Χ.Α.: Απώλειες 4,7 δισ. ευρώ τον Αύγουστο με βαρίδι τις τράπεζες

Ο δείκτης του χρηματοπιστωτικού κλάδου έχασε 20,81% παρασύροντας στο -9% τον γενικό
Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2019 08:47
UPD:08:48
REUTERS/MICHALIS KARAGIANNIS

Από την έντυπη έκδοση

Τα χειρότερα απέφυγε χθες η χρηματιστηριακή αγορά, περιορίζοντας πριν από το κλείσιμο τις σημαντικές απώλειες, όμως αυτό δεν ακυρώνει το γεγονός ότι ο Αύγουστος υπήρξε ιδιαίτερα «ζημιογόνος» για το Χ.Α. και δη για τις τραπεζικές μετοχές ο δείκτης των οποίων καταγράφει από την 1η του μήνα απώλειες 20,81%! Την ίδια στιγμή ο γενικός δείκτης, κλείνοντας χθες στις 818,51% μονάδες, καταγράφει απώλειες από την αρχή του μήνα κατά 9%. Οι συνολικές κεφαλαιακές απώλειες στις συνεδριάσεις του Αυγούστου διαμορφώνονται στα 4,7 δισ. ευρώ, ήτοι υποχώρηση της χρηματιστηριακής αξίας κατά 7,6%. 

Οι απώλειες αποδίδονται σε σημαντικό βαθμό στις τράπεζες οι οποίες σημείωσαν πτώση της κεφαλαιοποίησής τους κατά 1,88 δισ. ευρώ ή κατά 19,23%. 

Πιέσεις στην Ευρώπη
Η «βουτιά» του ελληνικού τραπεζικού δείκτη στις τελευταίες συνεδριάσεις θα έλεγε κανείς ότι ήταν μία μάλλον αναμενόμενη διόρθωση, καθώς μέσα στο πρώτο επτάμηνο έχει διπλασιάσει την αξία του. Όμως περισσότερο αποδίδεται στο ευρύτερο κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές μετοχών. Σημειώνεται πως ανά την Ευρώπη οι τραπεζικές μετοχές δέχονται το τελευταίο διάστημα πιέσεις, εν μέσω όξυνσης του πολιτικού ρίσκου, επίμονων εμπορικών αντιπαραθέσεων, αλλά και αλλεπάλληλων ζοφερών στοιχείων για τις μεγάλες οικονομίες της ηπείρου. Με τη Γερμανία να φλερτάρει με ύφεση, την Βρετανία να συρρικνώνεται για πρώτη φορά από το 2012 υπό την απειλή του άτακτου Brexit, τη Γαλλία σε τροχιά αποθέρμανσης και την Ιταλία στη δίνη νέας κυβερνητικής κρίσης, δεν υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας. 

Όπως υποστηρίζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η διεθνείς συγκυρία δεν επιτρέπει πολλά περιθώρια στο Χ.Α. να ανεξαρτητοποιηθεί. Ειδικότερα, ο νομισματικός πόλεμος που ξέσπασε μετά την τεχνητή διολίσθηση της ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος με το γουάν, πέραν του συμβολικού επιπέδου των 7 γουάν ανά δολάριο, δεν είχε επί του παρόντος αμερικανική απάντηση παρά την προτροπή Tραμπ προς τη Federal. Την ίδια ώρα, η αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα δεν  διαφαίνεται ότι θα οδηγήσει σε κάποια συμφωνία στο εγγύς μέλλον, με την Goldman Sachs να πιθανολογεί ότι αυτό θα συμβεί λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Διεθνής αστάθεια
 Παράλληλα η αστάθεια του διεθνούς περιβάλλοντος συνεχίζει να τροφοδοτείται και από άλλα γεγονότα, δεδομένου ότι η αρνητική ψυχολογία που έχει εγκατασταθεί στις αγορές τείνει να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε εξελίξεις που είναι ενδεχόμενο να αποτελέσουν μείζονες απειλές. Έτσι, η επί 11 εβδομάδες συντήρηση των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ με το αεροδρόμιο να παραμένει κλειστό δημιουργεί προβληματισμό για τους τρόπους που θα επιλέξουν οι Κινέζοι για να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα, ξυπνώντας μνήμες από την αιματηρή καταστολή της Πλατείας Τιεν Αν Μεν το 1989.

Επιπλέον, στην Αργεντινή οι πολιτικές εξελίξεις ευνοούν την πτώση του σημερινού μετριοπαθούς προέδρου Μάκρι και την επάνοδο λαϊκιστών στην προεδρία της Αργεντινής τον Οκτώβριο, οδηγώντας σε υποχώρηση της ισοτιμίας του πέσο έναντι του δολαρίου, αλλά και του χρηματιστηρίου του Μπουένος Άιρες, καθώς το σενάριο χρεοκοπίας της χώρας είναι πιθανό να επανέλθει. Ακόμη, στην Ιταλία o ελάχιστα φιλικός προς την Ευρώπη Ματέο Σαλβίνι ετοιμάζεται να επιδιώξει πρόωρες εκλογές, διασπώντας την κυβερνητική συμμαχία, καθώς οι δημοσκοπήσεις του δίνουν προβάδισμα, με τον πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα να έχει τον τελικό λόγο για το χρόνο διεξαγωγής τους. 

Τέλος, ο Μπόρις Τζόνσον ασχολείται με το σχέδιο «νόμος και τάξη» για να αντιμετωπίσει την αυξημένη παραβατικότητα στην Βρετανία και ελάχιστα με την αναζήτηση τρόπων για να αποφευχθεί το βλαπτικό για την οικονομία (τη βρετανική αλλά και την ευρωπαϊκή) ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε.

«Μαύροι κύκνοι»
Είναι επομένως φανερό ότι οι αγορές είναι περικυκλωμένες από «μαύρους κύκνους» καθώς τα σενάρια επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας επιβεβαιώνονται, χωρίς ωστόσο να αποτυπώνονται στα αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου (μόλις -0,7% για το 90% των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον δείκτη S & P στις ΗΠΑ). Ωστόσο, η αρνητική ψυχολογία είναι εμφανής στις κινήσεις όλων των διαχειριστών, που στο σύνολό τους αποστρέφονται πλέον τους επενδυτικούς κινδύνους και συνεχίζουν να προβαίνουν σε ρευστοποιήσεις μετοχικών αξιών. Διατηρούν δε ολοένα και πιο αυξημένη ρευστότητα, αυξάνοντας σε κάποιο βαθμό τις τοποθετήσεις στο προσφιλές επενδυτικό καταφύγιο, τον χρυσό, καθώς οι αποδόσεις πολλών ομολόγων είναι πλέον αρνητικές.

Με τα δεδομένα αυτά, τα σενάρια αυτονόμησης του ελληνικού χρηματιστηρίου ακυρώνονται στην παρούσα φάση, καθώς η παγκοσμιοποιημένη φυγή από τους επενδυτικούς κινδύνους συμπαρασύρει και το Χ.Α. Επισημαίνεται, πάντως, ότι παρά το γεγονός ότι τον Αύγουστο έχει καταγραφεί μόνο μία ανοδική συνεδρίαση, το οικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να τροφοδοτείται με θετικούς καταλύτες, όπως την προοπτική κατασκευής του αγωγού East Med που θα καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο της περιοχής, το αναβαθμισμένο επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ (πάνω από 800 εκατ. ευρώ), αλλά και την προοπτική άμεσης άρσης των capital controls. Σημαντικές εξελίξεις που αγνοούνται ωστόσο στην παρούσα φάση ελέω του δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος, με τον Γ.Δ. να διασπά καθημερινά τις στηρίξεις πάνω από τις 800 μονάδες και να ετοιμάζεται να αναμετρηθεί σύντομα με τα επίπεδα των 780 μονάδων.

Θεαματικές επιδόσεις μετοχών έως τέλη Ιουλίου
Παρά το συνεχόμενο πτωτικό κλίμα στο Χ.Α. από τις αρχές Αυγούστου, δημοσίευμα της «Wall Street Journal» αναφέρεται στις θεαματικές επιδόσεις των ελληνικών μετοχών, αλλά μέχρι το τέλος Ιουλίου, επισημαίνοντας ότι οδεύουν προς τα υψηλότερα κέρδη εδώ και δύο δεκαετίες.

Η εξέλιξη αυτή, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, αντανακλά την αισιοδοξία των επενδυτών ότι η νέα κυβέρνηση θα απομακρυνθεί από τα μέτρα λιτότητας και θα δώσει νέα πνοή στην υπερχρεωμένη οικονομία.

Ο Γ.Δ. στο Χ.Α. έχει ενισχυθεί 35% από τα τέλη του περασμένου έτους (αν και έφτασε να κερδίζει 50% στις 31/7) και είναι εκείνος με την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη φέτος, θυμίζει η «WSJ», προσθέτοντας ότι η πορεία του είναι η πιο δυναμική από το 1999, όταν η αξία του δείκτη διπλασιάστηκε. 

 «Το ράλι άρχισε στα τέλη Δεκεμβρίου καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, που είδε τη δημοτικότητά του να πέφτει τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης αυξάνοντας τους φόρους για να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού, θα αντικατασταθεί από τον Κ. Μητσοτάκη» αναφέρει η «WSJ» και προσθέτει: «Οι επενδυτές τώρα περιμένουν από τον κ. Μητσοτάκη, να μειώσει τους φόρους και περιορίζοντας τη γραφειοκρατία για επενδυτικά project με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα