Διπλό σήμα κινδύνου από Moody's και Goldman για τον εμπορικό πόλεμο

Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2019 12:58
REUTERS/ALY SONG

Tης Νατάσας Στασινού
[email protected]

Oυάσιγκτον και Πεκίνο επέλεξαν να ανεβάσουν το θερμόμετρο στην μεταξύ τους κόντρα. με ταυτόχρονες μάχες στα μέτωπα του εμπορικού και του νομισματικού πολέμου. Παίζουν ουσιαστικά το παιχνίδι του δειλού, περιμένοντας να δουν ποιος θα λυγίσει πρώτος. Ποιο είναι πιο ισχυρό όπλο; Οι δασμοί ή το νόμισμα; Πολύ σύντομα θα το μάθουμε, προειδοποιούν οι ειδικοί και εκπέμπουν σήμα κινδύνου τόσο για τις δύο ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη όσο και για το παγκόσμιο ΑΕΠ. 

Στην Ευρώπη τα σύννεφα έχουν πυκνώσει εδώ και καιρό, με τη Γερμανία, που άλλοτε ήταν η ατμομηχανή της ανάπτυξης, να βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης και να εξετάζει στροφή 180 μοιρών στη δημοσιονομική πολιτική. Τις πιέσεις στη ζώνη του ευρώ εντείνει και η πολική ρευστότητα στην Ιταλία. Την ίδια ώρα η αμερικανική οικονομία, αν και έχει κατεβάσει αισθητά ταχύτητα στο 2,1% από 3,1%, εξακολουθεί να εμφανίζει πολύ πιο «υγιής» από τη γηραία ήπειρο. Ωστόσο η Goldman Sachs  έρχεται να προειδοποιήσει πως αυτό ίσως να μην κρατήσει για πολύ ακόμη. 

Οι φόβοι για μία ύφεση- αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου εντείνονται προειδοποιεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα. Οι ειδικοί της προβλέπουν ότι την 1η Σεπτεμβρίου θα τεθούν σε ισχύ οι δασμοί 10% σε επιπλέον κινεζικές εισαγωγές αξίας 300 δισ. δολαρίων, που έχει προαναγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ. Δεν διαφαίνεται πράγματι καμία ένδειξη σύγκλισης των δύο πλευρών. Αντιθέτως το χάσμα μεγαλώνει και πολλοί πια πιστεύουν ότι μία συμφωνία δεν μπορεί να έρθει πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020, στις ΗΠΑ. 

Όπως εξηγεί η Goldman η επιβολή των πρόσθετων δασμών θα φέρει νέα αντίποινα από την Κίνα. Μεταξύ άλλων το Πεκίνο προβλέπεται να σταματήσει τις αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, καταφέροντας ισχυρό πλήγμα στους Αμερικανούς αγρότες, που ήδη αισθάνονται πιέσεις.

Τα καθαρά γεωργικά έσοδα στις ΗΠΑ μειώνονται σταθερά τα τελευταία έξι χρόνια. Εχουν υποχωρήσει κατά 45% από το υψηλό των 123,4 δισ. δολαρίων το 2013 σε σχεδόν 63 δισ. δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας. Και οι δασμοί επιδεινώνουν την κατάσταση, την ώρα που ο Τραμπ είχε υποσχεθεί να προστατεύσει τον αγροτικό πληθυσμό, που τον στήριξε στις εκλογές του 2016. 

Η Goldman υποβαθμίζει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο στο 1,8% και προειδοποιεί ακόμη και για ύφεση από το 2020, σε περίπτωση η εμπορική διαμάχη κλιμακωθεί περαιτέρω. 

Την ίδια ώρα στην τελευταία του αναφορά ο οίκος Moody's δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απόφαση των Αμερικανών να κατηγορήσουν επισήμως την Κίνα για χειραγώγηση του νομισματος. Η εξέλιξη αυτή, τονίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, συνιστά αρνητικό πιστωτικό γεγονός (credit negative) και για τις δύο χώρες.

«Η εξέλιξη οδηγεί σε κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, παρά το γεγονός ότι η Κίνα δείχνει τις τελευταίες ημέρες ότι θέλει να διατηρήσει σχετικά σταθερή την ισοτιμία του γιουάν)» αναφέρει και προειδοποιεί: «Περιμένουμε ότι το προσεχές διάστημα η στάση και των δύο πλευρών θα σκληρύνει».

Υπό αυτές τις συνθήκες o Moody's προειδοποιεί για βραδύτερη ανάπτυξη των δύο οικονομιών σε σχέση με τους υφιστάμενους υπολογισμούς της, που θέλουν το κινεζικό ΑΕΠ να επεκτείνεται 6% το 2020 και το αμερικανικό 1,7%. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα