Mittal: Προσφορά 22,7 δισ. δολ. για την εξαγορά της Arcelor

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2006 12:31

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ύψους 18,6 δισ. ευρώ (22,7 δισ. δολ.) για την εξαγορά της Arcelor SA, έκανε η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ατσαλιού στον κόσμο, Mittal Steel Co., σε έναν συνδυασμό ο οποίος θα μπορούσε να αλλάξει τον κλάδο.

Η Mittal με έδρα το Αμστερνταμ της Ολλανδίας προσέφερε 28,21 ευρώ για κάθε μία μετοχή της Arcelor, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Η διαπραγμάτευση των μετοχών και των δύο εταιρειών, ανεστάλη σήμερα. Επίσης η Mittal είπε ότι συμφώνησε να πουλήσει την Dofasco Inc. του Καναδά, στην γερμανική ThyssenKrupp AG.

Με την εξαγορά της Arcelor, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της, Lakshmi Mittal θα ελέγχει περίπου το 10% της παγκόσμιας αγοράς ατσαλιού, τρεις φορές περισσότερο από την κοντινή ανταγωνίστριά της. Η εμπορική συναλλαγή θα είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στον κλάδο, αφήνοντας πίσω την εξαγορά της ίδιας της Mittal ύψους 15,8 δισ. δολ. για την απόκτηση της LNM Holdings NV το 2004.

Η Mittal κατέστη η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ατσαλιού στον κόσμο και τη Β. Αμερική, όταν εξαγόρασε την International Steel Group ISG των ΗΠΑ αντί του ποσού των 4,5 δισ. δολ. από τον επενδυτή Wilbur Ross τον Απρίλιο του 2005. Ο Mittal, 55 ετών, που γεννήθηκε στην Ινδία αγοράζει μύλους ατσαλιού από την Πολωνία έως τη Ν. Αφρική από το 2003 και ευνοείται από την αύξηση της ζήτησης από ναυπηγεία και κτίρια στην Κίνα, που είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών.

Ο Mittal, που γεννήθηκε σε οικογένεια που κατασκευάζει ατσάλι στην Ινδία και τώρα ζει στο Λονδίνο, ξεκίνησε με έναν μύλο στην Ινδονησία το 1976. Τον περασμένο Μάρτιο ο Mittal ξεπέρασε σε πλούτη τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ασίας, Li Ka-shing με περιουσία που υπολογίζεται σε 20 δισ. δολ., σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα