Porsche: Κέρδη ρεκόρ το α' εξάμηνο μετά τις πωλήσεις νέων μοντέλων

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2006 10:49

ΚΕΡΔΗ ρεκόρ εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο της χρήσης η Porsche AG, η αυτοκινητοβιομηχανία με τα υψηλότερα περιθώρια στον κόσμο, καθώς οι καταναλωτές αγόρασαν τα νέα μοντέλα Boxter και τα 911 σπορ αυτοκίνητα.

Τα καθαρά κέρδη το εξάμηνο που λήγει στις 31 Ιανουαρίου, σημείωσαν αύξηηση 13%, φθάνοντας στα 167,5 εκατ. ευρώ (204 εκατ. δολ.) από 148,3 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας, που εδρεύει στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 15%, φθάνοντας στα 3,3 δισ. ευρώ.

Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Wendelin Wiedeking, δαπάνησε 3 δισ. ευρώ το 2005 για την αγορά μεριδίου 18,5% στη Volkswagen AG για να αντισταθμίσει το τεράστιο κόστος για το τετράθυρο Panamera και σιγουρέψει τη μελλοντική συνεργασία με τη μεγαλύτερη συνεργάτιδα και προμηθεύτρια. Η Porsche παρουσίασε νέες εκδόσεις του μοντέλου 911 και του Boxter το 2004 και πρόσθεσε το μοντέλο Cayman πέρυσι στη γκάμα της με στόχο την εξισορρόπηση της μείωσης των πωλήσεων του Cayenne.

«Η Porsche δείχνει μία ακόμη φορά ότι μπορεί να ελέγξει τον κύκλο παραγωγής αυτοκινήτων πολύ καλά», ανέφερε ο Patrick Juchemich, αναλυτής της Sal Oppenheim στη Φραγκφούρτη, που εισηγείται για τις μετοχές της εταιρείας «buy», συμπληρώνοντας: «Θα συνεχίσει να έχουν καλή επίδοση και θα ελέγξει τη μείωση των πωλήσεων του Cayenne».

Οι μετοχές της Porsche σημείωσαν άνοδο 21,18 ευρώ, ποσοστό 3,4%, φθάνοντας στα 651,47 ευρώ η μία στις 9:12 π.μ. στη Φραγκφούρτη. Συνολικά φέτος έχουν κερδίσει 17,1%, ενώ ο δείκτης του γερμανικού Χρηματιστηριου CDAX έχει σημείωσει άνοδο 4,9%.

Οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα καθαρά κέρδη της Porsche θα ήταν 151 εκατ. ευρώ.

Η Porsche είπε ότι ακόμη και με τη μεγάλη επένδυση για την κατασκευή του Panamera, είναι «αισιόδοξη» για την χρήση του 2006 και περιμένει ότι οι πωλήσεις των αυτοκινήτων της θα αυξηθούν στα 90.000 οχήματα από τα 88.379 που πούλησε πέρυσι.

Ο Wiedeking αύξησε τα κέρδη της εταιρείας για 11 ο συνεχόμενο έτος, ενώ πέρυσι στην αύξησή τους τα τρία τελευταία χρόνια, συμμετείχαν οι πωλήσεις του Cayenne. Τη χρήση του 2005 τα καθαρά κέρδη του 2005 αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ των 779 εκατ. ευρώ και οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 6,8%, φθάνοντας στα 6,56 δισ. ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο της χρήσης τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν 11%, φθάνοντας στα 274 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη σημερινή της ανακοίνωση.

Οι πωλήσεις του Cayenne μειώνονται καθώς η Porsche αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό από τα νέα σπορ αυτοκίνητα που παράγουν άλλες εταιρείες, όπως τα Mercedes M-Class της DaimlerChrysler AG και τα Lexus RX 330 της Toyota Motor Co. Οι υψηλότερες τιμές της βενζίνης επίσης επηρέασαν αρνητικά τις πωλήσεις της εταιρείας, έναντι πιο οικονομικών σε καύσιμα αυτοκινήτων.

Το πρώτο εξάμηνο της χρήσης οι πωλήσεις της Porsche αυξήθηκαν 17% φθάνοντας στα 41.750 αυτοκίνητα. Οι πωλήσεις των Boxter, συμπεριλαμβανομένου και του νέου μοντέλου Cayman, σχεδόν τριπλασιάστηκαν φθάνοντας τα 9.740 αυτοκίνητα, ενώ οι πωλήσεις των 911 αυξήθηκαν 20%, στα 14.800 αυτοκίνητα. Οι πωλήσεις του Cayenne μειώθηκαν 12% στα 16.960 οχήματα και οι πωλήσεις των Carrera GT, του πιο ακριβού μοντέλου της εταιρείας, μειώθηκαν 12%, στα 250 αυτοκίνητα από τα 284.

Η παραγωγή των Cayenne θα μειωθούν κατά μερικές χιλιάδες από την περυσινή παραγωγή ρεκόρ των 41.000 οχημάτων, είπε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Anton Hunger, εκπρόσωπος της Porsche.

Η Boxster ανταγωνίζεται τις Ζ4 της Bayerische Motoren Werke AG (BMW) και τις Mercedes SLK της DaimlerChrysler. Το Cayman είναι ανάλογο της Boxter.

Σήμερα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τους μετόχους της κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης, να εγκρίνουν την αλλαγή του καταστατικού, που θα τις επιτρέψει την αγορά ξένων εταιρειών. Η Porsche προτείνει μέρισμα 5 ευρώ για κάθε μία προνομιούχο μετοχή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα