Οι επενδυτές τρέχουν στα ομόλογα με τους ταχύτερους ρυθμούς της δεκαετίας

Κυριακή, 11 Αυγούστου 2019 09:24
UPD:09:29
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

A specialist trader works at his post on the floor at the New York Stock Exchange (NYSE) in New York, U.S., July 16, 2019. REUTERS/Brendan McDermid

Σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης έντασης και αβεβαιότητας, οι επενδυτές τρέχουν στα καταφύγια. Τοποθετούν έτσι τα χρήματά τους στα ομόλογα με τους ταχύτερους ρυθμούς από το πρώτο εξάμηνο του 2009. Τότε η παγκόσμια οικονομία πάλευε να εξέλθει από την ύφεση, την οποία προκάλεσε η παγκόσμια πιστωτική ασφυξία. Σήμερα φαίνεται να βρισκόμαστε στο χείλος μίας νέας ύφεσης. 

Υπό τις συνθήκες αυτές οι εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια σταθερού εισοδήματος πλησίασαν τα 500 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους και η τάση αυτή προβλέπεται να έχει συνέχεια όσο μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Morningstar, που δημοσιεύουν οι Financial Times, οι εισροές έφτασαν στα 487 δισ. δολάρια έναντι μόλις 148 δισ. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2018 και στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και μία δεκαετία. Η αύξηση σε ένα μόλις έτος είναι εντυπωσιακή και αποκαλυπτική των εντεινόμενων ανησυχιών των επενδυτών. 

Aξίζει να σημειωθεί ότι το υπό διαχείριση ενεργητικό των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων έχει διπλασιαστεί από το 2010 στα επίπεδα ρεκόρ των 9,4 τρισ. δολαρίων, καθώς η εξάπλωση της πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων έχει ανεβάσει την αξία των ομολόγων διεθνώς. 

Και ενώ το 2019 υποτίθεται θα σηματοδοτούσε το τέλος της εποχής του φθηνού δανεισμού, έφερε τελικά ακόμη πιο ευνοϊκές συνθήκες για τα ομόλογα. Η FED πρόσφατα μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, οι κεντρικές τράπεζες της Νέας Ζηλανδίας και της Ινδίας προχώρησαν σε μεγαλύτερες των προβλέψεων μειώσεις, ενώ δραστικές μειώσεις ετοιμάζουν και άλλες νομισματικές αρχές αναδυόμενων αγορών όπως η Τουρκία.

Τον Σεπτέμβριο τη σκυτάλη της χαλάρωσης θα λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και η δράση της προβλέπεται αποφασιστική, μετά και τα τελευταία ζοφερά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία, όπως επίσης και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα