Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]
Η μαζική μεταστροφή στα κρατικά ομόλογα ιδιαίτερα σε αυτά των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ θα έπρεπε να αφήσει τις ευρωπαϊκές μετοχές σε δεύτερο ρόλο, αντίθετα τις ευνόησε, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να είναι τα μοναδικά που παρουσίασαν κέρδη.
Η μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες της Ινδίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Ταϊλάνδης, επισκίασε τις αγορές με ένα νέο κύμα ανασφάλειας σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι φόβοι αυτοί έστρεψαν τους επενδυτές στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, γυρνώντας την πλάτη στις μετοχές.
Στη Wall Street οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες συνέχισαν να αποδυναμώνονται, με τον τεχνολογικό Nasdaq να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να γυρίσει σε θετικό έδαφος, αλλά ενδοσυνεδριακά να μην μπορεί να παραμείνει σε αυτό.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones μειώθηκε κατά 0,09%, ή 22,45 μονάδες, κλείνοντας στις 26.007,07 μονάδες, ο δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 7.862,83 μονάδες, ενισχυμένος κατά 29,56 μονάδες ή +0,38%, ενώ ο δείκτης Standard & Poor's 500 έκλεισε στις 2.883,98 μονάδες, κερδίζοντας 2,21 μονάδες ή +0,08%.
Στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια κατάφεραν να αποδράσουν από τον πολιορκητικό κλοιό των τελευταίων συνεδριάσεων και να καταγράψουν κέρδη για 1η φορά μέσα στην εβδομάδα, παρά το γεγονός πως τα ομόλογα του πυρήνα της Ευρωζώνης κατέγραψαν νέα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,24%, βρίσκοντας στήριξη από τον κλάδο των χημικών μετά τη συμφωνία της Bayer και της Laxness να πουλήσουν την Currenta αντί του ποσού των 3,9 δισ. δολαρίων.
Η μετοχή τη γερμανικής εταιρείας ενισχύθηκε κατά 5,84% και ήταν από εκείνες που βοήθησαν το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης να κλείσει με κέρδη 0,71%, ενώ κέρδη σημειώθηκαν και σε Λονδίνο και Παρίσι.
Ο κλάδος της τεχνολογίας επίσης ξεχώρισε, ενώ στην αντίθετη πλευρά ο κλάδος ενέργειας είχε τη χειρότερη επίδοση, μετά τη νέα βουτιά των τιμών του πετρελαίου.
Στην Ασία συνεχίστηκε για 8η διαδοχική ημέρα η οπισθοχώρηση των αγορών, με τα ασιατικά χρηματιστήρια να μην μπορούν να αποβάλουν το κλίμα ανασφάλειας, με το οποίο έχει περιβάλει τους επενδυτικούς κύκλους η κλιμάκωση του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI Ασίας – Ειρηνικού εξαιρουμένης της Ιαπωνίας έκλεισε με απώλειες 0,2%, με πτώση έκλεισαν τα χρηματιστήρια του Τόκιο, της Σανγκάης και της Σεούλ, ενώ αυτό του Χονγκ Κονγκ σημείωσε οριακή άνοδο 0,08%.