Κερδίζουν μερίδια τα γενόσημα φάρμακα

Στο 30,4% το ποσοστό τους σε όγκο και στο 24,3% σε αξία επί των συνολικών πωλήσεων στο α' εξάμηνο
Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2019 21:26
UPD:21:26
REUTERS/LUCY NICHOLSON

Από την έντυπη έκδοση

Ανοδικά συνεχίζει να κινείται και το 2019 η αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων, με τον ρυθμό αύξησης να είναι της τάξης του 2% από πλευράς αξίας στο κανάλι των ιδιωτικών φαρμακείων. Την ίδια στιγμή, από πλευράς όγκου η εν λόγω αγορά δεν φαίνεται να αυξάνεται παρά ελάχιστα.

Παράλληλα, η τρέχουσα χρονιά φαίνεται να εξελίσσεται θετικά για την αγορά γενοσήμων φαρμάκων, καθώς παρουσιάζεται σημαντική ενίσχυση του όγκου και της αξίας τους στα δίκτυα των φαρμακείων. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της εταιρείας Pharmacy Insights, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 τα γενόσημα σημείωσαν άνοδο 5,5% (σε όγκο), διευρύνοντας το μερίδιό τους στο 30,4%, έναντι 28,9% το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις μειώσεις των τιμών, θα έπρεπε λογικά να οδηγήσει και σε μείωση της αξίας των πωληθέντων φαρμάκων συνολικά στην εξωνοσοκομειακή αγορά. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη, με τη συνολική αγορά των συνταγογραφούμενων φαρμάκων να αυξάνεται. 

Συνολική άνοδος 2%
Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 η αγορά φαρμάκου σημείωσε άνοδο 2%, όπως προαναφέραμε, κι αυτό παρά το γεγονός ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2018 οι τιμές των φαρμάκων κινήθηκαν πτωτικά, λόγω της γενικής ανατιμολόγησης που έγινε πέρυσι τον Μάιο. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Pharmacy Insights, οι αξίες των πωληθέντων συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων στα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο ανήλθαν σε 1.271 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι πωληθείσες συσκευασίες ανήλθαν σε 104,7 εκατ., παρουσιάζοντας σχετική σταθερότητα σε σχέση με το 2018 (αύξηση μόλις 0,5%). Τα πρωτότυπα αποτελούν το 75,7% σε αξίες και το 69,6% σε τεμάχια της αγοράς συνταγογραφούμενων φαρμάκων, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με το 2018 (77,1% και 71,1% αντίστοιχα).

Αντίστοιχα, τα γενόσημα αύξησαν το μερίδιό τους σε όγκο 30,4%, από 28,9%, όπως προαναφέραμε, ενώ το μερίδιό τους σε αξία διευρύνθηκε στο 24,3%, από 23,4%. Εδώ, επίσης, βλέπουμε να επαναλαμβάνεται η κλασική εικόνα των τελευταίων ετών: Τα γενόσημα αυξήθηκαν σε όγκο σε περίπου 31,8 εκατομμύρια συσκευασίες, από 30,15 εκατομμύρια έναν χρόνο πριν. Αντίστοιχα, τα πρωτότυπα μειώθηκαν κατά ένα εκατομμύριο, στα 73 εκατομμύρια, από 74 εκατομμύρια πέρυσι. Θα ανέμενε κανείς ότι θα υπήρχε μεγαλύτερη πτώση στα πρωτότυπα, αφού μια μερίδα αυτών θα υποκαθιστούνταν από τα γενόσημα.

Ανά κατηγορία σκευασμάτων
Η διείσδυση των γενοσήμων κυμαίνεται από 10,2% έως 43,9%, ανάλογα με τη θεραπευτική κατηγορία.
Το μεγαλύτερο μερίδιο διαπιστώνεται στην κατηγορία «Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα», όπου το μερίδιο σε αξία πωληθέντων σκευασμάτων έχει διαμορφωθεί ήδη από το τέλος του 2018 στο 43,9%, με τις πωλήσεις να φτάνουν στα 13,34 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο των γενοσήμων εντοπίζεται στην κατηγορία των δερματολογικών, όπου η κατηγορία καταλαμβάνει από πλευράς αξίας το 34,5% της αγοράς, η οποία όμως είναι σχετικά μικρή, καθώς συνολικά στο εξάμηνο εκτιμάται στα περίπου 11 εκατ. ευρώ, με τα γενόσημα να κάνουν τζίρο 3,8 εκατ. ευρώ.

Αξιόλογη διεύρυνση παρουσιάζει το μερίδιο των γενοσήμων στην κατηγορία των νευρολογικών, όπου στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2019 διαμορφώθηκε στο 31,5%, από 28,6% έναν χρόνο πριν. Στο εξάμηνο η συγκεκριμένη αγορά υπολογίστηκε στα 176,7 εκατ. ευρώ, με τα γενόσημα να πραγματοποιούν κύκλο εργασιών 55,6 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται και για τα γενόσημα η κορυφαία κατηγορία σκευασμάτων για το καρδιαγγειακό σύστημα, μια κατηγορία η οποία αποτελεί περίπου το 24% της συνολικής αγοράς συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία με συνολικές πωλήσεις 302,7 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο. Εκεί τα γενόσημα, με πωλήσεις 92 εκατ. ευρώ, κατέχουν μερίδιο 30,4%, το οποίο μάλιστα αυξήθηκε σε έναν χρόνο κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι πωλήσεις των γενοσήμων στην κατηγορία «Πεπτική οδός και μεταβολισμός», όπου συνολικά διακινήθηκαν σκευάσματα αξίας 47,7 εκατ. ευρώ (αύξηση 13,43%). 

Παρ’ όλα αυτά, επειδή συνολικά η κατηγορία κινήθηκε με άνοδο της τάξης 8%, στα 260 εκατ. ευρώ, η αύξηση των πωλήσεων των γενοσήμων δεν μεταφράστηκε σε σημαντική διεύρυνση του μεριδίου τους, το οποίο διαμορφώθηκε στο 18,3%, από 17,4% το 2018.

Αρκετά χαμηλό διαπιστώνεται το μερίδιο στην τέταρτη σημαντικότερη κατηγορία της αγοράς, δηλαδή σε αυτήν «Αίμα και αιμοποιητικά όργανα», όπου συνολικά η αξία των διακινούμενων σκευασμάτων έφτασε στα 158,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019. 

Εκεί τα γενόσημα απέσπασαν μερίδιο 17,5% με πωλήσεις 27,8 εκατ. ευρώ. 

Μάλιστα, αν και η συνολική κατηγορία κινήθηκε με αύξηση τζίρου κατά 7%, οι πωλήσεις των γενοσήμων υποχώρησαν κατά 2,5%, αποτελώντας τη μοναδική κατηγορία που σημειώθηκε πτώση και σημαντική υποχώρηση μεριδίου (από 19,2%, στο 17,5%).

Μεγαλύτερη διείσδυση «βλέπει» η ΠΕΦ
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας σημειώνουν ότι μπορεί να επιτευχθεί ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων προς όφελος των ασθενών και φυσικά του συστήματος, καθώς θα επιτευχθούν εξοικονομήσεις. Με βάση, μάλιστα, τις τελευταίες αναφορές του προέδρου της ΠΕΦ, Θεόδωρου Τρύφων, τις οποίες άκουσε και ο νέος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο πλαίσιο του 23ου συνεδρίου του «Economist», η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να στηρίξει άμεσα και έμπρακτα, με επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ, την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, με την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί άμεσα η υπερφορολόγηση που υφίσταται και η οποία φθάνει το 70%, αν στους υπερβολικούς άμεσους και έμμεσους φόρους συνυπολογίσουμε και το καταχρηστικό clawback.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε ότι προϋποθέσεις για την επίτευξη του επενδυτικού στόχου της φαρμακοβιομηχανίας είναι:

- Φορολογικά κίνητρα: Πρέπει να ανατραπεί το σημερινό καθεστώς της υπερβολικής έμμεσης και άμεσης φορολογίας που οδηγεί σε αναστολή επενδύσεων, απώλεια θέσεων εργασίας, χαμένες επιχειρηματικές ευκαιρίες, υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου και παράλληλα της οικονομίας.

- Συμψηφισμός των παραγωγικών επενδύσεων και των δαπανών R&D της φαρμακοβιομηχανίας με τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που της επιβάλλονται, οι οποίες υπονομεύουν την αναπτυξιακή δυναμική της.
- Εισαγωγή του στοιχείου της συνυπευθυνότητας της φαρμακοβιομηχανίας και της Πολιτείας στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε, επίσης, στη σημαντική συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας στην κάλυψη των ασθενών και τη διασφάλιση της πρόσβασής τους σε κάθε απαραίτητη θεραπεία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «επιχειρούμε με στόχο την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα