Διαβαλκανική Συνεργασία - Συμφωνία για τη δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2006 13:32

Κατ' αρχήν συμφωνία συνεργασίας για τη δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου υψηλών προδιαγραφών, υπέγραψαν οι υπουργοί Μεταφορών των κρατών-μελών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, στο πλαίσιο της Συνόδου τους, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα υπό την προεδρία του έλληνα υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλη Λιάπη.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, που διεξήχθησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, οι υπουργοί μεταφορών από την Αλβανία, την πΓΔΜ, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, τη Σερβία-Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία, τη Μολδαβία και την Ελλάδα, συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός σιδηροδρομικού δικτύου υψηλών προδιαγραφών που θα συνδέει τους βασικούς κόμβους - πρωτεύουσες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στόχος της Συνεργασίας αυτής είναι η προώθηση της ανταγωνιστικότητας των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, βελτιώνοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και μειώνοντας σημαντικά τους χρόνους ταξιδιού σε βασικά τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου στην περιοχή.

Η πρώτη φάση του μεγαλόπνοου αυτού σχεδίου, το οποίο στην ουσία περιλαμβάνει ένα δίκτυο 14 σιδηροδρομικών αξόνων, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2013 και η δεύτερη το 2020. Στην πρώτη φάση, όπως αναφέρεται και στο μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη, θα γίνουν κάποιες ήπιες παρεμβάσεις, για την αύξηση της ταχύτητας των επιβατικών τρένων στα 130 χλμ/ώρα, με προοπτική τα 160 χλμ/ώρα, ακόμα και τα 220 χλμ/ώρα σε κάποια σημεία του δικτύου, ενώ η ταχύτητα των εμπορευματικών τρένων θα προσαρμοστεί αναλόγως.

Στο μνημόνιο προβλέπεται επίσης ο περιορισμός ή η εξάλειψη των εμποδίων στις διασυνοριακές διελεύσεις και η απλοποίηση των διαδικασιών, ο συγχρονισμός των χρονοδιαγραμμάτων των έργων που εκπονούνται ή προγραμματίζονται σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο, καθώς και η εξεύρεση νέων χρηματοδοτικών σχημάτων (ΕΕ, Διεθνείς χρηματοδοτικοί Οργανισμοί).

Στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου η Ελλάδα πέτυχε να αναλάβει την Προεδρία της Διευθύνουσας Επιτροπής που θα προωθήσει την υλοποίηση της Συμφωνίας, καθώς και την Τεχνική Γραμματεία που θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη.

Ο κ. Λιάπης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, έκανε λόγο για ένα τολμηρό εγχείρημα για την αναβάθμιση των υποδομών μεταφορών στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, την προαγωγή του σιδηρόδρομου ως φιλικότερου προς το περιβάλλον μέσου μεταφοράς, την προώθηση του τουρισμού αλλά και της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και την ανάδειξη της χώρας μας ως πρωταγωνιστή στις εξελίξεις στην περιοχή.

Το απόγευμα οι υπουργοί μεταφορών που πήραν μέρος στη Σύνοδο θα παρακολουθήσουν συναυλία σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα