ευρώ) έναντι 26 εκατ. δολ (23,1 εκατ. ευρώ) το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018. 

Δαπάνες
Σε ό,τι αφορά τις κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 10,6 εκατ. δολ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, τα 1,6 εκατ. δολ. αφορούσαν δαπάνες (κυρίως συντήρηση) για τις εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, 1,8 εκατ. δολάρια αφορούσαν τη νέα μονάδα παραγωγής στο Λουξεμβούργο και 7,2 εκατομμύρια δολάρια τις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ. Στην οικονομική έκθεση του πρώτου εξαμήνου του έτους δεν γίνεται καμία αναφορά σχετικά με την πορεία υλοποίησης της επένδυσης της εταιρείας στο Λουξεμβούργο, που αφορά τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας στο Μεγάλο Δουκάτο.   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα