Όλο το ν/σ του ΥΕΝ για τη ναυτική εκπαίδευση

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2006 18:52

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

«Αναβάθμιση και αναδιάρθρωση της ναυτικής εκπαίδευσης και άλλες διατά-ξεις.»

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

¶ρθρο 1

Η παράγραφος του άρθρου 1 του ν. 2638/1998 ( Α΄ 204 ) αριθμείται ως παράγραφος 1 και στο τέλος αυτής προστίθενται παράγραφοι 2,3 και 4 ως ακολούθως:

«2. Το δίπλωμα του Εμπορικού Ναυτικού Α΄ τάξης καθίσταται ισότιμο με το πτυχίο των ΤΕΙ. Η διάταξη ισχύει για τους εισακτέους στις ΑΕΝ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 και εφε-ξής.

3. Το χορηγούμενο από τις Α.Ε.Ν. πτυχίο Πλοιάρχου ή Μηχανικού Γ΄ τάξης αντίστοιχα, με-τά την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών, αποτελεί τυπικό προσόν εξέλιξης του κατόχου του μέχρι την απόκτηση του διπλώματος εμπορικού ναυτικού Α΄ τάξης, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη νομοθεσία που ισχύει κάθε φορά.

4. Η διάρκεια σπουδών στις Α.Ε.Ν. είναι οκτώ εξάμηνα και περιλαμβάνει έξι εξάμηνα θεωρη-τικής διδασκαλίας και δύο εξάμηνα πρακτικής άσκησης επί πλοίου.».

¶ρθρο 2

1. Η παράγραφος του άρθρου 2 του ν. 2638/1998 αριθμείται ως παράγραφος 1 και στο τέ-λος αυτής προστίθεται περίπτωση ζ΄ ως ακολούθως:

« ζ) Τη σύμπραξη από κοινού με τα Πανεπιστήμια, για την διοργάνωση Προγραμμάτων Μετα-πτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) και τη διεξαγωγή έρευνας σε τομείς ενδιαφέροντος της ελληνι-κής εμπορικής ναυτιλίας.».

2. Στο άρθρο 2 του ν. 2638/1998 προστίθεται παράγραφος 2 που έχει ως ακολούθως:

«2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Εθνικής Παι-δείας και Θρησκευμάτων και Εμπορικής Ναυτιλίας και με τη σύμφωνη γνώμη των ενδι-αφερομένων Πανεπιστημίων, μπορεί να οργανώνονται και να λειτουργούν, να συγχωνεύο-νται, να μετονομάζονται ή να καταργούνται Π.Μ.Σ. σε γνωστικά αντικείμενα σχετικά με τις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και λειτουργικές ανάγκες της εμπορικής ναυτιλίας. Τα Προ-γράμματα αυτά οργανώνονται από τα Πανεπιστήμια σε συνεργασία με τις Α.Ε.Ν. Την αρμο-διότητα χορήγησης μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών έχουν τα Πανεπιστήμια.».

¶ρθρο 3

Η παράγραφος 1 του άρθρου 3 του ν. 2638/1998, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Τα μέλη των Α.Ε.Ν. διακρίνονται σε τακτικά και έκτακτα ως εξής:

α) Τακτικά είναι τα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού (Ε.Π), του διοικητικού προσωπικού (Δ.Π.), του ειδικού διδακτικού προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), του ειδικού τεχνικού προσωπικού (Ε.Τ.Π.) και οι σπουδαστές.

β) Έκτακτα μέλη είναι το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό (Ε.Ε.Π.) και το διοικητικό προσωπικό με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου».

¶ρθρο 4

Στις διατάξεις του ν. 2638/1998 και γενικώς στη νομοθεσία περί Α.Ε.Ν., που αφορούν στην ανάδειξη, συγκρότηση, και λειτουργία των συλλογικών οργάνων και στη Διοίκηση των Α.Ε.Ν., όπου αναφέρεται ο όρος «Ε.Π.» στο εξής νοείται ως «Ε.Π.» και «Ε.ΔΙ.Π.» και όπου αναφέρεται ο όρος «Καθηγητής» νοείται ως «Καθηγητής ή Αναπληρωτής Καθηγητής».

¶ρθρο 5

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 11 του ν. 2638/1998 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Το κύριο διδακτικό έργο των Α.Ε.Ν. ασκείται από το Ε.Π., το οποίο ανήκει σε μία από τις βαθμίδες:

α) καθηγητή Α.Ε.Ν.

β) αναπληρωτή καθηγητή Α.Ε.Ν.

γ) επίκουρου καθηγητή Α.Ε.Ν. και

δ) καθηγητή εφαρμογών Α.Ε.Ν.»

2. Η παράγραφος 3 του άρθρου 11 του ν. 2638/1998 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«3. Τα προσόντα που απαιτούνται για την εκλογή σε θέση βαθμίδας Ε.Π. των Α.Ε.Ν. είναι τα ακόλουθα:

Α. Καθηγητή:

(α) Ναυτικών μαθημάτων:

1) Πτυχίο Α.Ε.Ν. ή δίπλωμα ναυτικής σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

2) Διδακτορικός τίτλος σε συναφές γνωστικό αντικείμενο με τη θέση που προκηρύσσεται.

3) Δίπλωμα Εμπορικού Ναυτικού Α΄ τάξης.

4) Διετής πραγματική θαλάσσια υπηρεσία μετά την απόκτηση του διπλώματος Α΄ τάξης σε κα-θήκοντα πλοιάρχου σε φορτηγά πλοία άνω των χιλίων κόρων ολικής χωρητικότητας (κ.ο.χ.) ή επιβατηγά πλοία άνω των 500 κ.ο.χ. ή μηχανικού σε μηχανοστάσιο πλοίων κινούμενων με μη-χανές άνω των 2000 ίππων (BHP) ή ραδιοτηλεγραφητή με δίπλωμα Α΄ τάξης Εμπορικού Ναυ-τικού.

5) Πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας και της αγγλικής ναυτικής ορολογίας.

Συνεκτιμάται διδακτική εμπειρία σε σχολές τριτοβάθμιας ναυτικής εκπαίδευσης και συγγραφι-κό έργο σχετικό με την ειδικότητα καθώς και η πιστοποιημένη γνώση χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή.

(β) Γενικών και τεχνικών μαθημάτων:

1) Πτυχίο ή Δίπλωμα Α.Ε.Ι.

2) Διδακτορικός τίτλος σε συναφές γνωστικό αντικείμενο με τη θέση που προκηρύσσεται.

3) Πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.

4) Επτά τουλάχιστον έτη επαγγελματικής δραστηριότητας από τη λήψη του τίτλου σπουδών σχετικής με το αντικείμενο διδασκαλίας, ή αναλόγως με τη θέση που προκηρύσσεται ισόχρονη εργασία σε αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα ή συμμετοχή με αμοιβή σε οργανωμένα ερευνη-τικά προγράμματα ή συνδυασμός των ανωτέρω δραστηριοτήτων, αντίστοιχων σε κάθε περί-πτωση, με το επιστημονικό επίπεδο και το γνωστικό αντικείμενο της θέσης που προκηρύσσε-ται. Η ανωτέρω επαγγελματική δραστηριότητα μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι τρία έτη αυτοδύ-ναμη διδασκαλία, στην οποία συμπεριλαμβάνεται τεκμηριωμένη συμβολή στη διαμόρφωση δύο τουλάχιστον μαθημάτων. Η διδασκαλία αυτή πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί στο γνωστι-κό αντικείμενο του τομέα, μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος και σε Πανεπι-στήμια ή Τ.Ε.Ι. ή ομότιμα ιδρύματα του εξωτερικού.

5) Πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά αναγνωρισμένου κύρους, από τις ο-ποίες ένας αριθμός πρέπει να είναι αυτοδύναμος, ή πρωτότυπες επιστημονικές μονογραφίες, πέρα από το διδακτορικό τίτλο. Ένα μέρος των δημοσιεύσεων αυτών, μπορεί κατά την κρίση του εκλεκτορικού σώματος, να αντικατασταθεί με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ή καινοτομί-ες που έχουν εφαρμοστεί στην παραγωγή.

Το συνολικό ερευνητικό έργο του υποψηφίου πρέπει να έχει αναγνωρισθεί διεθνώς για τη συμ-βολή του στην πρόοδο της επιστήμης ή το εφαρμοσμένο έργο του, πρέπει να έχει αναγνωρισθεί και χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή.

Β. Αναπληρωτή καθηγητή:

(α) Ναυτικών μαθημάτων

1) Πτυχίο ή Δίπλωμα ναυτικής σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

2) Διδακτορικός τίτλος σε συναφές γνωστικό αντικείμενο με τη θέση που προκηρύσσεται.

3) Δίπλωμα εμπορικού ναυτικού Α΄ τάξης.

4) Ενός έτους πραγματική θαλάσσια υπηρεσία μετά την απόκτηση του διπλώματος Α΄ τάξης σε καθήκοντα Πλοιάρχου σε φορτηγά πλοία άνω των 1.000 κ.ο.χ. ή επιβατηγά πλοία άνω των 500 κ.ο.χ ή Μηχανικού σε μηχανοστάσιο πλοίων κινουμένων με μηχανές άνω των 2000 BHP ή ρα-διοτηλεγραφητή με δίπλωμα Α΄ τάξης Εμπορικού Ναυτικού.

5) Πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας και της αγγλικής ναυτικής ορολογίας.

Συνεκτιμάται συγγραφικό έργο σχετικό με την ειδικότητα καθώς και η πιστοποιημένη γνώση χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή.

(β) Γενικών και τεχνικών μαθημάτων

1) Πτυχίο ή Δίπλωμα Α.Ε.Ι.

2) Διδακτορικός τίτλος σε συναφές γνωστικό αντικείμενο με τη θέση που προκηρύσσεται.

3) Πέντε τουλάχιστον έτη επαγγελματικής δραστηριότητας σχετικής με το αντικείμενο διδα-σκαλίας, ή αναλόγως με τη φύση της θέσης που προκηρύσσεται, ισόχρονη εργασία σε αναγνω-ρισμένα ερευνητικά κέντρα ή συμμετοχή με αμοιβή σε οργανωμένα ερευνητικά προγράμματα ή συνδυασμός των ανωτέρω δραστηριοτήτων, αντίστοιχων σε κάθε περίπτωση, με το επιστημο-νικό επίπεδο και το γνωστικό αντικείμενο της θέσης που προκηρύσσεται. Η ανωτέρω επιστη-μονική δραστηριότητα μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι τέσσερα έτη αυτοδύναμη διδασκαλία με-τά την απόκτηση του διδακτορικού τίτλου στο αντικείμενο διδασκαλίας, σε Πανεπιστήμια ή Τ.Ε.Ι. ή ομότιμα ιδρύματα του εξωτερικού.

4) Πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.

5) Πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά αναγνωρισμένου κύρους, από τις ο-ποίες ένας αριθμός πρέπει να είναι αυτοδύναμος, ή πρωτότυπη επιστημονική μονογραφία, πέρα από το διδακτορικό τίτλο. Ένα μέρος των δημοσιεύσεων αυτών μπορεί, κατά την κρίση του ε-κλεκτορικού σώματος, να αντικατασταθεί με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ή καινοτομίες που έχουν εφαρμοσθεί στην παραγωγή.

Το συνολικό ερευνητικό και εφαρμοσμένο έργο του υποψηφίου πρέπει να έχει συμβάλει στην πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας ή να αναγνωρίζεται από άλλους ερευνητές.

Γ. Επίκουρου καθηγητή:

(α) Ναυτικών μαθημάτων

1)Πτυχίο ή δίπλωμα ναυτικής σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

2) Αναγνωρισμένος μεταπτυχιακός τίτλος σχετικός με το αντικείμενο της θέσης που προκη-ρύσσεται.

3) Δίπλωμα εμπορικού ναυτικού Α΄ τάξης.

4) Πραγματική θαλάσσια υπηρεσία τουλάχιστον ενός έτους, μετά την απόκτηση του διπλώμα-τος Α΄ τάξης σε καθήκοντα πλοιάρχου ή μηχανικού ή ραδιοτηλεγραφητή με δίπλωμα Α΄ Τάξης Εμπορικού Ναυτικού.

5) Πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας και της αγγλικής ναυτικής ορολογίας.

6) Συνεκτιμάται η πιστοποιημένη γνώση χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή.

(β) Γενικών και τεχνικών μαθημάτων

1) Πτυχίο Α.Ε.Ι. ή ομότιμου ιδρύματος του εξωτερικού.

2) Αναγνωρισμένος διδακτορικός τίτλος σε συναφές γνωστικό αντικείμενο με τη θέση που προκηρύσσεται.

3) Πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.

4) Τέσσερα έτη τουλάχιστον επαγγελματικής δραστηριότητας σχετικής με το αντικείμενο διδα-σκαλίας, ή αναλόγως με τη φύση της θέσης που προκηρύσσεται, ισόχρονη εργασία σε αναγνω-ρισμένα ερευνητικά κέντρα ή συμμετοχή με αμοιβή σε οργανωμένα ερευνητικά προγράμματα ή συνδυασμός των ανωτέρω δραστηριοτήτων, αντίστοιχων, σε κάθε περίπτωση, με το επιστη-μονικό επίπεδο και το γνωστικό αντικείμενο της θέσης που προκηρύσσεται. Η ανωτέρω επαγ-γελματική δραστηριότητα μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι τρία έτη αυτοδύναμη διδασκαλία στο γνωστικό αντικείμενο της σχολής σε Πανεπιστήμια ή Τ.Ε.Ι. ή ομότιμα ιδρύματα του εξωτερι-κού.

5) Συναφή προς το αντικείμενο της θέσης που προκηρύσσεται επιστημονική δραστηριότητα σχεδιασμού και εκτέλεσης ερευνητικών έργων, η οποία αποδεικνύεται από τρεις τουλάχιστον πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά αναγνωρισμένου κύρους.

Δ. Καθηγητή εφαρμογών:

(α) Ναυτικών μαθημάτων

1) Πτυχίο ή δίπλωμα ναυτικής σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

2) Αναγνωρισμένος τίτλος μεταπτυχιακών σπουδών σε συναφές γνωστικό αντικείμενο με τη θέση που προκηρύσσεται.

3) Δίπλωμα εμπορικού ναυτικού Α΄ ή Β΄ τάξης.

4) Πραγματική θαλάσσια υπηρεσία τουλάχιστον ενός έτους μετά την απόκτηση του Διπλώμα-τος Β΄ τάξης.

5) Καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας και της αγγλικής ναυτικής ορολογίας.

(β) Γενικών και τεχνικών μαθημάτων

1) Πτυχίο Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. ή ομότιμου ιδρύματος του εξωτερικού.

2) Αναγνωρισμένος τίτλος μεταπτυχιακών σπουδών σε συναφές γνωστικό αντικείμενο με τη θέση που προκηρύσσεται.

3) Καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.

4) Πέντε έτη τουλάχιστον επαγγελματικής δραστηριότητας σχετικής με το αντικείμενο διδα-σκαλίας, ή αναλόγως με τη φύση της θέσης που προκηρύσσεται, ισόχρονη εργασία σε αναγνω-ρισμένα ερευνητικά κέντρα ή συμμετοχή με αμοιβή σε οργανωμένα ερευνητικά προγράμματα ή συνδυασμός των ανωτέρω δραστηριοτήτων, αντίστοιχων, σε κάθε περίπτωση, με το επιστημο-νικό επίπεδο και το γνωστικό αντικείμενο της θέσης που προκηρύσσεται. Η ανωτέρω επαγγελ-ματική δραστηριότητα μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι τρία έτη αυτοδύναμη διδασκαλία στο γνωστικό αντικείμενο της σχολής σε Πανεπιστήμια ή Τ.Ε.Ι. ή ομότιμα ιδρύματα του εξωτερι-κού.

5) Συναφή προς το αντικείμενο της θέσης που προκηρύσσεται επιστημονική δραστηριότητα σχεδιασμού και εκτέλεσης ερευνητικών έργων, η οποία αποδεικνύεται από τρεις τουλάχιστον πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά αναγνωρισμένου κύρους.».

¶ρθρο 6

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 12 του ν. 2638/1998 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

« 1. Το Υπουργείο ύστερα από εισήγηση του Συμβουλίου της οικείας Α.Ε.Ν. προβαίνει στην προκήρυξη κενών θέσεων Ε.Π.

Η πλήρωση κενής θέσης μέλους Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. γίνεται με προκήρυξη από το Υπουργείο της αντίστοιχης κενής οργανικής θέσης στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού.».

2. Η παράγραφος 3 του άρθρου 12 του ν. 2638/1998 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«3. Μέλη του Ε.Π. δεν μπορούν να υποβάλλουν υποψηφιότητα για κατάληψη θέσης Ε.Π. είτε ανώτερης βαθμίδας στην ίδια Σχολή, είτε της ίδιας ή ανώτερης βαθμίδας σε άλλη Σχολή, αν δεν περάσουν τρία έτη από το διορισμό τους στη Σχολή στην οποία υπηρετούν.».

3. Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 12 του ν. 2638/1998 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«4. α) Είναι δυνατή η μετάκληση σε κενές θέσεις Ε.Π.και Ε.ΔΙ.Π., με εξαίρεση τις κενές θέ-σεις των Α.Ε.Ν. Ασπροπύργου και Μακεδονίας, στις βαθμίδες καθηγητή ή αναπληρωτή κα-θηγητή, αν υπάρχει κενή οργανική θέση και αυτός που μετακαλείται:

αα) έχει όλα τα προσόντα που απαιτούνται για πρόσληψη σε θέση καθηγητή ή αναπληρωτή

καθηγητή,

ββ) κατέχει θέση καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή σε άλλη Α.Ε.Ν. και

γγ) έχει συμπληρώσει πέντε έτη στη θέση την οποία κατέχει.».

¶ρθρο 7

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 13 του ν. 2638/1998, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. α) Οι καθηγητές και οι αναπληρωτές καθηγητές εκλέγονται ως μόνιμοι. Οι επίκουροι, οι καθηγητές εφαρμογών και τα μέλη Ε.ΔΙ.Π. εκλέγονται με τριετή θητεία. Τυχόν προηγούμενη μονιμοποίηση σε άλλη βαθμίδα ή σε άλλη Α.Ε.Ν. δεν λαμβάνεται υπόψη.

β) Οι επίκουροι καθηγητές και οι καθηγητές εφαρμογών και τα μέλη Ε.ΔΙ.Π. μετά τη συμπλή-ρωση τριών ετών παραμονής στην βαθμίδα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν με αίτηση την μο-νιμοποίησή τους στην θέση της βαθμίδας που κατέχουν. Η αίτηση υποβάλλεται υποχρεωτικά μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από την συμπλήρωση της τριετίας. Η κρίση για μονιμοποίηση γίνεται από εκλεκτορικά σώματα που συγκροτούνται όπως ορίζεται στο άρθρο 12. Αν η κρί-ση είναι θετική, ο αιτών μονιμοποιείται στην βαθμίδα που κατέχει. Αν η κρίση είναι αρνητική ή δεν υποβληθεί η σχετική αίτηση, λήγει αυτοδικαίως η θητεία του κρινόμενου. Η κρίση για μονιμοποίηση βασίζεται κυρίως στο συνολικό διδακτικό, ερευνητικό και γενικώς στο κάθε μορφής έργο του αιτούντα.

γ) Οι αναπληρωτές καθηγητές και οι μόνιμοι επίκουροι καθηγητές που έχουν διανύσει τριετή προϋπηρεσία στη βαθμίδα που υπηρετούν, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν μέχρι δύο φορές, που απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον τρία έτη, την εξέλιξή τους στην βαθμίδα του καθηγητή ή του αναπληρωτή καθηγητή αντίστοιχα και με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο. Η εξέλιξη στη βαθμίδα του καθηγητή ή του αναπληρωτή καθηγητή γίνεται με προκήρυξη.

δ) Αν μέλος Ε.Π. των Α.Ε.Ν. είναι υποψήφιο με οποιονδήποτε τρόπο, για κατάληψη θέσης βαθμίδας ανώτερης από αυτήν που κατέχει, τότε κατά τη διαδικασία της κρίσης συνεκτιμάται η προσφορά του σε αυτή ή σε προηγούμενες βαθμίδες.

ε) Η μονιμοποίηση γίνεται με απόφαση του Υπουργού.

στ) Ο Υπουργός μπορεί, με αιτιολογημένη απόφασή του να αναπέμψει μία μόνο φορά την πρό-

2. Στο άρθρο 13 του ν. 2638/1998 προστίθεται παράγραφος 4 που έχει ως ακολούθως:

«4. Για το διδακτικό – εκπαιδευτικό έργο του Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. των Α.Ε.Ν. και τις συνθήκες παροχής του, εκφέρουν γνώμη στο τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους και οι σπουδαστές των Α.Ε.Ν.».

¶ρθρο 8

Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.)

1. Τα μέλη του Ε.ΔΙ.Π. προσφέρουν εκπαιδευτικό έργο το οποίο συνίσταται στη διδασκα-λία ξένων γλωσσών και φυσικής αγωγής στους σπουδαστές των Α.Ε.Ν.

2. Τα μέλη του Ε.ΔΙ.Π. ανάλογα με το εκπαιδευτικό τους έργο, πρέπει να συνδυάζουν κατάλληλη θεωρητική κατάρτιση και επαγγελματική εμπειρία και να έχουν διαρκή ενημέρωση επί των θεμάτων που αφορούν τον τομέα τους στην έκταση που αυτό επιβάλλεται από τα διδα-κτικά τους καθήκοντα.

3. Τα προσόντα που απαιτούνται για την κάλυψη της θέσης Ε.ΔΙ.Π. που προκηρύσσεται είναι:

α) Πτυχίο ή δίπλωμα ΑΕΙ αγγλικής φιλολογίας ή φυσικής αγωγής, κατά περίπτωση.

β) Αναγνωρισμένος μεταπτυχιακός τίτλος συναφούς με τη θέση που προκηρύσσεται αντικειμέ-νου ειδικότητας.

γ) Πενταετής επαγγελματική ή εκπαιδευτική προϋπηρεσία στην ειδικότητα μετά τη λήψη του πτυχίου.

4. Η επιστημονική δραστηριότητα και το συγγραφικό έργο συνεκτιμώνται. Ειδικά για τους πτυχιούχους Α.Ε.Ι. αγγλικής φιλολογίας συνεκτιμάται και η καλή γνώση μίας επί πλέον εκ των γλωσσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ για τους κατόχους πτυχίου ή διπλώματος φυσικής α-γωγής συνεκτιμάται η καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Με απόφαση του Υπουργού Εμπο-ρικής Ναυτιλίας καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο διαπιστώνεται η γνώση της γλώσσας.

5. Τα μέλη του Ε.ΔΙ.Π. διορίζονται με τριετή θητεία.

¶ρθρο 9

1. Οι παράγραφοι 1, 2, 3, 4 και 5 του άρθρου 14 του ν. 2638/1998, όπως αυτό τροποποιή-θηκε με το άρθρο 16 του ν. 3153/2003 (Α΄153) και ισχύει, αντικαθίστανται ως ακολούθως :

«1. Για την κάλυψη παροδικών εκπαιδευτικών αναγκών των ΑΕΝ, μπορεί να ανατίθεται, ύ-στερα από προκήρυξη, διδακτικό έργο ενός ή δύο διδακτικών εξαμήνων σε Ε.Ε.Π. με σύμβα-ση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και με ωριαία αντιμισθία.

Το Ε.Ε.Π., διακρίνεται: σε επιστημονικούς συνεργάτες, εργαστηριακούς συνεργάτες και ειδι-κούς εκπαιδευτικούς συνεργάτες.

2. α) Στους επιστημονικούς συνεργάτες ανατίθενται εκπαιδευτικά καθήκοντα θεωρητικής κα-τάρτισης. Στα καθήκοντα αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται η διδασκαλία μαθημάτων υποδομής και εξειδίκευσης, η εποπτεία αντίστοιχων εργαστηρίων, καθώς και η επίβλεψη σχετικών πτυχι-ακών εργασιών.

β) Στους εργαστηριακούς συνεργάτες ανατίθεται εκπαιδευτικό έργο που απαιτεί κυρίως ε-μπειρία εφαρμογών, όπως διεξαγωγή φροντιστηριακών και εργαστηριακών ασκήσεων.

γ) Στους ειδικούς εκπαιδευτικούς συνεργάτες ανατίθεται η διδασκαλία ξένων γλωσσών ή φυσικής αγωγής.

3. Για την προκήρυξη και πρόσληψη του Ε.Ε.Π. αποφασίζει το Συμβούλιο της Α.Ε.Ν., ύστερα από πρόταση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Σχολής.

4. Τα ελάχιστα προσόντα του προσωπικού του άρθρου αυτού είναι τα ακόλουθα:

Α. Επιστημονικοί συνεργάτες :

(α) Ναυτικών μαθημάτων

1) Δίπλωμα ναυτικής Σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

2) Αναγνωρισμένο διδακτορικό δίπλωμα συναφούς με την θέση που προκηρύσσεται αντικειμέ-νου ειδικότητας.

3) Δίπλωμα Εμπορικού Ναυτικού Α΄ τάξης.

4) Πραγματική θαλάσσια υπηρεσία ενός έτους μετά την απόκτηση του διπλώματος Α΄ τάξης σε καθήκοντα πλοιάρχου ή μηχανικού ή ραδιοτηλεγραφητή με δίπλωμα Α΄ τάξης Εμπορικού Ναυ-τικού.

5 ) Πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Συνεκτιμάται συγγραφική δραστηριότητα και προϋπηρεσία στην ναυτική εκπαίδευση.

(β) Γενικών και τεχνικών μαθημάτων

1) Πτυχίο ή δίπλωμα ΑΕΙ.

2) Αναγνωρισμένος διδακτορικός τίτλος συναφούς με τη θέση που προκηρύσσεται αντικειμέ-νου ειδικότητας.

3) Αναλόγως με την φύση του γνωστικού αντικειμένου για το οποίο προσλαμβάνεται ο εκπαι-δευτικός, τέσσερα έτη επαγγελματικής ή επιστημονικής δραστηριότητας από τη λήψη του βα-σικού τίτλου σπουδών και σε συναφή ειδικότητα με την θέση που προκηρύσσεται.

4) Πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Συνεκτιμάται συγγραφική δραστηριότητα, καθώς και προϋπηρεσία στη ναυτική εκπαίδευση.

Β. Εργαστηριακοί συνεργάτες:

(α) Ναυτικών μαθημάτων

1) Δίπλωμα εμπορικού ναυτικού τουλάχιστον Β΄ τάξης.

2) Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών σε συναφές γνωστικό αντικείμενο με τη θέση που προκη-ρύσσεται.

3) Πραγματική θαλάσσια υπηρεσία, τουλάχιστον ενός έτους, μετά την απόκτηση του διπλώμα-τος Β΄ τάξης.

4) Πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Συνεκτιμάται συγγραφική δραστηριότητα καθώς και εκπαιδευτική προϋπηρεσία στη ναυτική εκπαίδευση.

(β) Γενικών και τεχνικών μαθημάτων

1) Πτυχίο ή δίπλωμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ειδικότητα της θέσης που προκηρύσσε-ται.

2) Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών σε συναφές αντικείμενο με τη θέση που προκηρύσσεται.

3) Τριετής επαγγελματική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο της θέσης που προκηρύσσεται.

Συνεκτιμάται συγγραφική δραστηριότητα.

Γ. Ειδικοί εκπαιδευτικοί συνεργάτες :

1) Πτυχίο ή δίπλωμα Α.Ε.Ι. αντίστοιχης ειδικότητας.

2) Πενταετής επαγγελματική ή εκπαιδευτική εμπειρία στην ειδικότητα, μετά την απόκτηση του πτυχίου.

Συνεκτιμώνται οι αναγνωρισμένοι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, συναφών με το αντικείμενο της θέσης που προκηρύσσεται, η επιστημονική δραστηριότητα, καθώς και το συγγραφικό έργο.

5. Αν οι υποψήφιοι δεν διαθέτουν τα προσόντα που περιγράφονται στην προηγούμενη παρά-γραφο, επιτρέπεται η ανάθεση διδακτικού έργου με ωριαία αντιμισθία, σε υποψηφίους μειωμέ-νων προσόντων που κατέχουν τουλάχιστον τον αντίστοιχο βασικό τίτλο σπουδών και διετή ε-παγγελματική ή επιστημονική δραστηριότητα από τη λήψη του βασικού τίτλου σπουδών και σε συναφή θέση, προκειμένου περί επιστημονικών και εργαστηριακών συνεργατών γενικών και τεχνικών μαθημάτων.

Οι επιστημονικοί και εργαστηριακοί συνεργάτες ναυτικών μαθημάτων, πρέπει να διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών σε συναφές με τη ναυτιλία ή την ναυτική εκπαίδευση αντικεί-μενο, ή κατ΄ ελάχιστον Δίπλωμα Α.Ε.Ν. ή ομότιμης ναυτικής σχολής της ημεδαπής ή της αλ-λοδαπής, Δίπλωμα Εμπορικού Ναυτικού Α΄ τάξης και πραγματική θαλάσσια υπηρεσία ενός έτους μετά την απόκτηση του διπλώματος Α΄ τάξης σε καθήκοντα πλοιάρχου ή μηχανικού ή ραδιοτηλεγραφητή με δίπλωμα Α΄ τάξης Εμπορικού Ναυτικού.».

2. Στο άρθρο 14 του ν. 2638/1998 προστίθενται παράγραφοι 10 και 11 που έχουν ως ακολούθως:

« 10. Σε κάθε περίπτωση συνεκτιμάται η καλή γνώση και μιας ακόμη εκ των γλωσσών της Ευ-ρωπαϊκής Ένωσης καθώς και της αγγλικής τεχνικής ή ναυτικής ορολογίας. Με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο διαπιστώνεται η γνώση της αγγλικής γλώσσας καθώς και της αγγλικής τεχνικής ή ναυτικής ορολογίας.

11. Στο Ε.Ε.Π. δύναται να ανατίθεται από το Συμβούλιο της Σχολής έργο μελών Ε.Π., όπως αυτό περιγράφεται στην περίπτωση α’ της παραγράφου 1 του υπό στοιχείο Γ του άρθρου 15».

¶ρθρο 10

Οι παράγραφοι 1 και 2 του υπό στοιχείο Γ΄ του άρθρου 15 του ν. 2638/1998, αντικαθί-στανται ως ακολούθως:

«1. Τα μέλη Ε.Π. των Α.Ε.Ν. παρέχουν διδακτικό, ερευνητικό-επιστημονικό και διοικητικό έργο.

α) Το διδακτικό έργο περιλαμβάνει κυρίως:

-Διδασκαλία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων.

-Οργάνωση, επίβλεψη και λειτουργία εργαστηρίων, εργαστηριακών ασκήσεων και εργασιών.

-Συμμετοχή σε φροντιστηριακά μαθήματα και σεμινάρια.

-Συνεργασία με προπτυχιακούς σπουδαστές.

-Διεξαγωγή εξετάσεων και αξιολόγηση σπουδαστών, καθώς και εποπτικά καθήκοντα στην

εξεταστική διαδικασία.

β) Το ερευνητικό έργο περιλαμβάνει κυρίως:

- Έρευνα.

-Καθοδήγηση διπλωματικών εργασιών και μεταπτυχιακών διπλωμάτων ειδίκευσης.

-Συγγραφή εκπαιδευτικών βοηθημάτων.

-Συμμετοχή σε συνέδρια και ερευνητικά σεμινάρια.

γ) Το διοικητικό έργο περιλαμβάνει κυρίως:

-Συμμετοχή στα όργανα διοίκησης της Σχολής.

-Συμμετοχή σε επιτροπές και συμβούλια της Σχολής.

-Κατοχή θέσης Διευθυντή Σχολής.

-Συμμετοχή σε εκλεκτορικά σώματα.

2. Οι ώρες εβδομαδιαίας διδακτικής απασχόλησης των μελών Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. ορίζονται ως ακολούθως:

α) Μέλη Ε.Π.

αα) καθηγητή Α.Ε.Ν. : δεκατέσσερις ώρες

ββ) αναπληρωτή καθηγητή Α.Ε.Ν. : δεκαέξι ώρες

γγ) επίκουρου καθηγητή Α.Ε.Ν. : δεκαοκτώ ώρες

δδ) καθηγητή εφαρμογών Α.Ε.Ν. : είκοσι ώρες

β) Μέλη Ε.ΔΙ.Π. : είκοσι ώρες.».

¶ρθρο 11

Αποδοχές Μελών Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού.

1. Ο βασικός μηνιαίος μισθός των μελών του Εκπαιδευτικού Προσωπικού και του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) καθορίζεται με βάση το βασικό μηνιαίο μισθό του Καθηγητή Εφαρμογών, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με τους πα-ρακάτω συντελεστές και στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ:

i) Καθηγητής 1,50

ii) Αναπληρωτής Καθηγητής 1,30

iii) Επίκουρος Καθηγητής 1,15

iv) Καθηγητής Εφαρμογών 1,00

v) Μέλος Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού 0,90

Ο βασικός μηνιαίος μισθός του Καθηγητή Εφαρμογών ορίζεται σε εννιακόσια σαράντα ένα (941) ευρώ.

2. Πέρα από το βασικό μισθό της προηγούμενης παραγράφου παρέχονται κατά μήνα τα ε-ξής επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις:

α. Χρόνου υπηρεσίας, με ανάλογη εφαρμογή της παραγράφου 2.α. του άρθρου 36 του ν.3205/2003 (ΦΕΚ 297 Α΄). Ως υπηρεσία για τη χορήγηση του επιδόματος αυτού υπολογίζε-ται:

i) Η επαγγελματική προϋπηρεσία που απαιτείται ως προσόν διορισμού για κάθε θέση.

ii) Η πραγματική θαλάσσια υπηρεσία ή η υπηρεσία που έχει διανυθεί στο Δημόσιο με σχέση εργασίας δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου και δεν συμπίπτει με την προϋπηρεσία του προηγούμενου εδαφίου.

β. Διδακτικής προετοιμασίας και εξωδιδακτικής απασχόλησης εντός των Α.Ε.Ν., οριζόμε-νο, ως ακολούθως:

i) Καθηγητής 558€

ii) Αναπληρωτής Καθηγητής 499€

iii) Επίκουρος Καθηγητής 382€

iv) Καθηγητής Εφαρμογών 264€

v) Μέλος Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού 117€

Το ανωτέρω επίδομα, καταβάλλεται στους δικαιούχους και κατά τη διάρκεια της εκπαι-δευτικής τους άδειας.

γ. Πάγια αποζημίωση για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια, οριζόμενη ως ακολούθως:

i) Καθηγητής 323€

ii) Αναπληρωτής Καθηγητής 264€

iii) Επίκουρος Καθηγητής 176€

iv) Καθηγητής Εφαρμογών 147€

v) Μέλος Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού 88€

δ. Ειδικό επίδομα ναυτικής εκπαίδευσης και μεταπτυχιακής έρευνας, για μέλη που έχουν τακτικές θέσεις.

αα. Για τους κατέχοντες μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών:

i) Καθηγητής 364€

ii) Αναπληρωτής Καθηγητής 322€

iii) Επίκουρος Καθηγητής 267€

iv) Καθηγητής Εφαρμογών 178€

ββ. Για τους μη κατέχοντες μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών:

i) Καθηγητής 210€

ii) Αναπληρωτής Καθηγητής 210€

iii) Επίκουρος Καθηγητής 170€

iv) Καθηγητής Εφαρμογών 125€

ε. Οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν.3205/2003.

στ. Έξοδα παράστασης στους Διευθυντές Σχολών και Αναπληρωτές Δ/ντών Σχολών οριζό-μενα, κατά μήνα, ως ακολούθως:

i) Διευθυντές Σχολών 176€

ii) Αναπληρωτές Δ/ντών Σχολών εφόσον στη Σχολή 85€

λειτουργούν τουλάχιστον πέντε τμήματα.

ζ. Εορτών και αδείας, χορηγούμενα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του ν. 3205/2003.

3. Τα ποσά των περιπτώσεων i των στοιχείων β΄, γ΄ και δ΄ της προηγούμενης παραγράφου προσαυξάνονται κατά ογδόντα οκτώ (88) ΕΥΡΩ με τη συμπλήρωση είκοσι πέντε ετών υπηρε-σίας.

4. Στα μέλη Ε.ΔΙ.Π. χορηγείται επίσης, επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών με ανάλογη ε-φαρμογή των διατάξεων της παραγράφου Α.1 του άρθρου 8 του ν.3205/2003.

5. Πέραν των παροχών και αποζημιώσεων του άρθρου αυτού δε δικαιολογείται, από την έναρξη της ισχύος του παρόντος και εφεξής, η χορήγηση άλλων μισθολογικών παροχών, με οποιαδήποτε ονομασία και από οποιαδήποτε πηγή για τα μέλη Ε.Π.και Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού των Α.Ε.Ν.

6. Οι αποδοχές και τα επιδόματα περικόπτονται κατά τις ημέρες της συλλογικής η ατομι-κής αποχής από τα καθήκοντά τους (διδακτικά ή εξεταστικά).

7. Τα επιδόματα των στοιχείων β΄, γ΄ και δ΄, της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου κα-ταβάλλονται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι προβαίνουν στις ενέργειες και ασκούν τις δραστηριότητες που προβλέπονται για τη χορήγησή τους.

8. Στα μέλη του Ε.Π. των Α.Ε.Ν., που ασκούν και άλλη επαγγελματική δραστηριότητα ε-κτός Α.Ε.Ν., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο Δ3 του άρθρου 15 του ν. 2638/1998, καταβάλλεται το 1/3 του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών ή επιδομάτων, που προβλέπεται από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Η οικογενειακή παροχή καταβάλλεται στο ακέραιο.

9. Θέματα που τυχόν ανακύπτουν από την εφαρμογή του παρόντος άρθρου ρυθμίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Οικονομίας και Οικονομικών.

10. Σε περίπτωση που από τις ρυθμίσεις των διατάξεων του άρθρου αυτού προκύπτουν συνο-λικές μηνιαίες αποδοχές μικρότερες από αυτές που λαμβάνουν οι δικαιούχοι πριν από την έ-ναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου, η τυχόν διαφορά διατηρείται ως προσωπική μέχρι την κά-λυψή της από οποιαδήποτε αύξηση των νέων αποδοχών. Για τον υπολογισμό της τυχόν προσω-πικής διαφοράς δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά της οικογενειακής παροχής.

11. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου, οι διατάξεις του άρθρου 52 του ν.3205/2003 παύουν να ισχύουν, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρ-θρου 15 του παρόντος.

¶ρθρο 12

1. Η περίπτωση β’ της παραγράφου 1 του άρθρου 18 του ν. 2638/1998 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«β) Στο πλαίσιο του έργου τους, τα μέλη του Ε.Τ.Π. είναι υπεύθυνα για τη φύλαξη και συντή-ρηση του εργαστηριακού εξοπλισμού και την εξασφάλιση βοηθημάτων για την εκτέλεση των εργαστηριακών, φροντιστηριακών και πρακτικών ασκήσεων, σε συνεργασία με τους καθηγητές εφαρμογών και το λοιπό αρμόδιο Ε.Π., προετοιμάζουν τους χώρους άσκησης των σπουδα-στών και βοηθούν, κατά περίπτωση, τα μέλη του Ε.Π. κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των α-σκήσεων κατά την κρίση του διδάσκοντα. Αναλαμβάνουν ακόμη την εξάσκηση σπουδαστών σε εργαστήρια πρακτικών εφαρμογών, για την οποία δεν προβλέπεται θεωρητική διδασκαλία. Για τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού τους ωραρίου, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και εξυπηρε-τούν ανάγκες της Α.Ε.Ν.αναλόγως με την ιδιότητα και την ειδικότητά τους.»

2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 18 του ν. 2638/1998 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«2. Ως προσόντα διορισμού μελών του Ε.Τ.Π. ορίζονται:

α) Πτυχίο τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος (Τ.Ε.Ι.) ή ισότιμο πτυχίο αλλοδαπής ή απο-λυτήριο τεχνολογικού επαγγελματικού λυκείου ή ενιαίου πολυκλαδικού λυκείου ή παλιού τύ-που μέσης τεχνικής ή επαγγελματικής σχολής ή πτυχίο εμπορικού ναυτικού ειδικότητας ανάλο-γης με τη θέση που προκηρύσσεται.

β) Καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.

γ) Τετραετής εργαστηριακή ή επαγγελματική πείρα ανάλογης ειδικότητας με τη θέση που προ-κηρύσσεται.».

3. Η παράγραφος 7 του άρθρου 18 του ν.2638/1998 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«7.α. Για τη βαθμολογική κατάσταση των μελών του Ε.Τ.Π. εφαρμόζονται αναλόγως οι δια-τάξεις που ισχύουν κάθε φορά για την Τεχνολογική Εκπαίδευση (Τ.Ε.) και τη Δευτεροβάθμια Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, κατά κατηγορία.

β. Οι αποδοχές των μελών Ε.Τ.Π. καθορίζονται με βάση τις διατάξεις του Α΄ Μέρους του ν.3205/2003.

γ. Στα μέλη του Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού (Ε.Τ.Π.) των Α.Ε.Ν. καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα, για την ενημέρωσή του σε θέματα ναυτικών τεχνολογικών εφαρμογών, ύψους ογδό-ντα οκτώ (88) ΕΥΡΩ.

δ. Όσοι εκ των υπηρετούντων μελών Ε.Τ.Π. των Α.Ε.Ν. λαμβάνουν, μετά τη δημοσίευση του παρόντος, συνολικές μηνιαίες αποδοχές μικρότερες από αυτές που τους καταβάλλονται μέ-χρι την ημερομηνία αυτή, διατηρούν ως προσωπική την τυχόν προκύπτουσα διαφορά, μέχρι την κάλυψή της από οποιαδήποτε αύξηση των αποδοχών τους. Για τον υπολογισμό της τυχόν προ-σωπικής διαφοράς δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά της οικογενειακής παροχής.».

4. Στο άρθρο 18 του ν. 2638/1998 προστίθεται παράγραφος 8 ως ακολούθως:

«8. Με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο δια-πιστώνεται η γνώση της αγγλικής γλώσσας.».

¶ρθρο 13

Η παράγραφος 1 του άρθρου 19 του ν. 2638/1998 αντικαθίσταται ως ακολούθως :

«1. Για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των Α.Ε.Ν. συνιστώνται οι παρακάτω θέσεις:

Α. ΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ( Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π.)

α) καθηγητών Θέσεις 40

β) αναπληρωτών καθηγητών Θέσεις 70

γ) επίκουρων καθηγητών Θέσεις 48

δ) καθηγητών εφαρμογών Θέσεις 32

ε) ειδικού διδακτικού προσωπικού Θέσεις 22

Β. ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

(Ε.Τ.Π.) κλάδου ΤΕ ή ΔΕ Θέσεις 22».

¶ρθρο 14

Ρύθμιση σπουδαστικών θεμάτων

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εμπορικής Ναυτιλίας καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την αναγνώριση ισοτι-μίας των διπλωμάτων εμπορικού ναυτικού Α΄ τάξης με τα πτυχία των ΤΕΙ, των αποφοίτων ΑΕΝ που εισήλθαν σ’ αυτές πριν από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 και των αποφοίτων από τις Ανώτερες Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού (ΑΔΣΕΝ).

¶ρθρο 15

Ένταξη του Εκπαιδευτικού Προσωπικού Α.Ε.Ν.

1. Όσοι κατά την έναρξη εφαρμογής του νόμου αυτού υπηρετούν ως εκπαιδευτικό προσωπικό στις ανώτερες Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού κρίνονται κατά τη διαδικασία της επόμενης παραγράφου για ένταξη σε οργανικές θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού ως ακολού-θως:

α) Οι υπηρετούντες στη θέση καθηγητή για θέση αναπληρωτή καθηγητή.

β) Οι υπηρετούντες στη θέση επίκουρου καθηγητή για θέση επίκουρου καθηγητή.

γ) Οι υπηρετούντες στη θέση επιμελητή για θέση καθηγητή εφαρμογών.

δ) Οι υπηρετούντες στη θέση καθηγητή ειδικών μαθημάτων για θέση μέλους ειδικού διδακτι-κού προσωπικού.

Η κρίση βασίζεται στα προσόντα που προβλέπονται στις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 11 του ν. 2638/1998. Κατά την κρίση συνεκτιμάται η προσφορά του κρινόμε-νου στην ανάπτυξη των Σχολών, όπως αυτή τεκμηριώνεται από τον ίδιο και έχει σχέση με την πολυετή αυτοδύναμη διδασκαλία, την συμβολή στην διαμόρφωση της ύλης των μαθημάτων, την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού και εργαστηριακού υλικού, την ανάπτυξη και συντονισμό ε-ρευνητικών προγραμμάτων, τη διδασκαλία και συμμετοχή σε προγράμματα σπουδών της τρι-τοβάθμιας εκπαίδευσης. Αν η κρίση είναι θετική, ο κρινόμενος εντάσσεται σε μόνιμη θέση εκ-παιδευτικού προσωπικού, στη βαθμίδα για την οποία κρίθηκε. Αν η κρίση είναι αρνητική, τότε παραμένει σε προσωποπαγή θέση και διέπεται από το προηγούμενο νομικό και μισθολογικό καθεστώς.

Για όσο χρόνο υπηρετεί Ε.Π. των Α.Ε.Ν. σε προσωποπαγείς θέσεις , δεν πληρούται ίσος αριθμός θέσεων Ε.Π. του άρθρου 13 του παρόντος .

2. Για τις κρίσεις του άρθρου αυτού συγκροτείται με απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εμπορικής Ναυτιλίας, ειδικό επταμελές εκλεκτορικό σώμα, στο οποίο μετέχουν τέσσερις καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές ιδρυμάτων ανώτατης εκ-παίδευσης ή επιστήμονες της ημεδαπής αντίστοιχων προσόντων και αντίστοιχης ή συγγενούς ειδικότητας προς τη θέση, που κατά περίπτωση, πρόκειται να μετατραπεί και πληρωθεί και τρεις καθηγητές Α.Ε.Ν. κάτοχοι τουλάχιστον διδακτορικού τίτλου. Με την ίδια απόφαση ορίζε-ται και ο Πρόεδρος αυτού του εκλεκτορικού σώματος.

3. Όσοι παραμένουν σε προσωποπαγείς θέσεις σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της παραγρά-φου 1, έχουν δικαίωμα να ζητήσουν μέχρι δύο φορές νέα κρίση, δύο χρόνια τουλάχιστον μετά την πρώτη κρίση για να κριθούν, ή για την μετατροπή της προσωποπαγούς θέσης τους σε μό-νιμη οργανική θέση της ίδιας βαθμίδας ή για την μετατροπή της προσωποπαγούς θέσης τους σε μόνιμη οργανική θέση της επόμενης βαθμίδας.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

¶ρθρο 16

1. Η παράγραφος 2 του άρθρου 1 του ν.3153/2003 ( Α΄ 153) αντικαθίσταται ως ακολού-θως:

«1. Εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του άρθρου αυτού οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτι-κού (Α.Ε.Ν.), οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν αποκλειστικά υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας δια των οικείων Υπηρεσιών του και σύμφωνα με τον Οργα-νισμό του Υ.Ε.Ν.».

2. Στο άρθρο 1 του ν.3153/2003 προστίθενται νέες παράγραφοι 3, 4 και 5 που έχουν ως ακολούθως:

«3. Στις Ν.Ε.Κ.Ε. κατάρτισης, οι οποίες δεν εντάσσονται στο εκπαιδευτικό σύστημα και δεν ανήκουν σε καμία εκπαιδευτική βαθμίδα, η φοίτηση είναι τριετής και αποτελείται από τέσσερα εξάμηνα θεωρητικής διδασκαλίας και δύο εξάμηνα κατευθυνόμενης εκπαίδευσης επί πλοίου.

4. Στις Ν.Ε.Κ.Ε. κατάρτισης μπορούν να εγγραφούν για φοίτηση κάτοχοι απολυτηρίου Ενιαί-ου Λυκείου ή άλλου ισότιμου τίτλου ή κάτοχοι πτυχίου του ενιαίου τριετούς κύκλου σπουδών Ναυτικού και Ναυτιλιακού τομέα ή Β΄ κύκλου σπουδών Τ.Ε.Ε., οι οποίοι αποδεικνύουν προη-γουμένως την υγειονομική τους καταλληλότητα σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες αντίστοι-χες διατάξεις για τους σπουδαστές των Α.Ε.Ν τηρουμένων και των λοιπών προϋποθέσεων εγ-γραφής σε αυτές.

5. Στις Ν.Ε.Κ.Ε. επιμόρφωσης, οι οποίες επίσης δεν εντάσσονται στο εκπαιδευτικό σύστημα και δεν ανήκουν σε καμία εκπαιδευτική βαθμίδα, μπορούν να εγγραφούν για φοίτηση σε θεμα-τικά αντικείμενα επιμόρφωσης υποψήφιοι για απόκτηση αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας. Υποψήφιοι για απόκτηση ελληνικών αποδεικτικών εγγράφονται σύμφωνα με τις ισχύουσες δι-ατάξεις για τις προϋποθέσεις εγγραφής στις αντίστοιχες δημόσιες σχολές εμπορικού ναυτι-κού.».

¶ρθρο 17

Η παράγραφος 1 του άρθρου 2 του ν.3153/2003 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

« 1. Οι Ν.Ε.Κ.Ε. υπάγονται στην εποπτεία του Υ.Ε.Ν..».

¶ρθρο 18

1. Η παράγραφος 6 του άρθρου 3 του ν. 3153/2003 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«6. Για την έκδοση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των Ν.Ε.Κ.Ε καταβάλλεται παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους δέκα χιλιάδων ευρώ. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας, επιτρέπεται η αναπροσαρμογή του ποσού του παραβό-λου αυτού.».

2. Προστίθεται παράγραφος 7 στο άρθρο 3 του ν. 3153/2003 που έχει ως ακολούθως:

«7. Η φοίτηση στις Ν.Ε.Κ.Ε κατάρτισης καταλήγει σε χορήγηση τίτλου αποφοίτησης που δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω απόκτησης διπλώματος μέχρι Πλοιάρχου ή Μηχανικού Β΄τάξης Ε.Ν. αντίστοιχα, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσί-ας.».

¶ρθρο 19

Αναγνώριση αλλοδαπών τίτλων σπουδών

και αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας

1. Οι τίτλοι επαγγελματικών σπουδών του προσωπικού πλοίων του εμπορικού ναυτικού που χορηγούνται από Σχολές, οι οποίες λειτουργούν σε κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφόσον αναγνωρίζονται από αυτά, είναι ισότιμοι των αντίστοιχων ελληνικών. Στους ενδιαφε-ρόμενους χορηγείται ελληνικό αποδεικτικό ναυτικής ικανότητας εφόσον πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, ο οποίος κυρώθηκε με το ν.δ. 187/1973 (Α΄ 261).

2. Τα αποδεικτικά ναυτικής ικανότητας που εκδίδονται από κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ισότιμα των αντίστοιχων ελληνικών.

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΛΛΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΕΝ

¶ρθρο 20

Εφαρμογή διατάξεων άρθρου 10 του ν. 3260/2004 (Α΄151) σε ΟΛΠ και ΟΛΘ Α.Ε.

Οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 10 του ν. 3260/2004 (Α΄151) εφαρμό-ζονται από την έναρξη ισχύος του παρόντος και για τις εταιρείες ΟΛΠ Α.Ε. και ΟΛΘ Α.Ε.

¶ρθρο 21

Κατάταξη Λιμένων

1. Με αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για τις περιπτώσεις λιμένων που εμπίπτουν στη χωρική αρμοδιότητά του, που εκδίδονται μετά από πρόταση του Υπουργού Εμπορικής Ναυ-τιλίας, καθορίζονται οι Λιμένες της Χώρας ως Λιμένες Διεθνούς Ενδιαφέροντος, Εθνικής Σημα-σίας, Μείζονος Ενδιαφέροντος (διανομαρχιακού επιπέδου) και Τοπικής Σημασίας (νομαρχιακού επιπέδου).

2. Η κατάταξη των Λιμένων στις κατηγορίες της παραγράφου 1 γίνεται σύμφωνα με την σημασία τους, την επίδραση στο δίκτυο των διεθνών και εθνικών μεταφορών της χώρας και τις διαφαινόμενες προοπτικές ανάπτυξης που παρουσιάζουν στο πλαίσιο των θαλασσίων διαδρομών των διευρωπαϊκών και εθνικών δικτύων μεταφοράς.

3. Σε περίπτωση καθορισμού λιμένων ως Διεθνούς Ενδιαφέροντος ή Εθνικής Σημασίας, των οποίων η διοίκηση και διαχείριση έχει ανατεθεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοί-κησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 2738/1999 (Α΄ 180), όπως ισχύει, δεν θίγεται η νομική μορφή υπό την οποία έχουν συσταθεί τα οικεία Δημοτικά ή Νομαρχιακά Λιμενικά Ταμεία ή Υπηρεσίες.

¶ρθρο 22

Συγχώνευση του Λιμενικού Ταμείου Σαμοθράκης

1. Το Λιμενικό Ταμείο Σαμοθράκης συγχωνεύεται με τον «Οργανισμό Λιμένος Αλε-ξανδρούπολης Ανώνυμη Εταιρεία» με διακριτικό τίτλο «Ο.Λ.Α. Α.Ε.».

2. Η κινητή και ακίνητη περιουσία του συγχωνευόμενου νομικού προσώπου δημοσί-ου δικαίου, περιέρχεται στον «Ο.Λ.Α. Α.Ε.», ο οποίος υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, καθώς και σε κάθε δικαιοπραξία που έχει συναφθεί και ευρίσκεται σε ι-σχύ, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, ως καθολικός διάδοχος του συγχωνευόμενου νομικού προσώπου. Προκειμένου περί ακινήτων ή εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων του συγχωνευόμενου Λιμενικού Ταμείου, ως νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, που πε-ριέρχονται στον «Ο.Λ.Α. Α.Ε.» η επερχόμενη, από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού μετα-βολή, σημειώνεται με αίτηση του «Ο.Λ.Α. Α.Ε.» ατελώς στα βιβλία μεταγραφών των αρμόδιων υποθηκοφυλακείων. Οι μεταβιβάσεις αυτές απαλλάσσονται από κάθε φόρο, εκτός του φόρου στη συγκέντρωση κεφαλαίων, τέλος, τέλος χαρτοσήμου, εισφορά, καθώς και δικαιώματα υπέρ οποιουδήποτε τρίτου.

3. Οι εκκρεμείς δίκες του συγχωνευόμενου νομικού προσώπου συνεχίζονται από τον «Ο.Λ.Α. Α.Ε.» χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή τους και χωρίς να απαιτούνται άλλες ειδι-κότερες διατυπώσεις ή ενέργειες για τη συνέχισή τους.

4. Όπου στην ισχύουσα νομοθεσία ή σε έγγραφα δημόσια ή ιδιωτικά αναγράφεται η επωνυμία του Λιμενικού Ταμείου που συγχωνεύεται, νοείται, από την έναρξη ισχύος του νό-μου αυτού, ο «Ο.Λ.Α. Α.Ε.».

¶ρθρο 23

1. Στο άρθρο 16 του Κώδικα του Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (Κ.Π.Λ.Σ.), ο ο-ποίος κυρώθηκε με το ν. 3079/2002 (Α΄ 311) προστίθεται παράγραφος 6 ως ακολούθως:

«Οι θέσεις των Αρχιπλοιάρχων Λ.Σ. του εδαφίου αα) της περίπτωσης α) της παραγράφου 1 του άρθρου 14 αυξάνονται κατά μια μειούμενων αναλογικά και σε ταυτόσημο αριθμό των θέσεων των Αντιπλοιάρχων Λ.Σ. της ίδιας κατηγορίας, ήτοι των προερχομένων από την Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.»

2. Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 59 του ΚΠΛΣ αντικαθίσταται ως α-κολούθως:

«α) Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικοί, που εξήλθαν από τη Σχολή Δόκιμων Υπαξιωματικών Λ.Σ. πριν από την 19 Ιουλίου του έτους 2001 και κατέχουν πτυχίο Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαί-δευσης Πανεπιστημιακού Τομέα ή Δίπλωμα Πλοιάρχου ή Μηχανικού Γ΄ τάξεως ή Ραδιοτηλε-γραφητή Β' τάξεως Εμπορικού Ναυτικού, με τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων τυπικών προσόντων και εφόσον κριθούν προακτέοι, προάγονται στον αμέσως ανώτερο από τον κατεχό-μενο βαθμό. Η παράγραφος 1 στ' του άρθρου 57 εφαρμόζεται και για όσους ονομάστηκαν Κε-λευστές πριν από την ανωτέρω ημερομηνία. Ο μισός χρόνος, ήτοι 18 μήνες, παραμονής στο βαθμό του Κελευστή, προσμετράται για την επόμενη προαγωγή. Χρόνος που τυχόν πλεονάζει προσμετράται για προαγωγή στον επόμενο βαθμό εφόσον αυτός προβλέπεται εν ενεργεία για την κατηγορία τους ».

¶ρθρο 24

Αύξηση οργανικών θέσεων βαθμοφόρων Λ.Σ. αθλητών και έφεδρων Αξιωματικών.

Οι οργανικές θέσεις των βαθμοφόρων του Λιμενικού Σώματος (Λ.Σ.) αθλητών, στους οποίους απoνεμήθηκε o βαθμός του Σημαιοφόρου Λ.Σ. σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 52 του Κώδικα του Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (Κ.Π.Λ.Σ.), ο οποίος κυρώ-θηκε με το ν. 3079/2002, καθώς και οι οργανικές θέσεις των εφέδρων Αξιωματικών σύμφωνα με την παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου, αυξάνονται κατά είκοσι ενιαίες σε όλους τους βαθμούς.

¶ρθρο 25

1. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου δεύτερου του ν. 2932/2001 (Α΄145) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Οι θαλάσσιες ενδομεταφορές τακτικών γραμμών εκτελούνται από επιβατηγά και οχη-ματαγωγά, επιβατηγά ή φορτηγά, πλοία που δρομολογούνται σε γραμμή ή γραμμές του ενδει-κτικού γενικού δικτύου ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που καλύπτει τους λιμένες όλων των νη-σιών.»

2.α) Η περίπτωση (ε) της παραγράφου 2 του άρθρου τρίτου του ν. 2932/2001 αντικαθί-σταται ως ακολούθως :

« ε) Ο πλοιοκτήτης να έχει καλύψει την αστική ευθύνη του από απαιτήσεις που έχουν αιτία ή αφορμή την απώλεια ζωής ή σωματική βλάβη ή απώλεια ή ζημία πράγματος που έλαβε χώρα πάνω σε πλοίο ή σχετίζεται άμεσα με την εκμετάλλευση πλοίου, σε ασφαλιστικές επιχει-ρήσεις ή αλληλασφαλιστικούς οργανισμούς. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από γνώμη του Ναυτικού Επιμελητη-ρίου Ελλάδος, ρυθμίζονται νέοι ασφαλιζόμενοι κίνδυνοι, τα ελάχιστα απαιτούμενα ασφαλιστι-κά ποσά καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια που αφορά στα παραπάνω καθώς και στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις ή τους αλληλασφαλιστικούς οργανισμούς.»

β) Η παράγραφος 4 του άρθρου τρίτου του ν. 2932/2001 καταργείται και οι παράγραφοι 5 και 6 αναριθμούνται σε 4 και 5 αντίστοιχα.

3. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου τέταρτου του ν. 2932/2001 αντικα-θίσταται ως ακολούθως:

«Αν έχει έδρα ή κατοικεί σε άλ¬λο κράτος -μέλος, αναγράφει και ότι έχει κατά νόμο διο¬ρίσει εκπρόσωπο, διαχειριστή και αντίκλητο εγκατεστημένο στην Ελλάδα καθώς και τα στοι-χεία του διορισμού αυτού.»

4. α) Το άρθρο πέμπτο του ν. 2932/2001 , όπως έχει τροποποιηθεί με το άρθρο 26 του ν. 3153/2003 και το άρθρο 19 του ν. 3409/2005 (Α΄ 273), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

« ¶ρθρο πέμπτο

Μεταβολή πλοιοκτήτη

Σε περίπτωση μεταβολής του προσώπου του πλοιο¬κτήτη κατά τη διάρκεια της δρομολογια-κής περιόδου, ο νέος πλοιοκτήτης συνεχίζει την εκτέλεση των δρομολογίων με τους ίδιους ό-ρους, εφόσον υποβάλλει σχετική δή¬λωση και συντρέχουν στο πρόσωπό του οι προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου τρίτου».

β) H παράγραφος 8 του άρθρου έκτου του ν. 2932/2001 καταργείται.

5. Στην παράγραφο 2 του έκτου άρθρου του ν. 2932/2001 προστίθενται νέα εδάφια ως ακολούθως:

«Το αίτημα αυτό και μέχρι συγκλίσεως Σ.Α.Σ. δύναται να γίνεται αποδεκτό από εξουσι-οδοτημένο όργανο μετά από απόφαση του Υπουργού για αντιμετώπιση έκτακτων συγκοινωνι-ακών αναγκών.

Με απόφαση του Υπουργού δύναται να μεταβιβάζεται σε υφιστάμενα όργανα το δικαίω-μα υπογραφής προσωρινής τροποποίησης ή περικοπής δρομολογίων καθώς και εκτέλεσης έ-κτακτων δρομολογίων ή προσεγγίσεων σε δρομολογημένα πλοία, μετά από σχετικά αιτήματα. Στην ίδια απόφαση, μετά από γνώμη του Σ.Α.Σ., καθορίζονται τα όργανα αυτά, τα κριτήρια αποδοχής των αιτημάτων αυτών καθώς και τα μέγιστα προσωρινά χρονικά διαστήματα.»

¶ρθρο 26

Η περίπτωση ι) της παραγράφου 6 του άρθρου 4 του ν. 2575/1998 (Α΄ 23) αντικαθίστα-ται και ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ως ακολούθως:

« Για τη μη είσπραξη ή την καθυστέρηση απόδοσης των πόρων από την πλοιοκτήτρια ή δια-χειρίστρια επιχείρηση, ανεξάρτητα από τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις και τις προσαυ-ξήσεις του ΚΕΔΕ, που επιβάλλονται από την επόμενη ημέρα λήξεως της προθεσμίας προς από-δοση των σαράντα ημερών, δύναται να απαγορεύεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΑΤ ο απόπλους του πλοίου ή των πλοίων, που διαχειρίζεται η πλοιοκτήτρια ή διαχειρί-στρια επιχείρηση.

Πρόστιμα που έχουν επιβληθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος βάσει της προϊσχύου-σας διάταξης, οφείλονται και εισπράττονται σύμφωνα με αυτή. Το ίδιο ισχύει και για μη ει-σπραχθέντες ή μη αποδοθέντες πόρους που αφορούν το χρονικό διάστημα μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, ανεξάρτητα αν έχει εκδοθεί πράξη επιβολής προστίμου.».

¶ρθρο 27

Κατάργηση προσωποπαγών θέσεων υπαλλήλων Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου

Οι προσωποπαγείς θέσεις υπαλλήλων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου του Ναυτικού Απο-μαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ.), που έχουν συσταθεί στα Προξενικά Λιμεναρχεία Ρόττερνταμ, Αμ-βέρσας, Τόκυο, Βανκούβερ, Νέας Υόρκης, Νέας Ορλεάνης και Λονδίνου, καταργούνται από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

Οι υπάλληλοι που υπηρετούν στις θέσεις αυτές, έχουν το δικαίωμα εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, να ζητήσουν με αίτησή τους από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Α.Τ., τη μετάταξη ή τη μεταφορά τους σε αντίστοιχες προσωποπαγείς θέσεις της κεντρι-κής Υπηρεσίας του Ν.Α.Τ.

Η αποδοχή της αίτησης και η μετάταξη ή η μεταφορά των ανωτέρω, διενεργείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας, με την οποία συνιστώνται και οι αντίστοιχες προ-σωποπαγείς θέσεις. Το μισθολόγιο των υπαλλήλων που τυχόν θα μεταταγούν με τον τρόπο αυ-τό, εναρμονίζεται με το μισθολόγιο των υπαλλήλων του Ν.Α.Τ. που υπηρετούν σε αντίστοιχες θέσεις εσωτερικού και έχουν τα ίδια χρόνια υπηρεσίας.

¶ρθρο 28

Στον κ.ν. 792/1978 (Α΄297) όπως αυτός ισχύει, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:

1. Στο τέλος της περίπτωσης α) της παραγράφου 1 του άρθρου 23α προστίθεται νέο εδά-φιο ως εξής:

«Για τον υπολογισμό σύμφωνα με τα παραπάνω των συντάξεων όλων των ναυτικών δεν προσμετρώνται τα εκ του νόμου προβλεπόμενα πάσης φύσεως επιδόματα και δώρα εορτών και αδείας, ακόμη κι αν αυτά ενσωματώνονται στο βασικό μισθό όπως ορίζεται στις Συλλογικές Συμβάσεις Ναυτικής Εργασίας».

2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 26 όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 του άρ-θρου 6 του ν. 1085/1980 (Α΄ 255) και την παράγραφο 8 του άρθρου 14 του ν. 2329/1995 (Α΄ 172), αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Η σύνταξη των δικαιούχων προσώπων της οικογένειας του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου ναυτικού αρχίζει από την πρώτη του μήνα μετά το θάνατό του, υπό την προϋπόθεση της υπο-βολής της αιτήσεως για συνταξιοδότηση εντός ενός (1) έτους από το χρόνο του θανάτου.

Σε κάθε άλλη περίπτωση η σύνταξη αρχίζει από την πρώτη του επόμενου μήνα από την υποβολή της αιτήσεως για συνταξιοδότηση.»

3. Η παράγραφος 2 του άρθρου 45 αντικαθίσταται ως εξής :

«2. Συντάξεις κύριες και επικουρικές, εφάπαξ αποζημιώσεις ή έκτακτα επιδόματα μη εισπρα-χθέντα εντός δύο (2) ετών από τότε που ήταν πληρωτέα παραγράφονται υπέρ του Ν.Α.Τ. ή του Κεφαλαίου Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών κατά περίπτωση».

4. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 93 προστίθεται νέο εδάφιο που έχει ως εξής :

«Επίσης, εξαιρούνται από την διενέργεια του προληπτικού ελέγχου και οι εντολές πληρωμής των εξόδων που χορηγούνται σε όσους έχουν επιμεληθεί για την κηδεία συνταξιούχων του Ν.Α.Τ.»

¶ρθρο 29

Στο άρθρο 4 του ν. 6002/1934 (Α΄ 37) προστίθεται νέα παράγραφος 3 που έχει ως ακο-λούθως:

«3. Ο Οίκος Ναύτου καταβάλλει σε άνεργους ναυτικούς, οικονομική ενίσχυση κατά την περί-οδο των εορτών του Πάσχα και των Χριστουγέννων, από το Κεφάλαιο Ανεργίας και Ασθε-νείας Ναυτικών (ΚΑΑΝ). Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οίκου Ναύτου, καθορίζονται η έννοια του ανέργου ναυτικού για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής, το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την καταβολή της και κάθε σχετική λεπτομέρεια ».

¶ρθρο 30

Μεταβατικές διατάξεις

1. Οι Κανονισμοί των Α.Ε.Ν. εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι τροποποίησής τους. Με α-πόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας μετά από γνώμη του Διοικητή της οικείας Α.Ε.Ν., ρυθμίζονται θέματα εκπαίδευσης και λειτουργίας που δεν προβλέπονται από τους Κα-νονισμούς αυτούς ή δεν προβλέπονται επαρκώς.

2. Η διαδικασία οριστικής συγκρότησης των οργάνων διοίκησης σε κάθε Α.Ε.Ν. αρχίζει μετά την ολοκλήρωση της ένταξης του εκπαιδευτικού προσωπικού σε θέσεις και βαθμίδες της κάθε Σχολής.

3. Μέχρι την έκδοση των κανονιστικών πράξεων που προβλέπονται από τις διατάξεις του Μέρους Πρώτου του παρόντος νόμου, εξακολουθούν να ισχύουν οι αντίστοιχες που εκδόθηκαν κατ’ εξουσιοδότηση του ν.2638/1998.

4. Όσοι από το Ε.Π. των Α.Ε.Ν. εντάσσονται σε οργανικές θέσεις, σύμφωνα με τις διατά-ξεις του άρθρου 15 του παρόντος, λαμβάνουν τις αποδοχές που προβλέπονται από το άρθρο 11 από την ημερομηνία ένταξής τους. Μέχρι τότε, εξακολουθεί να εφαρμόζεται το ισχύον μισθο-λόγιο.

¶ρθρο 31

Καταργούμενες διατάξεις

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται οι διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του υπό στοιχείο Α΄ του άρθρου 15 του ν.2638/1998 και οι διατάξεις του άρθρου 8 του ν. 3153 / 2003.

¶ρθρο 32

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνή-σεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις αυτού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα